Zo maak je een boekje in Word

Door: Evi Maquoi | 19 december 2013 09:12

Apps & Software

Een A5-boekje met teksten en foto's op beide paginazijden? Daarvoor hoef je echt niet naar de plaatselijke drukker te hollen. Het lijkt immers ingewikkelder dan dat het in werkelijkheid is. Hier leggen we je uit hoe je in Word een A4-document omtovert tot een A5-boekje.

01 Instellen als katern

We nemen voor dit project een bestaand standaard Word-document en gaan ervan uit dat de tekst en beeld al volledig klaar zijn. Als je nog geen inhoud aangemaakt hebt, kan je dat eerst doen in een doodgewoon Word-document.

Klaar? Kies dan Bestand / Afdrukken en kies helemaal onderaan voor Pagina-instelling. In het dialoogvenster kies je op het tabblad Marges in het keuzemenu naast Meerdere pagina's voor Katern. Indien gewenst kan je ook de marges nog even aanpassen. Bevestig met OK.

Via de pagina-instellingen kan je een katern aanmaken.

02 Lay-out controleren

Door de wijziging van de pagina-instellingen kan het zijn dat de vormgeving van jouw document ietwat veranderd is. Keer daarom terug naar je document en controleer het pagina voor pagina. Het is vooral belangrijk om foto's grondig na te kijken. Hier en daar is het esthetisch misschien wat mooier om de afmetingen van de plaatjes aan te passen of de tekstomloop te veranderen. Kijk ook of de alinea's mooi uitkomen en of tussenkoppen niet op de laatste regel van een pagina beland zijn.

Hoe zit het met je voorpagina? Het mooiste resultaat verkrijg je als er op de eerste pagina enkel een titel staat. Met de toetsencombinatie Ctrl+Enter voer je een pagina-einde in en kan je de voorpagina onderscheiden van de volgende pagina's. Vergroot nog even de lettergrootte van de titel en voeg desgewenst ook een plaatje in.

Besteed nog even wat aandacht aan de voorpagina en controleer je foto's en tabellen.

03 Afdrukken

Voordat je overgaat tot afdrukken, moet je controleren dat een boekje altijd bestaat uit een veelvoud van vier pagina's. De laatste pagina kan eventueel leeg zijn, maar het is lelijk als de drie laatste pagina's wit blijven. Voer dus een extra lege pagina in op pagina 2 of herschik je pagina's door foto's te vergroten of te verkleinen.

Kies daarna Bestand / Afdrukken en klik op Enkelzijdig afdrukken om de andere opties te zien. Als jouw printer dubbelzijdig afdrukken ondersteunt, kan je deze optie hier kiezen. Zo niet, dan kies je Handmatig dubbelzijdig afdrukken en moet je jouw papier achteraf omdraaien en opnieuw invoeren.

Nu moet je enkel nog de juiste printerinstellingen kiezen.