Zo laat je Windows 11 gewoon op Windows 10 lijken

Door: Wesley Akkerman | 07 november 2021 16:05

How To

Het is geen geheim dat Windows 11 er heel anders uitziet dan Windows 10. Voor sommige mensen kan zo’n overstap voor onoverzichtelijkheid zorgen. Daarom kan het een goed idee zijn om Windows 11 iets meer op Windows 10 te laten lijken. Met deze stappen moet dat lukken.

Zo staat bijvoorbeeld de taakbalk nu in het midden. Je kunt die balk weer naar de linkerkant verplaatsen door naar de Instellingen-app te gaan (Windows-toets + i). Onder de personalisatie-opties tref je de mogelijkheden voor de taakbalk aan. Door een stukje naar beneden te scrollen kom je uit op een kopje waarmee je het gedrag van de balk bepaalt. Open de opties en geef aan dat je de balk links wil hebben. Onder dezelfde kop regel je ook welke items er in de taakbalk staan. Je kunt vier iconen toevoegen of verwijderen: zoeken, chat, widgets en taakweergave. Door de toggles aan de rechterkant te verplaatsen, haal je iconen weg of voeg je ze juist toe.

Startmenu en ronde hoeken

De taakbalk van Windows 11 veranderen brengt je alweer een stapje dichterbij de Windows 10-ervaring. Maar wist je dat je het startmenu ook naar z’n oude glorie kunt herstellen? Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is het opensource programma Open-Shell te downloaden en te installeren. Dat programma brengt het vertrouwde design terug. Vink tijdens de installatie nog wel even Classic Explorer en Classic IE uit, want anders brengt het programma nog meer veranderingen aan. Na het installeren selecteer je het Windows 7-startmenu en kies je een skin uit die je mooi vindt. Toegegeven, het menu lijkt nu meer op Windows 7, maar wellicht vind je dit beter dan Windows 11.

Vind je de ronde hoeken ook niets? Dan hebben we helaas slecht nieuws: momenteel is er geen optie die de ronde hoeken terugbrengt naar hun vierkante gloriedagen. Maar met een omweg haal je ze toch weg. Ga daarvoor naar Apparaatinstellingen en open Beeldschermadapters. Schakel hier de grafische adapters in je systeem uit. Het scherm flikkert dan even, maar daarna zijn die ronde hoeken toch echt verdwenen. Een echte aanrander is dit niet, want hierdoor verdwijnen ook de transparante menu’s en voelt Windows 11 ineens heel sloom aan. Ook kun je geen applicaties gebruiken die gebruikmaken van 3d-graphics en kun je pas weer gamen wanneer je de adapters weer activeert.

Tot slot kun je natuurlijk altijd de achtergrond veranderen van je computer of laptop met Windows 11 aan boord. Download de meest populaire of iconische achtergronden van Windows 10 en stel die simpelweg in als je nieuwe background. Je verandert een achtergrond via het instellen van persoonlijke instellingen of door een afbeelding te downloaden en hem daarna in te stellen.

0 Reactie(s) op: Zo laat je Windows 11 gewoon op Windows 10 lijken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.