Zo maak je e-mailtemplates in Gmail

Door: Justin Doornekamp | 24 april 2022 12:07

How To

Merk je dat je vaak mails verstuurt met dezelfde strekking? Bijvoorbeeld als je iedere keer hetzelfde antwoord geeft op veelvoorkomende vragen? Dan kun je e-mailtemplates in Gmail maken.

Met een e-mailtemplate kun je een standaardmailtje opstellen, dat je meerdere keren kunt gebruiken. Je hoeft een mailtje niet iedere keer opnieuw te schrijven.

E-mailtemplates zijn alleen beschikbaar in de browserversie van Gmail en dus niet in de mobiele apps van de maildienst.

Eerst dien je de templates aan te zetten door in je inbox te klikken op het instellingenicoontje en vervolgens op Alle instellingen bekijken. Klik bovenaan op Geavanceerd en selecteer in het gedeelte Templates de optie Inschakelen

Mail opstellen

Om een template te creëren, stel je eerst een mailtje op zoals je dat normaal ook zou doen. Ben je klaar met je mailtje en heb je eventueel een onderwerp toegevoegd, dan kun je een template aanmaken door in het bericht te klikken op de drie verticale puntjes. Kies in het menuutje dat verschijnt op Templates.

Vervolgens heb je de optie om een nieuwe template te maken door te kiezen voor Concept opslaan als template en dan Opslaan als nieuwe template. Voer een naam in en klik op Opslaan.

Nu je een template hebt aangemaakt, kun je deze gaan gebruiken. Stel een mail op, klik weer op de drie verticale puntjes om naar het submenu Templates te gaan. Onder Template invoegen kies je welke je wilt gebruiken. En voilà: je hebt in een handomdraai een kant-en-klaar mailtje. Je kunt de mail nog verder bewerken, zonder dat dit invloed heeft op de bestaande template. 

Een template voeg je gemakkelijk toe.

Wijzigingen aanbrengen

Ben je toch niet helemaal tevreden dan kun je nog wat wijzigingen aanbrengen. Laad de template in en breng wijzigingen aan in het bericht. Ga weer naar het template submenu en kies hier voor Concept opslaan als template. Selecteer er een die je wilt overschrijven en klik op Opslaan.

Als je een bepaalde template niet meer gebruikt, dan kun je deze verwijderen. Ook dit doe je in het submenu Templates. Daar vind je namelijk de optie Template verwijderen. Vervolgens kun je er een aanklikken die je wilt verwijderen.

Automatisch beantwoorden

Je kunt zelfs mailtjes automatisch beantwoorden door middel van een template. Dit doe je door in de zoekbalk van je inbox op het icoontje met de schuifjes te klikken om een filter aan te maken. Geef bijvoorbeeld een afzender op en kies voor Filter maken. Zet dan een vinkje bij Template verzenden en kies een template. Klaar? Bevestig met Filter maken

Iedere keer als je een mail van de opgegeven afzender ontvangt, wordt de mail automatisch beantwoord met je standaardmailtje.  

Je kunt ook mailtjes automatisch beantwoorden door middel van een template.

1 Reactie(s) op: Zo maak je e-mailtemplates in Gmail

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 26 april 2022 11:11 bluesmits
    Het proberen in de computerclub waard
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.