Zo kun je nu al de Windows 10 Creators Update installeren

Door: Mark Gamble | 06 april 2017 09:51

Apps & Software

Microsoft heeft woensdag de nieuwste versie van het Windows 10 vrijgegeven. Officieel wordt de update pas 11 april naar gebruikers gepusht, maar je kunt nu al de Creators Update installeren. Hier lees je hoe je dat doet.

De nieuwe Creators Update van Windows 10 bevat tal van verbeteringen en nieuwe toepassingen. Bovendien is er weer een aantal bugs opgelost en werken bepaalde onderdelen weer op een andere manier.

Updaten

De Windows 10 Creators Update komt officieel pas 11 april beschikbaar via Windows Update, maar het is nu ook al mogelijk om de update handmatig te downloaden. Dat kan via het item Windows Update. Open Instellingen en ga naar Bijwerken en beveiligen.

creators update installeren

In het scherm Updatestatus zie je - als het goed is - aan de rechterzijde de tekst 'Goed nieuws! De Windows 10-makersupdate is onderweg. Wilt u deze als een van de eerste ontvangen?

creators update installeren

Klik daar op de link Ja, laten zien hoe dat moet. Je komt nu op een aparte downloadpagina terecht. Heb je deze melding niet staan bij je Update-instellingen, dan kun je de update ook downloaden.

Windows 10 Creators Update downloaden

Op de downloadpagina vind je de tool voor het updaten van je huidige Windows 10-installatie. Let wel: deze tool werkt alleen voor een Windows 10 Home of Windows 10 Pro, je kunt deze tool niet gebruiken om Windows 7, 8 of een andere versie te updaten naar Windows 10 Creators Update.

Om de tool te downloaden klik je op de pagina bovenin op de knop Update Nu.

creators update installeren

Het downloaden van de tool (6,27 MB) start en na enkele seconden voer je het programma Windows10Upgrade9252,exe uit. De update-wizard start vervolgens met een welkomstscherm, waarin je kunt lezen dat de nieuwe update beschikbaar is.

creators update installeren

Klik op de knop Nu bijwerken. Er wordt eerst gecontroleerd of er voldoende schijfruimte is, en of alle andere systeemeisen voldoende zijn om de update te installeren. Als deze opties zijn gecontroleerd en je computer aan de eisen voldoet, worden de nieuwe installatiebestanden voor de Windows 10 Creators Update nu voor je gedownload.

creators update installeren

Er wordt ongeveer 2,5 GB aan bestanden gedownload, en afhankelijk van je internetverbinding kan het tot zo'n 30 minuten duren voordat de bestanden zijn binnengehaald. Met deze tool kun je overigens alleen je bestaande Windows 10-installatie direct updaten naar de Creators Update. De tool biedt geen mogelijkheid om bijvoorbeeld een bootable usb-stick of dvd te maken, daarvoor moet je de Media Creation Tool gebruiken, maar ten tijde van schrijven is daar de Creators Update nog niet in opgenomen.

Download voltooid

Als de download van alle bestanden compleet is en de bestanden zijn gecontroleerd, start de daadwerkelijke installatieprocedure. Vanaf dat moment is het niet meer mogelijk om de installatie te onderbreken en moet je wachten totdat je een melding krijgt dat de computer opnieuw moet worden opgestart.

creators update installeren

Tijdens het updateproces zelf kun je verder nog niets instellen of aanpassen, dat gebeurt pas op het moment als de computer opnieuw wordt opgestart. Die melding verschijnt vanzelf, tegelijkertijd met een aftelklok. Als je niets doet, wordt de computer automatisch na een half uur opnieuw opgestart, maar als je de herstart zelf wil initiëren, druk je op de knop Nu opnieuw opstarten. Zorg wel dat je al je openstaande programma's en bestanden sluit en hebt opgeslagen.

Creators update installeren

Na de herstart

De computer wordt waarschijnlijk een tweetal keer opnieuw opgestart. Na de tweede herstart heb je de mogelijkheid om je privacy-instellingen nogmaals te controleren. Met de Creators Update wordt alles weer automatisch ingeschakeld, dus controleer dit extra goed. MIcrosoft heeft ook bekend gemaakt welke gegevens er allemaal worden verzameld, dus wellicht wil je na de installatie ook nog even alle instellingen opnieuw langslopen.

