Zo maak je een netwerkprinter

Door: Maikel Dijkhuizen | 25 april 2019 06:42

beste all-in-one printers
How To

Met de juiste instructies maak je zelfs van de eenvoudigste usb-printer een veelzijdige netwerkprinter. Handig, want zo start je vanaf andere computers en mobiele apparaten binnen je netwerk een afdruktaak. Gebruik hiervoor de deelfunctie in Windows 10, de dienst Google Cloud Print of de usb-poort van je nas.

Tip 01: Waarom delen?

Usb-printers sluit je via een kabel rechtstreeks aan op een laptop of pc. Je kunt dan alleen vanaf deze computer afdrukken. Een nadeel, want je gebruikt misschien ook geregeld een tablet, smartphone of andere computer. Wil je iets afdrukken, dan kan dat alleen via het systeem waarop de usb-printer is aangesloten. Gelukkig hebben de meeste nieuwe printers een wifi-module en/of bekabelde netwerkaansluiting, zodat je de printer eenvoudig deelt met andere apparaten in je thuisnetwerk. Heeft jouw (oude) printer enkel een usb-aansluiting? Niet getreurd, want dankzij slimme tips maak je hiervan alsnog een netwerkprinter.

Goedkope printers hebben vaak geen netwerkfunctionaliteit, zoals deze breed verkrijgbare Canon MG2555S.

Tip 02: Printer delen

Windows 10 heeft een deelfunctie voor printers, zodat je vanaf andere pc’s en laptops afdruktaken kunt starten. Een nadeel is dat deze methode niet werkt voor smartphones en tablets. Verder moet de pc waarop de usb-printer is aangesloten altijd aanstaan. Klik achtereenvolgens op Start / Instellingen (het icoontje met het tandwiel) / Apparaten / Printers en scanners en bekijk of je de naam van de usb-printer ziet staan. Klik daarop en kies voor Beheren. Via de menuoptie Printereigenschappen verschijnt er een nieuw dialoogvenster. Je opent nu het tabblad Delen, waarna je de optie Deze printer delen aanvinkt. Je past de zogenoemde sharenaam naar eigen inzicht aan; dit is de netwerknaam waarmee je de printer op andere Windows-machines kunt herkennen. Bevestig daarna met OK. Open via Start / Systeem het onderdeel Configuratiescherm. Typ rechtsboven in het zoekveld Netwerkcentrum en klik op het gelijknamige onderdeel. Kies nu voor Geavanceerde instellingen voor delen wijzigen en activeer onder Particulier netwerk (huidig profiel) zo nodig de optie Bestands- en printerdeling inschakelen. Sluit af met Wijzigingen opslaan.

Duik in de instellingen van Windows 10 en deel de printer in je netwerk.

Tip 03: Printer benaderen

Je kunt de gedeelde printer nu vanaf andere Windows 10-machines benaderen. Voorwaarde is wel dat je deze computer onder hetzelfde gebruikersaccount gebruikt als het systeem waarop de usb-printer is aangesloten. Je voegt de printer eenvoudig aan een andere computer toe. Navigeer naar Start / Instellingen / Apparaten / Printers en scanners en klik op Een printer of scanner toevoegen. Als het goed is, verschijnt nu de netwerknaam van de gedeelde printer in beeld. Klik op deze naam en kies voor Apparaat toevoegen. Windows 10 haalt in de meeste gevallen automatisch het juiste stuurprogramma op. Probeer de verbinding naar de printer uit door een afdruk te maken.

Voordat je een gedeelde usb-printer kunt gebruiken, zoek je de printer eerst op.
Gebruik een gedeelde usb-printer probleemloos vanaf andere Windows-systemen

Tip 04: Google Chrome

Google biedt onder de naam Cloud Print ook een slimme oplossing om vanaf verschillende apparaten printjes te maken. Dat kan zelfs buiten je thuisnetwerk! Bovendien is deze methode ook prima geschikt voor smartphones en tablets. Voor het toevoegen van een usb-printer aan Google Cloud Printer heb je de browser Chrome nodig. Surf zo nodig naar www.google.com/chrome om dit programma te downloaden. Na de installatie log je in met een Google-account (ofwel met een Gmail-adres). Heb je nog geen account? Ga in dat geval naar https://accounts.google.com om jezelf te registreren.

