Zo maak je de perfecte schermvideo op pc en smartphone

Door: evi-maquoi | 22 september 2016 13:24

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

YouTube krioelt van de screencasts. Maar hoe maak je die filmpjes met schermvideo's eigenlijk? Wil je zelf ook aan de slag? Wij leggen je haarfijn uit hoe je screencasts maakt op je computer, smartphone of tablet. Daarnaast geven we je ook enkele tips om ondertitels of voice-overs toe te voegen.

Screencasts zijn niet nieuw. Softwarefabrikant Lotus zou volgens verschillende bronnen de allereerste screencast gemaakt hebben in 1993. Een screencast is vergelijkbaar met een screenshot of schermafbeelding, alleen is het dan bewegend beeld. Het is een videofilmpje waarin elke muisbeweging en -klik wordt vastgelegd. Lees ook: 15 handige tools voor videobewerking.

01 Software

Screencasts zijn vooral populair op videosites zoals YouTube en Vimeo. Photoshop-experts leggen er bijvoorbeeld uit hoe je bepaalde moeilijke fotobewerkingen moet uitvoeren, en gamers laten je zien hoe je een bepaald level moet voltooien of een eindbaas kunt uitschakelen. In de meeste gevallen gaat het om leerrijke instructiefilmpjes waar je iets van opsteekt. De ingrediënten van een goede screencast? Duidelijk beeld, opvallende muiskliks, vlot ingesproken commentaar en eventueel wat tekstballonnen of andere visuele opmerkingen.

Om een screenshot te maken heb je geen speciale software nodig. Zowel op je computer als smartphone en tablet zijn er standaardfuncties aanwezig waarmee je in een vingerknip een schermafbeelding maakt. Om screencasts te maken, heb je wel aparte software nodig. Er bestaan heel wat verschillende programma’s. Het is onmogelijk om ze allemaal te bespreken, daarom hebben we het kaf van het koren proberen te scheiden en serveren we je onze favoriete tools, waarna we je tips geven voor het maken van een goede screencast.

Zodra je op YouTube de naam van een softwarepakket invoert, krijg je verschillende screencasts te zien.

02 Jing

Een uitgebreide en allesomvattende softwaresuite is die van TechSmith. Een eerste populaire toepassing is Jing. Deze tool is beschikbaar voor Windows XP, Vista, 7 en 8 (en ook voor OS X 10.8 of hoger). Jing heeft wel wat beperkingen maar is ideaal voor beginners, en de tool is volledig gratis. Het enige wat je moet doen is je registreren. De software is erg gebruiksvriendelijk waardoor het voor de meeste mensen niet storend zal zijn dat hij alleen beschikbaar is in het Engels. Via Settings kun je een Capture Hotkey kiezen. Dat is een combinatie van enkele knoppen om een screencast te starten. Zodra je een opname wilt starten, moet je nog even aangeven welk deel van je scherm je precies in beeld wilt hebben.

Je kunt zelf een kader tekenen of een volledig venster selecteren. Let wel, je opnames met Jing kunnen maximaal vijf minuten duren. Zodra je klaar bent, kun je de naam van het swf-bestand nog wijzigen en het fragment uploaden naar Screencast.com. Via dit platform kun je het fragment delen met vrienden of embedden op je website of blog. Wil je het fragment ook op YouTube publiceren? Dat kan helaas alleen via een omweg. Je kunt kiezen om te upgraden naar het professionele screenshot- en screencastprogramma SnagIt (ca. 56 euro), of je moet het Flash-bestand converteren naar een mov- of mpeg4-file. Wil je echt serieus aan de slag gaan en wil je dus een professioneel pakket? Dan kun je van TechSmith ook Camtasia Studio overwegen. Dit is ongetwijfeld het neusje van de zalm van de screencast-software. Je kunt elke screencast bewerken, audiotracks toevoegen, tekst toevoegen, ruis wegwerken enzovoort. De proefversie is gratis, een licentie kost je 335 euro.

02 Jing is prima freeware om te experimenteren met screencasts. Helaas zijn er wel wat beperkingen.

Juiste formaat

Bij nagenoeg alle screencasttools kun je zelf de schermresolutie kiezen. Dat is handig, maar het kan ook vreemde resultaten opleveren. Houd in het achterhoofd dat je het best kiest voor een resolutie van 800 x 600 of 1024 x 768 pixels. Alternatieve schermverhoudingen leveren storende zwarte randen op.

03 Screencast-O-Matic

Wil je sowieso op YouTube publiceren? Dan kun je Screencast-O-Matic overwegen. Surf hiernaartoe en klik simpelweg op Start Recording. Als je Java op je Windows-computer hebt staan, hoef je zelfs niets meer te installeren. Wil je Screencast-O-Matic via een Mac gebruiken of wil je Java niet installeren? Dan kun je de Screen Recorder Launcher installeren. De grootste troef van deze dienst? Je kunt zowel je scherm als je webcam tegelijkertijd laten opnemen. Desgewenst kun je de cursor laten opvallen met een gekleurde cirkel. Je filmpjes mogen tot een kwartier duren en je kiest zelf in welk formaat je het bestand opslaat: mp4, avi of flv. Uploaden naar YouTube kan met deze tool gelukkig wel direct en gratis. Nadat je je account gekoppeld hebt, kun je nog een titel, beschrijving, tags en categorie toevoegen. Wil je Screencast-O-Matic ook koppelen met Vimeo, Dropbox of Google Drive? Dan kun je upgraden naar de Pro-versie. In ruil voor 15 dollar per jaar ben je dan ook van het watermerk verlost, kun je langere fragmenten opnemen en kun je de videofilmpjes via Screencast-O-Matic bewerken. Andere goede freeware? Screenr, CamStudio, FlashBack Express en ScreenCastle.

03 Screencast-O-Matic is volgens ons de beste freeware om screencasts te maken.

04 Script

Als je halsoverkop aan de opname begint, bestaat de kans dat het resultaat niet helemaal wordt zoals je graag zou willen. Zeker als je tijdens de opnames ook commentaar wilt inspreken. Hoe beter je je voorbereidt, hoe sneller je screencast zal lukken. Bovendien bespaart je dat achteraf heel wat knip- en plakwerk. Eén goede raad: maak een script. Bedenk een structuur en schrijf die beknopt uit. Gebruik dit als leidraad zodat je niets vergeet en de correcte volgorde aanhoudt. Wil je echt veel vertellen? Dan is het raadzaam om je screencast op te splitsen in meerdere filmpjes. Dat is aangenamer om naar te kijken en makkelijker voor jou om op te nemen. Desgewenst kun je je kort voorstellen in het begin: “Hallo, ik ben Jan en ga je uitleggen hoe je…”. Wil je meerdere programma’s tegelijkertijd tonen? Bereid een switch tussen de vensters dan even voor aan de kijker, dat brengt rust. Nog een laatste tip: oefen je commentaren eerst een keertje, je zult zien dat het de tweede keer veel vlotter verloopt.

0 Reactie(s) op: Zo maak je de perfecte schermvideo op pc en smartphone

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.