Zo luister je naar je muziek met Google Play Music

Door: Maikel Dijkhuizen | 31 december 2014 09:12

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Wanneer je je eigen muziek op verschillende apparaten wilt afspelen, is het raadzaam om de bestanden online te bewaren. Door verbinding te maken met een online server heb je met ieder geschikt apparaat toegang tot je muziek. We helpen je op weg met Google Play.

Tip 01: Google Play Music

Google Play Music is een dienst waarbij je gratis twintigduizend liedjes mag opslaan. Surf naar deze pagina en log in met je Google-account. Heb je nog geen account, dan kun je via Een account maken een nieuw account aanmaken. Klik op Akkoord en doorgaan om de servicevoorwaarden te accepteren.

Google doet je een aanbod om voor 9,99 euro per maand een All Access-abonnement te nemen. Je hebt hiermee in één keer toegang tot ongeveer achttien miljoen nummers. Wij kiezen in dit artikel echter voor de gratis versie waarmee je alleen eigen muziek kunt toevoegen. Kies voor Standaard gebruiken en Volgende. Ondanks dat je alleen de gratis versie wilt gebruiken, dien je evengoed een betaalmethode op te geven. De reden hiervoor is dat Google ook losse nummers en muziekalbums verkoopt. Via Kaart toevoegen vul je de gegevens van je creditcard in. Bevestig daarna met Accepteren en doorgaan / Bestellen. Zolang je geen nummers of muziekalbums in de winkel koopt, wordt er niets van je creditcard afgeschreven.

Tip 01 Bij Google Play Music is het verplicht om je te registreren met een creditcard.

Tip 02: Muziek toevoegen

Zodra je eenmaal bent ingelogd bij Google Play Music, voeg je je eigen muziek gemakkelijk toe. Hiervoor kun je het beste Chrome gebruiken. Klik achtereenvolgens op Uw muziek toevoegen / Volgende / Toevoegen. De muziekdienst voegt een extensie toe aan de browser. Kies voor Music Manager downloaden en dubbelklik op het bestand musicmanagerinstaller.exe. Na de installatie kom je via Close in de gebruikersomgeving van Music Manager terecht. Hiermee kun je muziek uploaden naar de online server van Google Play Music. Klik op Volgende en vul de gegevens van je Google-account in. Kies daarna voor Inloggen. Geef vervolgens aan waar je muziekbestanden staan opgeslagen.

Je hebt hierbij de keuze tussen iTunes, Windows Media Player en Map 'Mijn muziek'. Gebruik je een andere opslaglocatie? Selecteer dan Andere mappen en wijs met Map toevoegen de juiste muziekmap aan. Google ziet meteen uit hoeveel liedjes je muziekcollectie bestaat. Klik tweemaal op Volgende. Bepaal of je nieuwe muziekbestanden voortaan automatisch aan Google Play Music wilt toevoegen. Klik nogmaals op Volgende om de muziekbestanden naar de server te uploaden. Door op Ga naar muziekspeler te klikken, open je de muziekdienst in Chrome. Google Play Music comprimeert flac-bestanden automatisch naar mp3 met een bitrate van 320 Kbit/s. De audiokwaliteit ligt dus wel iets lager vergeleken met de originele bestanden.

Tip 02 Met het hulpprogramma Music Manager upload je je eigen muziek naar een online server.

Tip 03: Afspelen

Online opgeslagen nummers kun je met iedere computer afspelen. Een voorwaarde is wel dat het systeem is verbonden met internet. Je online muziekbibliotheek is bereikbaar via de website. Google deelt je collectie in aan de hand van albumhoesjes. Klik op een albumhoes om de bijbehorende nummers weer te geven. Je hoeft alleen maar een liedje aan te klikken om de luistersessie te starten. Je kunt ook een zogeheten instantmix maken, waarbij Google op eigen houtje een afspeellijst samenstelt. Uiteraard staat het je ook vrij om zelf afspeellijsten te creëren.

Tip 04 Aan de hand van albumhoesjes snuffel je door de collectie.