Zo maak je een pubquiz in PowerPoint

Door: Edmond Varwijk | 30 juni 2017 07:17

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2
  3. Pagina 3

Vraag 08: Hoe combineer ik foto’s en tekst?

Kleurenfoto’s hebben als nadeel dat de tekst die ervoor staat, minder goed leesbaar is. Maar ze zijn wel mooier. Met een beetje creativiteit los je dit probleem handig op. Plaats eerst de kleurenfoto op de volle grootte op de dia. Selecteer dan de kleurenfoto en kopieer deze via Ctrl+C. Plak nu dezelfde foto met Ctrl+V een tweede keer in dezelfde dia. PowerPoint verschuift de tweede foto iets, maar leg ze precies bovenop elkaar. De voorste van de twee foto’s is nu geselecteerd. Klik op Opmaak / Kleur en linksonder voor Lichtgrijs. De foto is nu van een kleurenfoto veranderd in een foto met grijstinten. Klik dan op Bijsnijden en sleep de bovenkant van de foto naar beneden. De achterliggende kleurenfoto wordt weer zichtbaar. Samen vormen ze één beeld waarvan het bovenste deel in kleur is en het onderste uit grijstinten bestaat. Snijd de grijsfoto zo ver bij dat je genoeg ruimte overhoudt om de tekst van de vraag voor het grijze deel te plaatsen. Druk dan de Ctrl-toets in en klik op de kleurenfoto. Beide delen van de foto zijn nu geselecteerd. Klik dan op Opmaak / Groeperen / Groeperen.

08 Door een deel van de foto grijs te maken, schep je ruimte om in een afwijkende kleur en goed leesbaar de vraag te plaatsen.
Zodra je met foto’s werkt, worden ook de minder bekende functies van PowerPoint belangrijk

Vraag 09: Hoe kom ik aan video en geluid?

Een pubquiz wordt leuker wanneer je behalve foto’s ook video’s en geluidsfragmenten gebruikt. Beide zijn in overvloed te vinden op YouTube. Zoek een video of geluidsfragment waarover je een vraagt wilt stellen of die goed past bij een andere vraag. Selecteer dan in de adresbalk van de browser de url van de video en kopieer deze met Ctrl+C. Open nu een nieuw tabblad in de browser en ga hiernaartoe. Klik in het vak Plak hier de link en plak met Ctrl+V de url van de video. Klik dan op Format en selecteer het formaat waarin je de video wilt downloaden. Wil je alleen het geluid van de video gebruiken, selecteer dan een van de Audio formats; wil je ook beeld, selecteer dan een van de Video formats. PowerPoint ondersteunt zonder meer mp3 en wav voor audio en mp4, mpg en avi voor video. Via Meer instellingen kun je de kwaliteit van het mediafragment kiezen. Heb je niet de hele video nodig, dan geef je hier het begin- en eindpunt van de opname aan. Dit laatste kun je trouwens ook prima in PowerPoint zelf doen. Klik daarna op Start en wacht tot de conversie klaar is. Klik dan op Download en bewaar het fragment in de map Video of Geluid.

09 Combineer YouTube met OnlineVideoConverter: samen vormen ze een prima bron van video’s en geluidsfragmenten.

Vraag 10: Hoe voeg ik een video in?

Om een video in te voegen, klik je op Invoegen / Media / Video / Video op mijn pc. Selecteer het videofragment en klik op Invoegen. Het eerste beeld van de video wordt zichtbaar in de dia. Belangrijk is weer de opmaak: gebruik ook video bij voorkeur beeldvullend. Je kunt de grootte van de video bepalen door, net als bij een foto, de hoeken te verslepen. Versleep liever niet een van de zijkanten, dan wordt de verhouding van het beeld in de video heel onnatuurlijk. Via de bekende mediaknoppen onder het videofragment kun je de clip afspelen.

10 Video gebruiken in PowerPoint gaat heel makkelijk: via het onderdeel Invoegen.

Vraag 11: Hoe voeg ik geluid in?

Het invoegen van geluid gaat net zoals het invoegen van video. Open de juiste dia, kies Invoegen / Media / Audio / Audio op mijn pc. Selecteer het geluidsfragment en kies Invoegen. Het belangrijkste verschil? Logisch: je ziet nu geen stilstaand beeld van het begin van de video. In plaats daarvan toont PowerPoint een algemeen geluidssymbool met daaronder weer, net als bij video, de opties om het geluid af te spelen.

