Zo maak je een pubquiz in PowerPoint

Door: Edmond Varwijk | 30 juni 2017 07:17

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2
  3. Pagina 3

Zin in een feestje? Organiseer een pubquiz! Op de voetbalclub, tijdens lange vakantie-avonden of zomaar eens tussendoor met vrienden: een pubquiz staat garant voor een paar gezellige uren. Op internet zijn kant-en-klare quizzen te vinden, maar leuker is het om er zelf een te maken. Moeilijk is het niet: zo maak je een pubquiz in PowerPoint.

Vraag 01: Wat is een pubquiz?

De pubquiz is een uit Engeland overgewaaid fenomeen. Op een vaste avond in de week wordt daar in veel dorpscafés een quiz georganiseerd waarbij veelal in teamverband wordt gestreden om de hoofprijs. Vaak bestaat de quiz uit meerdere rondes: een ronde met foto’s, een ronde met geluidsfragmenten en een historische ronde – maar noodzakelijk is dat niet. Je kunt vragen bedenken over elk onderwerp dat je wilt en er natuurlijk ook gewoon het dorpsnieuws, de laatste roddels en vooral heel veel triviale feitjes in stoppen. Juist die maken het spannend en leuk. Je hebt alle vrijheid er iets leuks van te maken precies zoals jij wilt.

Vraag 02: Welke PowerPoint is de beste?

Hoe nieuwer de versie van PowerPoint is, des te meer handige functies erin zitten en des te meer opties je bij elke functie hebt om elk van die functies precies zó te finetunen als jij wilt. Daarom is het goede antwoord op deze vraag: elke versie van PowerPoint is goed, maar de laatste is de beste en op dit moment is dat PowerPoint 2016. PowerPoint 2013 en in mindere mate 2010 zijn echter ook nog goed te gebruiken. Gebruik wel de Windows-versie, dus niet een van de PowerPoint-apps voor iOS of Android en ook niet de online webapplicatie. Die hebben allemaal veel minder mogelijkheden. PowerPoint 2016 voor Mac is wel weer zeer bruikbaar, maar verschilt soms heel iets van de in dit artikel gebruikte Windows-versie. Eerdere Mac-versies van PowerPoint zijn minder handig voor het maken van een pubquiz.

02 De laatste versie van PowerPoint is de beste, maar enkele oudere versies zijn ook zeer bruikbaar.

Vraag 03: Hoe kom ik aan vragen?

Vragen zijn natuurlijk een essentieel onderdeel van je pubquiz. Zomaar vragen verzinnen is best lastig, maar met internet heb je een eindeloze bron van feitjes en gebeurtenissen direct binnen handbereik. Nieuwswebsites zijn ook een goede bron. Heb je wel een onderwerp voor een vraag maar nog onvoldoende informatie, zoek dan eens verder via de bekende zoekmachines of kijk op www.wikipedia.org. Wikipedia is ook erg handig als je nog geen onderwerp hebt. Begin gewoon via de hoofdpagina te zoeken; je vindt gegarandeerd heel snel een leuk onderwerp en allerlei beeldmateriaal waar je een vraag bij kunt bedenken. Speciale aandacht verdient de Wikipedia-rubriek Trivia, goed voor leuke feitjes. Heb je een vraag bedacht, vergeet dan niet ook meteen het goede antwoord te noteren. Zo voorkom je dat je later zelf weer op zoek moet.

03 Wikipedia is een dankbare bron voor vragen én antwoorden voor de pubquiz.

Vraag 04: Wanneer begin ik?

