Zo maak je een online quiz of enquête

Door: Toon van Daele | 27 mei 2017 08:01

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Wanneer je actief bent in één of andere vereniging, dan gebeurt het vast wel dat je andere leden wilt bevragen. Of misschien wil je wel je eigen pubquiz maken. Daar maak je dan een formulier voor aan en dat doe je natuurlijk digitaal. Dat kan via een gratis tekstverwerker als LibreOffice Writer, maar nog meer mogelijkheden (en gebruiksgemak) krijg je wanneer je daarvoor een speciale webdienst gebruikt.

Tip 01: Formulierontwerp

Zet je om één of andere reden liever geen webdienst in, dan kom je ook al een heel eind met de gratis tekstverwerker LibreOffice Writer om formulieren op te stellen. Dat kan zelfs in de vorm van een invulbaar pdf-document.

Na een succesvolle installatie van LibreOffice kun je aan de slag. Start tekstverwerker Writer op. Ga naar het menu Beeld en kies Werkbalken / Formulierbesturingselementen. De (verplaatsbare) werkbalk verschijnt: zorg dat bovenaan het knopje Ontwerpmodus is ingedrukt, zodat ook de besturingselementen op deze balk selecteerbaar zijn. Je kunt nu bijvoorbeeld iets als Voornaam intikken in je formulier waarna je het element Tekstvak selecteert en een kadertje trekt waar de voornaam moet komen. Idem dito voor Achternaam en eventueel andere tekstvelden. Om bij wijze van test iets in te vullen, moet je tijdelijk de Ontwerpmodus weer uitzetten.

Writer heeft heel wat besturingselementen voor formulieren aan boord.

Tip 02: Extra elementen

Misschien wil je ook een numeriek veld, valutaveld, datumveld of tijdveld toevoegen? Dan moet je via de knop Meer besturingselementen eerst een tweede paneel zichtbaar maken. Op dit paneel tref je ook het handige element Groepsvak aan. Stel, je wilt via een keuzerondje duidelijk laten maken of de persoon man (M) of vrouw (V) is, dan moet het rondje bij V automatisch leeg worden zodra de respondent het rondje bij M aanklikt (en vice versa). Je moet Writer dus duidelijk maken dat die keuzerondjes bij elkaar horen. Dat doe je dus met zo'n groepsvak. Selecteer dit element en trek in je document een kader. Een nieuw dialoogvenster verschijnt. Vul als naam M in en druk op de >>-knop. Vervolgens herhaal je dit voor V. Druk op de knop Volgende en kies (bijvoorbeeld) Nee, geen veld selecteren. Bevestig met Volgende (2x) en vul als bijschrift Geslacht in. Rond af met Voltooien en pas desgewenst de grootte van het kader aan.

Besturingselementen die bij elkaar horen, breng je bij voorkeur in een groepsvak onder.

Tip 03: Pdf-export

Ziet je (lege) formulier er naar behoren uit, dan kun je het als pdf-formulier exporteren. Ga naar Bestand en kies Exporteren als PDF. Zorg dat er een vinkje staat bij PDF-formulier maken en laat de standaardkeuze FDF geselecteerd. Bevestig met Exporteren en bewaar het formulier. Test het uit door het in je favoriete pdf-reader te openen. Als het goed is, kun je de velden hier mooi invullen. Het lege pdf-formulier kun je nu gewoon doorsturen als bijlage of bijvoorbeeld beschikbaar stellen op een webpagina van de site van je vereniging. De antwoorden krijg je natuurlijk wel in afzonderlijke pdf-documenten binnen. Geef je de voorkeur je een meer geautomatiseerde verwerking, dan klop je beste aan bij een (gratis) webdienst.