Voor het gebruik van Google Cloud Print heb je de browser Chrome nodig.

Tip 05: Google Cloud Print

De volgende stap is om je usb-printer bij Google Cloud Print te registreren. Open Chrome en typ in de adresbalk chrome://devices. Druk vervolgens op Enter om de instellingen te openen. Klik bij het onderdeel Klassieke printers op Printers toevoegen. Google Cloud Print gaat nu op zoek naar het aangesloten afdrukapparaat. Mogelijk verschijnen er zelfs meerdere resultaten, bijvoorbeeld wanneer er op je computer een virtuele printer is geïnstalleerd. Je zet voor de juiste printernaam een vinkje, waarna je bevestigt met de blauwe knop Printer(s) toevoegen.

Google Cloud Print herkent op eigen houtje printers die via usb zijn aangesloten.

Tip 06: Afdrukken met pc

Iedere computer die met internet is verbonden, gebruik je voortaan om een afdruktaak te starten. Voorwaarde is wel dat het systeem en de daarop aangesloten usb-printer zijn ingeschakeld. Surf met een willekeurige browser naar www.google.com/cloudprint en log in met je Google-account. Kies linksboven voor de rode knop Afdrukken en vervolgens voor Bestand uploaden om af te drukken. Via Een bestand selecteren op mijn computer selecteer je bijvoorbeeld een Word- of pdf-document. Nadat je de juiste printer hebt aangewezen, verschijnen enkele afdrukinstellingen op het scherm. Stel onder meer het gewenste aantal afdrukken en het papierformaat in. Verder activeer je eventueel dubbelzijdig afdrukken en selecteer je de afdrukstand. Kies tot slot voor Afdrukken. In het volgende scherm bekijk je de voortgang van de printopdracht.

Neem alle printinstellingen door en start daarna de afdruktaak.

Tip 07: Desktopprogramma

Onder de naam Google Cloud Printer is er een stuurprogramma voor Windows beschikbaar. Gunstig, want hiermee start je op reguliere wijze afdruktaken vanuit je favoriete applicaties, bijvoorbeeld Word, Outlook of Adobe Reader. Surf hiernaartoe en klik achtereenvolgens op Google Cloudprinter downloaden / Accepteren en installeren. Je dubbelklikt vervolgens op het exe-bestand om de installatie in orde te maken. Druk nu vanuit een willekeurig programma een document af en selecteer als printer Google Cloudprinter. De webomgeving van Google Cloud Print verschijnt nu in beeld. Log zo nodig in met je Google-account en selecteer de juiste printer. Bevestig als laatste met Afdrukken.

Dankzij het Windows-programma Google Cloud Printer benader je met diverse software eenvoudig het afdrukapparaat.

Tip 08: Mobiel printen

Ook vanaf een smartphone of tablet kun je prima uit de voeten met Google Cloud Print. Op een Android-apparaat gebruik je hiervoor Cloudprinter. Zodra je deze toepassing vanuit de Play Store hebt geïnstalleerd, stuur je eenvoudig printopdrachten vanuit apps als Galerij, Gmail, Chrome en Word. Wil je bijvoorbeeld vanuit Galerij een mooie foto afdrukken? Tik rechtsboven op de knop met de drie puntjes en kies Afdrukken. Tik bovenaan zo nodig op Printer selecteren om het juiste apparaat aan te wijzen. Verder vul je onder meer het aantal exemplaren, het papierformaat en de kleur in. Druk uiteindelijk op het gele pictogram om de afdruktaak te starten. Een voorwaarde is overigens wel dat je zowel voor het Android-apparaat als de dienst Cloud Print hetzelfde Google-account gebruikt. Bezitters van een iOS-apparaat doen een beroep op PrintCentral Pro om afdruktaken via Google Cloud Print uit te voeren. Deze app kost voor de iPhone 6,99 euro, terwijl iPad-gebruikers 8,99 euro betalen.

