Zo maak je een online quiz of enquête

© PXimport

Zo maak je een online quiz of enquête

Geplaatst: 27 mei 2017 - 04:01

Aangepast: 14 december 2022 - 14:28

Toon van Daele

Wanneer je actief bent in één of andere vereniging, dan gebeurt het vast wel dat je andere leden wilt bevragen. Of misschien wil je wel je eigen pubquiz maken. Daar maak je dan een formulier voor aan en dat doe je natuurlijk digitaal. Dat kan via een gratis tekstverwerker als LibreOffice Writer, maar nog meer mogelijkheden (en gebruiksgemak) krijg je wanneer je daarvoor een speciale webdienst gebruikt.

Tip 01: Formulierontwerp

Zet je om één of andere reden liever geen webdienst in, dan kom je ook al een heel eind met de gratis tekstverwerker LibreOffice Writer om formulieren op te stellen. Dat kan zelfs in de vorm van een invulbaar pdf-document.

Na een succesvolle installatie van LibreOffice kun je aan de slag. Start tekstverwerker Writer op. Ga naar het menu Beeld en kies Werkbalken / Formulierbesturingselementen. De (verplaatsbare) werkbalk verschijnt: zorg dat bovenaan het knopje Ontwerpmodus is ingedrukt, zodat ook de besturingselementen op deze balk selecteerbaar zijn. Je kunt nu bijvoorbeeld iets als Voornaam intikken in je formulier waarna je het element Tekstvak selecteert en een kadertje trekt waar de voornaam moet komen. Idem dito voor Achternaam en eventueel andere tekstvelden. Om bij wijze van test iets in te vullen, moet je tijdelijk de Ontwerpmodus weer uitzetten.

Media has no description

© PXimport

Tip 02: Extra elementen

Misschien wil je ook een numeriek veld, valutaveld, datumveld of tijdveld toevoegen? Dan moet je via de knop Meer besturingselementen eerst een tweede paneel zichtbaar maken. Op dit paneel tref je ook het handige element Groepsvak aan. Stel, je wilt via een keuzerondje duidelijk laten maken of de persoon man (M) of vrouw (V) is, dan moet het rondje bij V automatisch leeg worden zodra de respondent het rondje bij M aanklikt (en vice versa). Je moet Writer dus duidelijk maken dat die keuzerondjes bij elkaar horen. Dat doe je dus met zo'n groepsvak. Selecteer dit element en trek in je document een kader. Een nieuw dialoogvenster verschijnt. Vul als naam M in en druk op de >>-knop. Vervolgens herhaal je dit voor V. Druk op de knop Volgende en kies (bijvoorbeeld) Nee, geen veld selecteren. Bevestig met Volgende (2x) en vul als bijschrift Geslacht in. Rond af met Voltooien en pas desgewenst de grootte van het kader aan.

Media has no description

© PXimport

Tip 03: Pdf-export

Ziet je (lege) formulier er naar behoren uit, dan kun je het als pdf-formulier exporteren. Ga naar Bestand en kies Exporteren als PDF. Zorg dat er een vinkje staat bij PDF-formulier maken en laat de standaardkeuze FDF geselecteerd. Bevestig met Exporteren en bewaar het formulier. Test het uit door het in je favoriete pdf-reader te openen. Als het goed is, kun je de velden hier mooi invullen. Het lege pdf-formulier kun je nu gewoon doorsturen als bijlage of bijvoorbeeld beschikbaar stellen op een webpagina van de site van je vereniging. De antwoorden krijg je natuurlijk wel in afzonderlijke pdf-documenten binnen. Geef je de voorkeur je een meer geautomatiseerde verwerking, dan klop je beste aan bij een (gratis) webdienst.

Media has no description

© PXimport

In LibreOffice Writer maak je kant-en-klare invulbare pdf-formulieren

-

Microsoft Word

Media has no description

© PXimport

Tip 04: Diverse diensten

In dit artikel bespreken we een paar gratis webdiensten voor het maken én verwerken van online formulieren: Google Formulieren en – weliswaar in een notendop – SurveyMonkey, één van de oudste en bekendste diensten. De gratis versie van SurveyMonkey kent wel enkele beperkingen (maandelijks maximaal 10 vragen en 100 reacties), maar dat geldt zowat voor alle vergelijkbare diensten. Om er nog maar enkele te noemen: Wufoo (gratis versie beperkt tot maandelijks 3 formulieren met maximaal 10 velden), Survio (gratis versie beperkt tot 100 reacties per maand), 123ContactForm (gratis versie beperkt tot maandelijks 5 formulieren met maximaal 10 velden en 100 reacties) en JotForm (gratis versie beperkt tot maandelijks 5 formulieren en 100 antwoorden). Nagenoeg alle diensten kunnen de ingevulde formulieren en enquêtes automatisch verwerken en bieden de resultaten in een overzichtelijke en gestructureerde vorm aan.

