Zo kun je tekst kopiëren zonder opmaak in Word

Door: dirk-schoofs | 02 februari 2021 09:09

kopieren plakken plagiaat
How To

We kopiëren en plakken wat af in Word-documenten. Maar als je tekst uit een ander document of van een webpagina kopieert, neemt Word bij het plakken ook de oorspronkelijke opmaak mee. Natuurlijk kun je dit plakken zonder opmaak, maar wie slim is, maakt er zelf een sneltoets voor.

Alleen tekst behouden

Wanneer je met Ctrl+C, tekst kopieert, kopieer je heel wat meer dan de woorden. Je neemt ook de onzichtbare opmaak-elementen mee. Uiteraard wil je in het Word-document zelf bijvoorbeeld het lettertype, de lettergrootte, stijl, tekstkleur en regeleinden bepalen. Nadat je de brontekst hebt gekopieerd kun je de tekst zonder opmaak plakken via een knop in het lint. Hiervoor klik je eerst met de linkermuisknop op de positie waar de geplakte tekst straks moet komen. En daarna klik je op het kleine pijltje dat bij het pictogram Plakken in het tabblad Start staat. Dat is makkelijk om vinden, want dat is de eerste knop van links. Er verschijnen enkele mogelijkheden en daar kies je het pictogram van het klembord met de letter A. Dat is de knop Alleen tekst behouden. Je kunt ook met de rechtermuisknop in de tekst klikken en dan bij de plakopties dezelfde knop kiezen.

De knop met de letter A betekent: alleen tekst behouden.

Opties

Als je dit vaak doet, dan is een sneltoets veel handiger. Word heeft geen shortcut om te plakken zonder opmaak, maar je kunt die wel makkelijk zelf maken. Ga in Word naar Bestand en selecteer dan de Opties. In het venster Opties voor Word selecteer je in de linkerkolom Lint aanpassen. Wanneer dit venster geopend is, zie je helemaal onderaan de knop Aanpassen naast de verwijzing Sneltoetsen.

Gebruik de knop onderaan.

PasteTextOnly

Om zelf een sneltoets te creëren, selecteer je hier in het eerste vak een categorie. Scrol naar beneden en selecteer de categorie Alle opdrachten. Op deze manier kun je makkelijk zoeken tussen alle opdrachten. Het tweede vak, Opdrachten, is alfabetisch gerangschikt. Daar klik je op de opdracht PasteTextOnly. Wanneer die is geselecteerd, klik je in het vak Druk op de nieuwe sneltoets en dan toets je de gewenste combinatie in. Kies een combinatie die nog niet in gebruik is en die je gemakkelijk onthoudt. Klik op de knop Toewijzen en sluit dit venster. Daarna test je de sneltoets door een stukje van een webpagina te kopiëren en te plakken met de nieuwe sneltoets.

Wij gebruiken de toetscombinatie Ctrl+Shift+W.

0 Reactie(s) op: Zo kun je tekst kopiëren zonder opmaak in Word

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.