Vergeet het vinkje niet bij PDF-formulier maken!
In LibreOffice Writer maak je kant-en-klare invulbare pdf-formulieren

Microsoft Word

Ook in Microsoft Word is het mogelijk flexibele invulformulieren te creëren, maar dat pakket is normaliter niet gratis. Bovendien vinden we de procedure voor het maken van zo'n formulier niet zo gebruiksvriendelijk en is het ook niet zonder meer mogelijk zo'n formulier als invulbaar pdf-formulier te exporteren. Je moet er in elk geval eerst het tabblad Ontwikkelaars voor activeren. In Word 2016 voor Windows doe je dat via Bestand / Opties / Lint Aanpassen, waarna je in het rechterpaneel een vinkje plaatst bij Ontwikkelaars en met OK bevestigt. Vanuit dit tabblad kun je vervolgens in Ontwerpmodus allerlei besturingselementen toevoegen aan je formulier, ongeveer zoals dat in LibreOffice Writer het geval is. Via deze link kom je op een pagina met instructies onder Windows en hier vind je de nodige toelichtingen voor Word-gebruikers onder macOS.

Ook Word biedt krachtige functies aan voor het ontwerpen van formulieren.

Tip 04: Diverse diensten

In dit artikel bespreken we een paar gratis webdiensten voor het maken én verwerken van online formulieren: Google Formulieren en – weliswaar in een notendop – SurveyMonkey, één van de oudste en bekendste diensten. De gratis versie van SurveyMonkey kent wel enkele beperkingen (maandelijks maximaal 10 vragen en 100 reacties), maar dat geldt zowat voor alle vergelijkbare diensten. Om er nog maar enkele te noemen: Wufoo (gratis versie beperkt tot maandelijks 3 formulieren met maximaal 10 velden), Survio (gratis versie beperkt tot 100 reacties per maand), 123ContactForm (gratis versie beperkt tot maandelijks 5 formulieren met maximaal 10 velden en 100 reacties) en JotForm (gratis versie beperkt tot maandelijks 5 formulieren en 100 antwoorden). Nagenoeg alle diensten kunnen de ingevulde formulieren en enquêtes automatisch verwerken en bieden de resultaten in een overzichtelijke en gestructureerde vorm aan.

Zowat alle webdiensten voor formulieren bieden verschillende formules aan tegen betaling (hier die van Survio).

Tip 05: Start

Het zal je niet verbazen dat je voor de dienst Google Formulieren, eigenlijk een onderdeel van Google Drive en Google Documenten, een (gratis) Google-account nodig hebt. Mocht je nog niet over zo'n account beschikken dan heb je dat zo geregeld. Vervolgens meld je je met dit account aan bij

en klik je op Nieuw / Meer / Google Formulieren. Of je gaat rechtstreeks naar deze dienst.

Standaard duikt al een eerste naamloze formulier op met een al even naamloze vraag. Klik alvast Naamloos formulier aan en geef het formulier een geschikte naam. Geef eventueel ook een korte beschrijving.

Vanuit Google Drive kun je ook een nieuw formulier starten.

Tip 06: Vraagtypes

Klik nu op Naamloze vraag en vul hier de eerste vraag voor je formulier in. Via het uitklapmenu rechts van de vraag kun je uit een 9-tal vraagtypes kiezen: Kort antwoord, Alinea, Meerkeuze, Selectievakjes, Dropdownmenu, Lineaire schaal (beoordelen via een schaal met getallen), Meerkeuzeraster (punten kiezen op een raster), Datum en Tijd. Afhankelijk van je keuze kun je dan de mogelijke antwoorden op je vraag invullen. Wil je dat de respondent deze vraag niet kan overslaan, schuif de knop bij Verplicht dan naar rechts. Om een volgende vraag in te vullen, klik je het grijze plusje (Nieuwe vraag) aan in het paneel uiterst rechts. Hier tref je trouwens nog een tweetal handige knopjes aan: één om je vraag te dupliceren (als vertrekpunt voor een volgende vraag) en één om je vraag te verwijderen.

Benieuw naar het tussentijdse resultaat van je online formulier, quiz of enquête? Klik dan bovenaan rechts het oog-pictogram aan, en via het potlood-pictogram keer je zo weer terug naar de bewerkmodus.

Google Formulieren laat je uit diverse soorten vragen kiezen.

0 Reactie(s) op: Zo maak je een online quiz of enquête

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.