Zo maak je een pubquiz in PowerPoint

Door: Edmond Varwijk | 30 juni 2017 07:17

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2
  3. Pagina 3

Vraag 15: Kunnen geluid en video ook automatisch?

Ook voor mediafragmenten geldt dat het handig is deze automatisch te laten beginnen en te stoppen. PowerPoint heeft hiervoor alles in huis. Selecteer een video- of geluidsfragment en klik op het lint bij Hulpmiddelen voor Audio of Video voor Afspelen. Zagen we eerder al de mogelijkheden een geluidsfragment te bewerken, direct ernaast op het lint staat het onderdeel Audio-opties of, als je een video selecteert, Video-opties. Standaard begint een fragment altijd Bij klikken, wat betekent dat je nadat je hebt geklikt om naar deze dia te gaan, nog een tweede keer moet klikken om het mediafragment te starten. Dat is niet handig: vaak vergeet je het of klik je te snel en stopt het fragment alweer. Kies daarom Automatisch. Bij geluidsfragmenten is de optie Verbergen tijdens weergave handig: daarmee maak je het geluidsfragmentsymbool onzichtbaar.

15 Door het afspelen van mediafragmenten te automatiseren, voorkom je fouten en extra kliks.

Vraag 16: Kan het preciezer?

Is de mogelijkheid tot het instellen van het afspeelmoment van een geluid- of filmfragment niet voldoende maar wil je het nóg preciezer instellen, bijvoorbeeld met een vertraging? Dat kan ook. Alleen moet je daarvoor weten dat het afspelen van een fragment door PowerPoint tot de animaties wordt gerekend. Selecteer daarom het geluidsfragment of de video en klik dan op Animaties. Je ziet dat in de lijst met animaties, de animatie Afspelen is geselecteerd en weer helemaal rechts zie je de bijbehorende Tijdsinstellingen. De opties hier zijn al uitgebreider. Je kunt bijvoorbeeld een Vertraging opgeven, het aantal seconden nadat de dia zichtbaar werd, dat het fragment start, en ook de duur. Wil je helemaal precies het moment van afspelen instellen of zelfs meerdere fragmenten na elkaar, klik dan op Deelvenster animatie. Dan zie je een tijdlijn met daarop ook het moment van het afspelen, dat je heel precies kunt verschuiven en aanpassen.

16 PowerPoint rekent het afspelen van een fragment tot de animaties – en dus kun je het heel precies instellen.

Vraag 17: Waar laat ik de vragen?

Geen pubquiz zonder vragen. Je kunt de vragen als tekst opnemen op de dia’s of ze, eventueel met een microfoon, luid en duidelijk oplezen. Beide manieren werken goed. Voor het eerste is het noodzakelijk dat je een duidelijk leesbare tekst gebruikt met een afwijkende en over de hele pubquiz liefst altijd dezelfde kleur. Hiervoor heb je eerder tips gezien. Tekst invoegen gaat via Invoegen / Tekstvak. Daarna klik je in de dia en begin je met het intypen van de tekst. Daarna regel je via Start / Lettertype de opmaak. Heeft een deel de goede opmaak en wil je andere delen diezelfde opmaak geven, klik dan in de tekst met de goede opmaak. Klik dan op Opmaak kopiëren/plakken en klik dan op het deel van de tekst dat dezelfde opmaak moet krijgen. Kies je ervoor de vragen op te lezen, zet dan wel altijd de antwoorden op de dia’s. Anders zul je heel vaak de antwoorden moet herhalen, wat de pubquiz niet ten goede komt.

17 Of je de vragen nu in de dia’s zet of ze hardop opleest: zorg voor een uniforme opmaak.

Vraag 18: Kan het ook kleiner?

Met alle media en andere opties die je hebt gebruikt, wordt je PowerPoint al snel een heel groot bestand. Moet het op een usb-geheugenstick passen? Verwijder dan alle overbodige rommel uit de presentatie, zoals delen van een video die je toch niet laat zien of delen van overlappende foto’s. Klik op Bestand en kijk in het paneel Info. Hier zie je twee belangrijke onderdelen. Met Mediacompatibiliteit optimaliseren zorg je ervoor dat ingesloten media zo goed mogelijk op alle apparaten worden weergegeven. Met Mediaformaat en prestaties maak je de pubquiz kleiner zonder dat er echt inhoud verloren gaat. Doe dit bij voorkeur met een kopie van de pubquiz, zodat je later altijd nog terug kunt.

18 Bij info vind je mogelijkheden om de presentatie te verkleinen.

Vraag 19: En de antwoorden?

Behalve de vragen beantwoorden en hopelijk veel punten scoren, vinden deelnemers het ook altijd leuk om te horen wat de goede antwoorden hadden moeten zijn. Je kunt hiervoor versneld door dezelfde pubquiz gaan en alle goede antwoorden geven, maar je kunt ook de presentatie kopiëren en in deze aangepast versie alle goede antwoorden bijvoorbeeld groen maken of alle foute antwoorden doorstrepen. Selecteer in de presentatie dan de foute antwoorden en streep ze door via Start / Lettertype / Doorhalen. Je kunt ze ook nog een lichtere kleur geven via Opmaak / Tekstopvulling.

0 Reactie(s) op: Zo maak je een pubquiz in PowerPoint

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.