Zo maak je diamodellen in PowerPoint

Door: dirk-schoofs | 27 maart 2020 16:28

Comfortabel werken
How To

Maak je regelmatig een powerpointpresentatie die aan een eigen huisstijl moet voldoen, dan gebruik je waarschijnlijk een sjabloon. Waarschijnlijk is dat niet altijd voldoende. Om zo’n huisstijl echt goed door te voeren, moet je ook een diamodel maken.Zo maak je diamodellen in PowerPoint

Stap 1: Modelweergave

In een diamodel leg je het lettertype, eventueel de logo’s, de achtergrond en de te gebruiken kleuren vast. Wanneer een gebruiker van dit model een nieuwe dia toevoegt, krijgt die meteen de juiste looks. Uiteraard kun je zelf nog wel de indeling kiezen die je nodig hebt: een titeldia, een titel met object, drie kolommen enzovoort. Een groot voordeel van zo’n diamodel is dat je eenvoudig stijlwijzigingen aanbrengt in alle slides van de presentatie door alleen het diamodel aan te passen. Open een lege presentatie en ga naar het tabblad Beeld waar je in de groep Modelweergaven op Diamodel klikt. Hierdoor krijg je een leeg diamodel te zien met de bijbehorende standaardindelingen in de linkerbalk.

Modelweergave
Om een huisstijl aan te maken, kun je het beste beginnen met een leeg model.

Stap 2: Vormgeven

Via het menu bovenaan kun je dit diamodel aanpassen. Je selecteert een indeling, je plaatst een nieuwe achtergrond of kiest een thema. Als je wilt, kun je nu een logo aanbrengen dat op iedere nieuwe dia zal verschijnen. Stel ook het lettertype in en pas het kleurenschema aan. Bekijk daarna kritisch naar de indelingen. Misschien heb je een indeling nodig voor een afbeelding naast een grafiek, of een waarop drie afbeeldingen staan. Je kunt nieuwe indelingen toevoegen in het tabblad Diamodel. Indelingen die je niet van plan bent ooit te gebruiken, kun je verwijderen. Daarvoor klik je met de rechtermuisknop op de indeling en kies je voor Indeling verwijderen.

Vormgeven
Dezelfde basislay-out zal op alle indelingen verschijnen.

Stap 3: Sjabloon

Ben je klaar met het bewerken van het diamodel, klik dan op het tabblad Diamodel bij Sluiten op Modelweergave sluiten. Je ziet dan een presentatie van slechts één dia. Sla deze nu op als sjabloon om te vermijden dat iemand de elementen ervan wijzigt. Kies Bestand / Opslaan als en selecteer PowerPoint-sjabloon. Wanneer iemand vanaf nu een nieuwe dia vanuit het sjabloon wil maken, kan hij kiezen uit alle indelingen die bij het opgemaakte diamodel horen.

0 Reactie(s) op: Zo maak je diamodellen in PowerPoint

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.