Zo maak je een besloten Facebook-groep

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 11 april 2014 11:00

Apps & Software

Facebook is een fijne plek om met mensen te praten, maar soms heb je behoefte aan een meer besloten ervaring. Daar biedt Facebook gelegenheid voor. Je kunt groepen aanmaken waarin mensen elkaar berichten kunnen sturen, zonder dat onbevoegden daar iets van mee krijgen.

01. Groep aanmaken

Om een groep aan te maken, klik je in Facebook in de linker navigatiekolom op het kopje Groepen en vervolgens rechtsboven op de knop Groep maken. De eerste vraag die je krijgt, is om de groep een naam te geven. Je kunt die naam later wijzigen. Bij het veld Leden voeg je nu even één goede vriend toe, de rest volgt later, want het is verstandig om eerst je groep te configureren.

Vervolgens kun je kiezen voor de opties Openbaar, Besloten of Geheim. Het verschil tussen de laatste twee is, dat iedereen een besloten groep kan zien, maar alleen leden de inhoud kunnen zien, terwijl een geheime groep alleen gezien kan worden door mensen die ervoor uitgenodigd zijn. Wij kiezen in dit geval voor Geheim. Klik op Maken om de groep aan te maken.

Een geheime Facebook-groep is alleen zichtbaar voor genodigden.

02. Groep configureren

Je komt nu direct in je eigen groep terecht. Klik rechtsboven op het tandwiel naast Groep maken en vervolgens op Groepsinstellingen bewerken. Bij het kopje Goedkeuring lidmaatschap bepaal je of ieder lid zomaar andere leden kan toevoegen of dat de beheerder (jij dus) nieuwe leden eerst moet goedkeuren.

Daarnaast kun je hier een beschrijving invullen (zodat men weet waar de groep voor is bedoeld) en aangeven of alle leden berichten mogen plaatsen in de groep of dat alleen de beheerder dat mag. Heb je alles naar wens ingevuld, klik dan op Opslaan.

Je bepaalt of leden zelf ook nieuwe mensen kunnen uitnodigen.

03. Leden uitnodigen

Door bovenin te klikken op het tabblad Leden, kun je zien wie er op dit moment lid zijn van de groep (als het goed is, alleen nog die ene vriend die je hebt uitgenodigd). Daarnaast zie je de knop Mensen toevoegen.

Wanneer je hierop klikt, kun je Facebook-vrienden uitnodigen; zodra je de eerste letter van hun naam typt, vult Facebook de rest aan. Wil je niet zelf de leiding hebben over de groep, klik dan op het pictogram van het tandwiel onder de naam van een lid dat je beheerder wil maken en vervolgens op Beheerder maken. Via hetzelfde menu kun je een lid ook uit de groep verwijderen.

Je kunt ook anderen beheerder maken, zodat je zelf niet al het werk hoeft te doen.

3 Reactie(s) op: Zo maak je een besloten Facebook-groep

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 12 april 2014 22:28 Anoniem
  hallo jennifer
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 september 2015 15:41 Anoniem
  Hoe foto's verwijderen als beheerder van Leden van de groep
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 juli 2018 12:35 FRANKVIWIJN
  Ik heb een besloten sportgroep, enkel voor leden van onze atletiekklub, en ben ook beheerder in een andere groep. In mijn opgerichte sportgroep kunnen echter "plots" berichten die ik plaats, NIET MEER GEDEELD worden. Dat icoontje om op te klikken "delen" is niet meer zichtbaar! In de andere groep en op de gewone startpagina van FB is het wel mogelijk om berichten te delen! Hoe komt dit? Wat moet ik doen om in mijn besloten groep, wel berichten te kunnen laten "delen"?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.