Zo licht je een kolom uit in Excel

Door: Wim de Groot | 26 januari 2021 11:15

How To

In een kolomgrafiek in Excel hebben alle kolommen gewoonlijk dezelfde kleur. Hoe laat je één kolom automatisch opvallen met een eigen kleur?

Tabel maken

We nemen als voorbeeld de fictieve omzet van twaalf maanden. In een kolomgrafiek willen we de maand (de kolom) met de hoogste omzet laten opvallen.

De truc is: we geven twee reeksen met cijfers weer in de grafiek, in twee series van kolommen, laten die kolommen over elkaar heen vallen en zorgen dan dat we van de tweede serie getallen er slechts één zien. Kopieer de omzetcijfers van B5 tot en met B16 naar C5 tot en met C16.

Dit zijn de maandcijfers. Voorlopig maken we kolom B en C even gelijk.

Grafiek maken

Voor de grafiek selecteer je de maanden en de beide getallenreeksen: A5 tot en met C16. Klik op de tab Invoegen, Kolom- of staafdiagram invoegen en kies het eerste type grafiek. Dat is onder 2D-kolom de Gegroepeerde kolom. Klik op Grafiektitel en druk op de Delete-toets, klik (onderaan) op Reeks 1 Reeks 2 en verwijder die ook.

Dubbelklik op een oranje kolom; het taakvenster Gegevensreeks opmaken verschijnt rechts in beeld. Zorg dat de rechterknop is geselecteerd en vul bij Overlapping van reeks 100% in.

Zie je nu alleen de oranje kolommen? Mooi, die staan nu op de voorgrond. Klik op een van de oranje kolommen, klik in het taakvenster op de rechterknop (die met de verfpot) en kies bij Kleur rood. Nu zijn al deze kolommen rood. Als je bij Breedte tussenruimte 50 invult, wordt de witruimte tussen de kolommen smaller.

Door de beide reeksen 100 procent te laten overlappen, komen de kolommen die bij de cijfers van kolom C horen, op de voorgrond.

Formule opstellen

Om te zorgen dat we één rode kolom in de grafiek zien, moeten we kolom C één getal laten weergeven. We willen alleen het getal van de hoogste omzet zien. Hiervoor moet een formule het grootste getal uit kolom B overnemen. Het grootste getal uit B5 tot en met B16 vinden we met MAX(B5:B16). In C5 komt een formule die zegt: als B5 het grootste getal van de serie is, neem dan B5 over en blijf anders leeg.

We geven lege tekst op door middel van twee dubbele aanhalingstekens. Omdat elke kopie van deze formule naar B5 tot en met B16 moet kijken, zetten we die rijnummers vast met een $. Zet hiervoor in C5 de formule:

=ALS(B5=MAX(B$5:B$16);B5;”“)

en kopieer deze omlaag. Eén getal hiervan is het grootste, dat wordt zichtbaar en de andere cellen blijven leeg. Daardoor wordt één rode kolom in de grafiek zichtbaar en verschijnen de blauwe kolommen van de andere maanden weer. Als een andere maand de hoogste omzet heeft, geeft kolom C dat getal weer en wordt zijn kolom automatisch rood.

Deze formule zorgt dat kolom C alleen het grootste getal weergeeft. Daardoor wordt één rode kolom in de grafiek zichtbaar. Dus de maand met de hoogste omzet springt er automatisch uit.

Meteen aan de slag

Het Excel-bestand met deze grafiek staat voor je klaar op www.computeridee.nl. Klik op Downloads, Uit het blad en haal het bestand Grafiek met uitgelichte kolom.xlsx op. Daarin vind je ook een tabblad waarin je met een keuzelijstje de maand kiest die je wilt laten opvallen.

0 Reactie(s) op: Zo licht je een kolom uit in Excel

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.