Media has no description

© PXimport

Tip 05: Start

Het zal je niet verbazen dat je voor de dienst Google Formulieren, eigenlijk een onderdeel van Google Drive en Google Documenten, een (gratis) Google-account nodig hebt. Mocht je nog niet over zo'n account beschikken dan heb je dat zo geregeld. Vervolgens meld je je met dit account aan bij

en klik je op Nieuw / Meer / Google Formulieren. Of je gaat rechtstreeks naar deze dienst.

Standaard duikt al een eerste naamloze formulier op met een al even naamloze vraag. Klik alvast Naamloos formulier aan en geef het formulier een geschikte naam. Geef eventueel ook een korte beschrijving.

Media has no description

© PXimport

Tip 06: Vraagtypes

Klik nu op Naamloze vraag en vul hier de eerste vraag voor je formulier in. Via het uitklapmenu rechts van de vraag kun je uit een 9-tal vraagtypes kiezen: Kort antwoord, Alinea, Meerkeuze, Selectievakjes, Dropdownmenu, Lineaire schaal (beoordelen via een schaal met getallen), Meerkeuzeraster (punten kiezen op een raster), Datum en Tijd. Afhankelijk van je keuze kun je dan de mogelijke antwoorden op je vraag invullen. Wil je dat de respondent deze vraag niet kan overslaan, schuif de knop bij Verplicht dan naar rechts. Om een volgende vraag in te vullen, klik je het grijze plusje (Nieuwe vraag) aan in het paneel uiterst rechts. Hier tref je trouwens nog een tweetal handige knopjes aan: één om je vraag te dupliceren (als vertrekpunt voor een volgende vraag) en één om je vraag te verwijderen.

Benieuw naar het tussentijdse resultaat van je online formulier, quiz of enquête? Klik dan bovenaan rechts het oog-pictogram aan, en via het potlood-pictogram keer je zo weer terug naar de bewerkmodus.

Media has no description

© PXimport

Tip 07: Secties

Met het onderste pictogram (met twee rechthoekjes) in het rechterpaneel deel je een formulier in meerdere secties op. Vervolgens kun je onderaan zo'n sectie aangeven wat er moet gebeuren zodra de respondent de vragen uit die sectie heeft beantwoord. Ofwel gaat hij gewoon door naar de volgende sectie, ofwel stuur je hem naar een andere – door jou te bepalen – sectie, ofwel belandt hij op de bevestigingspagina voor het versturen van het formulier?

Secties zijn echter vooral interessant om je respondenten door een bepaalde 'workflow' te loodsen. Je kunt er namelijk voor zorgen dat hij op basis van een gegeven antwoord automatisch in de gewenste sectie belandt. Dat lukt overigens alleen maar bij de vraagtypes Meerkeuze en Dropdownmenu. Je regelt dat als volgt: selecteer zo'n vraag en klik rechtsonder op het pictogram met de drie puntjes (Meer). Hier selecteer je dan Ga naar sectie op basis van antwoord: naast elk mogelijk antwoord verschijnt nu een keuzemenu met de opties Ga naar volgende sectie, Ga naar sectie x en Formulier verzenden. Je hoeft de gewenste optie maar te selecteren.

Media has no description

© PXimport

Tip 08: Inkleding

Zo'n Google-formulier oogt standaard nogal saai, maar je kunt het op allerlei manieren opleuken. In het rechterpaneel staan namelijk twee knoppen (Afbeelding toevoegen en Video toevoegen) waarmee je media in je formulier kunt opnemen. Een foto kun je via je webcam nemen, maar ook uploaden van je eigen toestel of ergens online ophalen, bijvoorbeeld via een url of vanaf je eigen albums bij Google Foto's of uit Google Drive. Een video kun je eigenlijk alleen van YouTube ophalen. De toegevoegde foto of video kun je achteraf nog altijd schalen of verplaatsen.

Ook de achtergrond van je formulier kun je wat kleurrijker maken. Dat doe je via het Kleurenpalet-pictogram, rechtsboven. Je kunt hier uit 15 verschillende kleuren kiezen, maar via het icoontje rechtsonder het menu is het ook mogelijk uit elf rubrieken een grafisch thema te selecteren. Ook eigen foto's uploaden vanaf je computer of uit je albums zit erbij.

Media has no description

© PXimport

Tip 09: Extra's

Google Formulieren voorziet ook in de mogelijkheid om add-ons te gebruiken. In de nieuwe versie van deze webdienst is het aanbod vooralsnog erg mager: achter het Add-ons pictogram (rechtsboven) schuilt op het moment van dit schrijven welgeteld één uitbreiding: formLimiter. Die is echter wel handig. Wanneer je Set limit aanklikt en je de add-on hebt geautoriseerd, kun je aangeven vanaf welk tijdstip of vanaf hoeveel reacties je de online vragenlijst automatisch wilt afsluiten. Bevestig je keuze met Save and enable.