Na opgave van de gewenste afdrukinstellingen, start je de afdruktaak.
Met Google Cloud Print stuur je afdruktaken vanaf iedere smartphone of tablet

Tip 09: Cloudprinter delen

Een usb-printer die je registreert bij Google Cloud Print deel je eventueel met andere personen. Handig voor het geval andere gezinsleden het afdrukapparaat óók vanaf verschillende apparaten willen bedienen. Open Chrome en typ wederom chrome://devices in de adresbalk. Nadat je drukt op Enter, klik je achter de printernaam op Beheren. Kies bovenaan voor de groene knop Delen om één of meerdere personen uit te nodigen voor het gebruik van deze printer. Je vult hiervoor onderaan de e-mailadressen in. Tijdens het typen verschijnen er al suggesties van contactpersonen, dus je hoeft doorgaans niet de volledige adressen in te voeren. Klik als laatste op Delen. Alle genodigden ontvangen nu een e-mail. Hierin staat dat ze de gedeelde printer direct kunnen gebruiken. Zij bepalen zelf of ze dit verzoek accepteren.

Deel de usb-printer eenvoudig met andere personen.

Op router aansluiten

Beschikt je router over een usb-poort? Dat betekent goed nieuws, want hierop kun je waarschijnlijk rechtstreeks een usb-printer aansluiten. Via de printserver van je router benaderen computers in je thuisnetwerk dan rechtstreeks de printer. Het voordeel van deze methode is dat er geen computer voortdurend aan hoeft te staan om afdruktaken te verwerken. De werking verschilt per router. De betere modellen herkennen automatisch een aangesloten usb-printer, zodat je verder niets hoeft te doen. Bepaalde routers vereisen daarentegen een firmware-update. Mogelijk moet je de usb-printer handmatig toevoegen. Via het ip-adres van de router open je hiervoor de instellingen. Raadpleeg voor exacte instructies de handleiding van dit netwerkapparaat.

Veel routers hebben een usb-poort, zodat je hierop rechtstreeks een klassieke printer kunt aansluiten.

Tip 10: Delen via nas

Een nas fungeert prima als printserver, zodat alle computers via het thuisnetwerk een usb-printer kunnen gebruiken. We laten zien hoe je een printer deelt met behulp van een Synology-nas. Prik allereerst de usb-kabel van de printer in een vrije usb-poort en open de gebruikersomgeving van je nas (in ons geval DiskStation Manager). Belangrijk is dat je als beheerder bent ingelogd. Navigeer naar Configuratiescherm / Externe apparaten / Printer en kijk of het netwerkapparaat de aangesloten printer herkent. Zodra je op de printernaam klikt, kies je bovenaan voor Printerbeheer / Printer instellen. Selecteer bovenaan Netwerkprinter en bevestig met Opslaan. Om deze nieuwbakken netwerkprinter aan een Windows-machine toe te voegen, heb je het programma Synology Assistent nodig (www.synology.com/nl-nl/support/download). Klik binnen dit programma op het tabblad Printerapparaat en volg de resterende instructies.

Met een Synology-nas transformeer je het usb-afdrukapparaat in een netwerkprinter.

2 Reactie(s) op: Zo maak je een netwerkprinter

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 13 februari 2021 15:53 rveijkwwnl
  Waarom heel moeilijk doen als het heel makkelijk kan, door de aanschaf voor een paar tientjes van een zogenaamde 'netwerkprinter server" waar aan de ene kant de netwerkkabel ingaat en aan de andere kant de parallel of usb2/3 aansluiting van de printer.
  Dit kan trouwens ook met WiFi opgelost worden ipv een netwerkkabel, of Bluetooth als de router/accesspoint niet al te ver weg staat.

  Dan heb je al dit C!T gezeur namelijk niet, dan hoeft er geen PC persé aan te staan om de die ene printer te gebruiken, dan kan iedereen en zo gebruik van maken, zelfs als je de Router goed configureerd en gebruik maakt van HP-print kan je van buitenaf printen qua smartfone.

  Maar DAT zal wel voor velen en zeker voor C!T te hoog gegrepen zijn qua techniek welke al meer dan 30 jaar bestaat.
  De meeste 'goedkope' printers hebben trouwens WEL Wifi aan boord
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 februari 2021 17:39 hvdam3
  volgens https://support.google.com/chrome/answer/1069693?co=GENIE.Platform%3DDesktop&hl=nl is de ondersteuning van cloudprinter per 1-1-2021 beëindigd
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.