Vervolgens krijg je een aanmeldscherm waarbij je het account waarmee je eerder al met Windows 10 was aangemeld, kunt selecteren. Het is in dit scherm ook mogelijk om een nieuw account aan te maken, in dat geval kies je onderin voor de link Ik ben <accountnaam> niet, waarbij <accountnaam> de naam is van het account dat je gebruikte toen je Windows 10 Creators Update installeerde.

Check de versie

Benieuwd of je nu succesvol de Windows 10 Creators Update hebt geïnstalleerd? Ga naar het startmenu en typ meteen de opdracht winver, gevolgd door Enter. Als alles goed is gegaan, zie je nu bij het versienummer staan Versie 1703 (Build van besturingssysteem 15063.13).

creators update installeren

Komt het bovenstaand scherm overeen met dat van jou? Gefeliciteerd, je hebt de Creators Update succesvol geïnstalleerd en kun je genieten van alle nieuwe functies van deze bijgewerkte Windows 10-versie.

Update-special

Nu je weet hoe je de Windows 10 Creators Update downloadt en installeert, kun je beginnen Windows precies naar jouw wensen in te richten. Om je daarbij te helpen hebben we de special Windows 10 Power Update gemaakt. Download hem nu met 2 euro korting en haal alles uit de Creators Update!

5 Reacties op: Zo kun je nu al de Windows 10 Creators Update installeren

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 6 april 2017 14:57 ardsur
  Als er vurige Windows10 liefhebbers zijn, die inderdaad eerder de Creators Update installeren en uitproberen, zou ik het op prijs stellen van U te vernemen of en welke problemen er zich voordoen?
  Normaal wacht ik namelijk zeker een maand met deze grote MS upgrades, en lees forums en computer information bladen om er zeker van te zijn dat er geen grote problemen zijn, zoals vorige upgrade alvorens mij hier aan te wagen.

  Ik dank U voor de genomen risico's en wacht Uw goede of slechte berichten af.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 april 2017 08:35 niekdoorn
  Het draait bij mij al 2 weken en heb geen onvolkomenheden opgemerkt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 april 2017 11:00 Pieter_64
  Ik heb afgelopen weekend op een aantal computers de update gedaan en ben nogal wat problemen tegengekomen:
  1. Op een set grote problemen met de videokaarten. Ik heb een HD5570 en een externe USB kaart (Dynalink). Van de HD5570 krijg ik een code 43 melding en van de USB kaart überhaupt geen melding. Als ik Google op die code 43 melding wordt ik niet vrolijk. Op een andere computer met dezelfde HD5570 loopt alles wel soepel. Vooralsnog een rollback gedaan, wat ik ook probeerde, ik bleef de meldingen houden. Het baart me wel zorgen dat twee totaal verschillende kaarten niet werken.
  2. Op een andere computer werkte de geluidskaart niet meer (NVIDIA). Dat probleem is redelijk vlot opgelost door een update.
  3. Mijn meest toegepaste (professioneel en zeer specifiek) softwareprogramma werkt niet meer. Gezien de melding ligt dat aan het programma. De melding is dat er door het programma een OS functie wordt aangeroepen, dat niet meer bestaat. Klaarblijkelijk heeft Microsoft een of andere functie verwijderd/ gewijzigd. Of die fout te wijten is aan Microsoft (functiewijziging niet gemeld) of aan de softwareproducent weet ik vooralsnog niet. Uiteraard wel de fout gemeld bij de producent.
  3. Een positief verschijnsel is dat op een machine waarbij de 1607 anniversary update destijds niet lukt, nu wel deze update draait. Ik ga ervan uit dat de anniversary update verwerkt zal zijn in de laatste.

  Kortom ik ben met angst en beven aan het testen met allerlei apps en progs. Misschien toch te vroeg geüpdatet.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 september 2017 17:49 jac10
  Prachtig verhaal aan de kop over de Creators update maar bij mij krijg ik-em niet geinstalleerd. Steeds geeft mijn PC er de brui aan bij 88% installatie. Geen HD activiteiten meer en een zwart scherm. Zit nu nog steeds (2 aug 2017) met de laatste update versie 1607.
  Ik weet het niet meer………………………………………………
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.