Ook via het tandwielpictogram (Instellingen) komen een aantal interessante opties beschikbaar. Zo is het via het tabblad Algemeen onder meer mogelijk de e-mailadressen van de respondenten op te vragen. In dit laatste geval kun je er via de optie Beperken tot één reactie ook voor zorgen dat dezelfde respondent slechts één reactie kan insturen. Je bepaalt hier bijvoorbeeld ook of hij na verzending nog iets aan zijn inzending mag wijzigen.

Media has no description

© PXimport

Is het je bedoeling een online quiz op te stellen, dan moet je op het tabblad Quizzen zijn, waar je de schakelaar bij Hiervan een quiz maken op Aan zet. Na je bevestiging met Opslaan moet je dan nog voor de puntenverdeling zorgen. Selecteer achtereenvolgens elke vraag van je quiz en klik linksonder op Antwoordsleutel. Stel het aantal punten voor die vraag in en duid tevens het juiste antwoord op die vraag aan. Als je wilt, kun je hier ook Feedback voor antwoord toevoegen selecteren en een reactie op goede en foute antwoorden formuleren.

Tip 10: Verwerking

Voor je het formulier verzendt, kun je nog bijsturen hoe je de reactie van de respondenten wilt verzamelen. Klik daarvoor op Reacties, bovenaan het formulier en klik vervolgens het knopje met de drie puntjes aan. Kies Bestemming voor reacties selecteren, waarna je een bestaande of nieuwe spreadsheet in Google Documenten kunt kiezen. Na je bevestiging verschijnt rechtsboven een groen plusknopje: dat is meteen de link naar je online spreadsheet, waarin je reacties worden verzameld. Net onder dat knopje vind je een schuifknop bij Accepteer reacties: zet die naar links als je niet langer reacties wenst te ontvangen.

Het formulier verzenden doe je via de gelijknamige knop, rechtsboven. Dat kan via e-mail, via een (verkorte) url die je zelf bezorgt, via sociale media of via ingebedde html-code. Bevestig je keuze en kijk alvast uit naar de reacties op je online enquête!

Media has no description

© PXimport

Met Google Formulieren kun je ook online quizzen met scores opstellen

-

Doodle

Media has no description

© PXimport

Tip 11: Vragen

Heb je (liever) geen Google-account, dan zijn er zoals gezegd nog voldoende alternatieven. Houd er wel rekening mee dat vrijwel alle diensten allerlei beperkingen opleggen aan de gratis versie. Dat is bij de populaire service SurveyMonkey niet anders. Surf hiernaartoe en klik op GRATIS registreren. Vul de gevraagde gegevens in (of meld je aan met je Google- of Facebook-account). Meteen erna kan je al aan de slag.

Voorzie een titel voor je enquête en klik op Vragen toevoegen / Een nieuwe vraag toevoegen. Via een uitklapmenu kun je uit diverse soorten vragen putten, waaronder Meerkeuzevragen, Vervolgkeuzemenu, Sterrenwaardering en Enkel tekstvak. Bewaar je vraag met de knop Opslaan. Op het tabblad Opties kun je onder meer het antwoord op deze vraag verplicht maken. Op het tabblad Logica is het mogelijk op basis van het gegeven antwoord aan te geven waar je de respondent naartoe wilt sturen (bijvoorbeeld naar een andere pagina in je enquête – pagina's toevoegen doe je via de link +Nieuwe pagina, helemaal onderaan). Op het tabblad Verplaatsen pas je de volgorde van de vragen aan.

Zo maak je een online quiz of enquête-15082296

© CIDimport

Tip 12: Test en verwerking

Zo maak je een online quiz of enquête-15082296

© CIDimport

Vanuit het linkerpaneel kun je eenvoudig een kant-en-klaar thema voor je enquête selecteren in de rubriek Thema's. Net zoals bij Google Formulieren kun je ook hier een online quiz opstellen en de antwoorden op je vragen dus van punten voorzien. Daartoe open je de rubriek Opties in het linkerpaneel, klik je het pijltje aan bij Quiz en zet je de schakelaar Quizmodus inschakelen op Aan. Bevestig met Gereed.

Om je enquête in actie te zien, klik je bovenaan op Voorbeeld en test. Als alles er goed uitziet, is het tijd om je enquête te verzenden. Daartoe druk je rechtsboven op de knop Volgende, waarna je aangeeft hoe dat moet gebeuren: Verzenden per e-mail, Webkoppeling ophalen, Op sociale media plaatsen, Op website insluiten, enz.

De verzamelde resultaten kun je bekijken door je opnieuw aan te melden bij SurveyMonkey, Mijn enquêtes te selecteren en het grafiekpictogram aan te klikken in de kolom Analyseren, bij de gewenste enquête. Veel succes!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000