Leuke vragen vinden is best lastig en een leuke pubquiz maken kost veel tijd. Je kunt dan ook niet vroeg genoeg beginnen en dat geldt zeker voor het verzamelen van de vragen en antwoorden. Je maakt het jezelf een stuk makkelijker door een documentje op OneDrive, Google Drive of Dropbox te zetten en daarin, telkens wanneer je online iets leuks of opvallends tegenkomt, de informatie in te zetten die nodig is om er later een vraag van te maken. Vaak is het al voldoende de url van een nieuwsbericht of foto in het document te plakken. Doordat het document in de cloud staat, kun je het altijd en vanaf elk apparaat aanvullen. Zo verzamel je bijna ongemerkt voldoende vragen en antwoorden voor een leuke pubquiz.

04 Neem ruim de tijd en gebruik bijvoorbeeld een document in de cloud om gaandeweg informatie te verzamelen voor je pubquiz.

De personal touch

Organiseer je een pubquiz voor vrienden of familie, dan is het extra leuk ook enkele vragen op te nemen over de deelnemers zelf. Je kunt hiervoor natuurlijk hun Twitter- of Facebook-pagina afspeuren, maar je kunt ook alle deelnemers een paar weken voor de pubquiz per mail enkele vragen stellen. Leuke vragen zijn bijvoorbeeld “Wat is je grootste blunder in 2017?” of “Wat is je favoriete vakantieland?”. De antwoorden kun je gewoon gebruiken, maar ook samenvoegen tot generieke vragen zoals “Hoeveel van ons gaan het liefste naar Frankrijk op vakantie?” of “Hoeveel van ons spelen alleen mee in de Postcode-loterij om niet de enige in de buurt zonder lot te zijn wanneer de prijs valt?”. Je zult merken: dergelijke vragen doen het in een pubquiz met familie en vrienden fantastisch!

Een pubquiz voor familie of vrienden wordt extra leuk door persoonlijke vragen en antwoorden te gebruiken.
Een pubquiz is een ideale activiteit voor een gezellige avond met vrienden of familie

Vraag 05: Wat is de beste opmaak?

Nu we de onderwerpen hebben, beginnen we met de quiz. Die maken we in PowerPoint. Maar een pubquiz is geen presentatie en bij de opmaak moet je daar zeker rekening mee houden. Bij de opmaak is allereerst van belang dat de deelnemers aan de pubquiz de vragen goed moeten kunnen lezen. Datzelfde geldt ook foto’s, video’s en geluidsfragmenten: die moeten goed zichtbaar én verstaanbaar zijn. De grootste valstrik is de pubquiz te druk te maken. Drukte leidt af en een grappige vraag of antwoord is vele malen leuker dan een bewegend gifje. Probeer je zoveel mogelijk aan de volgende regels te houden: beperk het kleurgebruik maar zorg wel voor een duidelijk contrast tussen enerzijds de tekst van vragen en antwoorden en anderzijds de achtergrond, gebruik alleen animaties wanneer die echt nodig zijn voor een vraag, gebruik geen animated gifjes, gebruik alleen foto’s in een hoge resolutie, gebruik liefst maar één foto per dia, gebruik liefst één kleur voor alle tekst en automatiseer de pubquiz maximaal. Veel van deze onderwerpen komen later nog aan bod.

05 Houd de opmaak rustig: te veel toeters en bellen leiden af van de vragen.

Organiseren

Een pubquiz in PowerPoint, met al die foto’s, video’s, geluidsfragmenten, is al snel een groot en complex bestand. Het is dan ook slim om alles wat je gebruikt goed te organiseren. En dat geldt zeker wanneer je de pubquiz op een andere computer maakt dan waarmee je ’m uiteindelijk gaat geven. Ook al zitten alle video’s en foto’s in de presentatie, beter is om ze bij de hand te hebben en zo snel te kunnen vinden. Open Windows Verkenner en klik op Documenten. Maak een map met de naam Pubquiz en open die door op de map te dubbelkikken. Maak dan binnen deze map meerdere submappen: Fotos, Videos, Geluid, Bronnen, Antwoorden. Zet de PowerPoint van de pubquiz zelf in de hoofdmap en bewaar alle onderdelen die je gebruikt eerst in de juiste map en importeer ze dan pas in PowerPoint.