11 Geluid is een object op de dia en wordt door PowerPoint weergegeven met het bekende luidspreker-symbool.
De opties voor video en geluid zijn vooral in PowerPoint 2016 erg uitgebreid

Vraag 12: Hoe bewerk ik video en geluid?

Selecteer het video- of audiofragment en klik op Afspelen op de PowerPoint-werkbalk. Dit deel van het Office-lint bevat behalve, naast opties om een video- of geluidsfragment te starten en te bedienen, ook belangrijke andere opties. Handig zijn Video-knippen en (als het om een geluidsfragment gaat) Audio-knippen. Hiermee kun je het begin en einde bepalen van het fragment dat je wilt laten zien of horen. Klik je op deze knop, dan opent zich een apart venster waarin het fragment wordt afgespeeld en je met een groene en rode schuifregelaar het begin en einde kunt aangeven. Klopt het, klik dan op OK. Je raakt niets kwijt, maar bepaalt alleen heel nauwkeurig welk deel van het geluids- of videofragment precies te horen of te zien is.

12 Je kunt heel precies aangeven van en tot welk punt een geluids- of videofragment moet worden afgespeeld.

Vraag 13: Zijn overgangseffecten nuttig?

Een overgang is de manier waarop PowerPoint van de ene dia naar de volgende gaat. Dat kan heel eenvoudig, maar ook met allerlei mooie overgangseffecten. Opnieuw toont zich in de beperking de meester. Overgangseffecten leiden enorm af, dus: liever niet of gebruik alleen een heel eenvoudige. Om een overgangseffect in te stellen, kies je de dia en klik dan op Overgangen. Je kunt hier de gewenste overgang selecteren. Standaard is er Geen overgang geselecteerd, wat betekent dat de ene dia gewoon door de volgende wordt vervangen.

13 Beperk het gebruik van overgangseffecten om de focus op te quiz te houden.

Tip 14: Hoe ga ik naar een volgende dia?

Het belangrijkste aan de overgangen zijn de tijdsinstellingen, helemaal rechts op het lint. Hiermee bepaal je hoe je naar de volgende dia gaat. De standaard is Bij muisklik, wat betekent dat de volgende dia komt als je met de muis klikt of op PgDn drukt. Deze instelling geeft je de meeste controle tijdens de pubquiz. Bestaat een vraag echter uit meerdere dia’s, dan kun je beter automatiseren. Haal dan het vinkje Bij muisklik weg en activeer de optie Na. Geef daarna aan na hoeveel tijd je wilt dat deze dia wordt vervangen door de volgende. Tip: draai even proef om te kijken of het inderdaad zo werkt als je bedoeld had. Met een druk op F5 begin je een presentatie vanaf het begin, handig om te zien of alle instellingen kloppen, met Shift+F5 begin je vanaf de huidige dia.

Tip 14 Bestaat een vraag uit meerdere dia’s, automatiseer dan de overgang naar het volgende deel van de vraag.

Wat heb ik verder nodig?

Een pubquiz is alleen leuk als je het samen beleeft. Hiervoor heb je een beamer nodig zodat je de pubquiz groot op de muur kunt projecteren. Gebruik bij voorkeur dezelfde computer als waarop je de PowerPoint hebt gemaakt. Het handigste is dus al snel een notebook. Gebruik van een smartphone of tablet is af te raden: er gaat dan te veel geluid en animaties verloren. Controleer het liefst enkele dagen voor de pubquiz de weergave van de presentatie via de beamer. Heb je wel de goede kabel om de notebook op de beamer aan te sluiten? Is de resolutie van de beamer wel goed? Werkt het geluid? De kwaliteit van geluid via de beamer is vaak matig; met een aparte geluidsbox (die je via usb aansluit) bereik je dan een beter resultaat. Ook een presenter is handig om erbij te hebben. Dat is een klein apparaatje dat je in je hand houdt en waarmee je, terwijl je vrij beweegt, de presentatie kunt bedienen. Je kunt even pauzeren en zelfs het beeld even op zwart zetten wanneer er iets misgaat of het tijd is voor een pauze – om de kelen te smeren natuurlijk.

Met een speciale presenter kun je ook op afstand de presentatie bedienen.

0 Reactie(s) op: Zo maak je een pubquiz in PowerPoint

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.