Maak het jezelf makkelijk en organiseer alle onderdelen van je pubquiz: zo houd je overzicht!

Vraag 06: Kan ik foto’s gebruiken?

Jazeker! Foto’s zijn een belangrijk onderdeel van een pubquiz. Je kunt een vraag stellen bij een foto, maar ook een foto gebruiken om een hint te geven of de deelnemers juist op een dwaalspoor zetten. Ook zijn foto’s erg geschikt als komische noot bij een vraag. Gebruik liefst maar één foto op een dia. Maak een nieuwe dia en kies via rechtsklik op de dia voor Indeling / Leeg. Kies dan Invoegen / Afbeeldingen en selecteer de foto die je wilt gebruiken. Bevestig met Invoegen. Zoom nu zo ver uit dat je de hele dia ziet. Sleep dan de foto zó dat deze de hele dia vult. Komen de hoogte-breedteverhouding niet helemaal overeen met de vorm van de dia, maak de foto dan breder of hoger door een van de zijgrepen met de muis te slepen. Gaat het mis met de beeldverhoudingen, maak dan de hele foto groter door een van de grepen op de hoeken te verslepen en verschuif de foto dan zó ten opzichte van de dia dat het voor de vraag belangrijke deel goed zichtbaar blijft.

06 Een plaatje zegt meer, maar: gebruik bij voorkeur maar één foto per dia.

Vraag 07: Waar vind ik goede foto’s?

Heb je geen eigen foto’s, dan is opnieuw internet een dankbare bron. Vooral de zoekmachines zijn hier goud waard zeker, wanneer je de extra zoekopties gebruikt. Start de webbrowser en ga naar www.google.nl. Typ in het zoekvak het onderwerp waarbij je een foto zoekt. Hoe meer begrippen je gebruikt, hoe specifieker de foto’s die je zult vinden. Gebruik echter ook weer niet te veel termen: grote kans dat je dan helemaal geen foto’s vindt, ook niet als die er eigenlijk wel zijn. Klik dan op Zoeken. Klik dan op Afbeeldingen en daarna Tools / Grootte / Groot. Zo krijg je alleen de foto’s met een hoge resolutie. Andere handige opties om te gebruiken om te filteren zijn Kleur / Zwart-wit als je specifiek zwart-wit en oude foto’s zoekt en Gebruiksrechten als je alleen foto’s zoekt die je ook zonder auteursrechten te schenden mag hergebruiken. Zoek je foto’s van familieleden, vrienden of collega’s, check dan hun Facebook-pagina of Twitter-account, er staat vaak meer dan ze zelf (willen) weten …

Tip 07 Bij een zoekmachine als Google vind je, door slim gebruik te maken van zoektools, heel specifieke foto’s.

Voorgrond, achtergrond, groeperen

Zodra je in PowerPoint intensiever met media aan de slag gaat, kom je in aanraking met enkele minder bekende functies. Heb je een foto of ander onderdeel geselecteerd, dan kun je via Opmaak op het lint kiezen voor Naar voren, Naar achteren. Hiermee bepaal je bij overlappende delen wat voorop en wat achteraan komt. Een tweede handige functie is Groeperen. Heb je toch meerdere foto’s die bij elkaar horen, selecteer ze dan allemaal door eerst op de eerste foto te klikken en dan met de Ctrl-toets ingedrukt op alle andere foto’s te klikken. Zijn ze allemaal geselecteerd, klik dan op Opmaak / Groeperen / Groeperen. PowerPoint voegt ze nu samen tot één foto die je kunt verplaatsen, vergroten of waar je een opmaakfilter op kunt toepassen. Via Opmaak / Groeperen / Groep opheffen kun je de delen altijd weer van elkaar los maken.

Groeperen is een minder bekende maar erg handige functie als je in PowerPoint met foto’s aan de slag gaat.

0 Reactie(s) op: Zo maak je een pubquiz in PowerPoint

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.