Zo maak je een online quiz of enquête

Door: Toon van Daele | 27 mei 2017 08:01

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Tip 07: Secties

Met het onderste pictogram (met twee rechthoekjes) in het rechterpaneel deel je een formulier in meerdere secties op. Vervolgens kun je onderaan zo'n sectie aangeven wat er moet gebeuren zodra de respondent de vragen uit die sectie heeft beantwoord. Ofwel gaat hij gewoon door naar de volgende sectie, ofwel stuur je hem naar een andere – door jou te bepalen – sectie, ofwel belandt hij op de bevestigingspagina voor het versturen van het formulier?

Secties zijn echter vooral interessant om je respondenten door een bepaalde 'workflow' te loodsen. Je kunt er namelijk voor zorgen dat hij op basis van een gegeven antwoord automatisch in de gewenste sectie belandt. Dat lukt overigens alleen maar bij de vraagtypes Meerkeuze en Dropdownmenu. Je regelt dat als volgt: selecteer zo'n vraag en klik rechtsonder op het pictogram met de drie puntjes (Meer). Hier selecteer je dan Ga naar sectie op basis van antwoord: naast elk mogelijk antwoord verschijnt nu een keuzemenu met de opties Ga naar volgende sectie, Ga naar sectie x en Formulier verzenden. Je hoeft de gewenste optie maar te selecteren.

Erg handig zijn de 'gevorkte vragen': afhankelijk van het antwoord krijgt de respondent andere vragen voorgeschoteld.

Tip 08: Inkleding

Zo'n Google-formulier oogt standaard nogal saai, maar je kunt het op allerlei manieren opleuken. In het rechterpaneel staan namelijk twee knoppen (Afbeelding toevoegen en Video toevoegen) waarmee je media in je formulier kunt opnemen. Een foto kun je via je webcam nemen, maar ook uploaden van je eigen toestel of ergens online ophalen, bijvoorbeeld via een url of vanaf je eigen albums bij Google Foto's of uit Google Drive. Een video kun je eigenlijk alleen van YouTube ophalen. De toegevoegde foto of video kun je achteraf nog altijd schalen of verplaatsen.

Ook de achtergrond van je formulier kun je wat kleurrijker maken. Dat doe je via het Kleurenpalet-pictogram, rechtsboven. Je kunt hier uit 15 verschillende kleuren kiezen, maar via het icoontje rechtsonder het menu is het ook mogelijk uit elf rubrieken een grafisch thema te selecteren. Ook eigen foto's uploaden vanaf je computer of uit je albums zit erbij.

Je kunt je vragen mooi aankleden met YouTube-clips en met allerlei afbeeldingen.

Tip 09: Extra's

Google Formulieren voorziet ook in de mogelijkheid om add-ons te gebruiken. In de nieuwe versie van deze webdienst is het aanbod vooralsnog erg mager: achter het Add-ons pictogram (rechtsboven) schuilt op het moment van dit schrijven welgeteld één uitbreiding: formLimiter. Die is echter wel handig. Wanneer je Set limit aanklikt en je de add-on hebt geautoriseerd, kun je aangeven vanaf welk tijdstip of vanaf hoeveel reacties je de online vragenlijst automatisch wilt afsluiten. Bevestig je keuze met Save and enable.

Ook via het tandwielpictogram (Instellingen) komen een aantal interessante opties beschikbaar. Zo is het via het tabblad Algemeen onder meer mogelijk de e-mailadressen van de respondenten op te vragen. In dit laatste geval kun je er via de optie Beperken tot één reactie ook voor zorgen dat dezelfde respondent slechts één reactie kan insturen. Je bepaalt hier bijvoorbeeld ook of hij na verzending nog iets aan zijn inzending mag wijzigen.

Handig, een deadline of limiet voor het insturen van geldige antwoordformulieren.

Is het je bedoeling een online quiz op te stellen, dan moet je op het tabblad Quizzen zijn, waar je de schakelaar bij Hiervan een quiz maken op Aan zet. Na je bevestiging met Opslaan moet je dan nog voor de puntenverdeling zorgen. Selecteer achtereenvolgens elke vraag van je quiz en klik linksonder op Antwoordsleutel. Stel het aantal punten voor die vraag in en duid tevens het juiste antwoord op die vraag aan. Als je wilt, kun je hier ook Feedback voor antwoord toevoegen selecteren en een reactie op goede en foute antwoorden formuleren.

Tip 10: Verwerking

Voor je het formulier verzendt, kun je nog bijsturen hoe je de reactie van de respondenten wilt verzamelen. Klik daarvoor op Reacties, bovenaan het formulier en klik vervolgens het knopje met de drie puntjes aan. Kies Bestemming voor reacties selecteren, waarna je een bestaande of nieuwe spreadsheet in Google Documenten kunt kiezen. Na je bevestiging verschijnt rechtsboven een groen plusknopje: dat is meteen de link naar je online spreadsheet, waarin je reacties worden verzameld. Net onder dat knopje vind je een schuifknop bij Accepteer reacties: zet die naar links als je niet langer reacties wenst te ontvangen.

Het formulier verzenden doe je via de gelijknamige knop, rechtsboven. Dat kan via e-mail, via een (verkorte) url die je zelf bezorgt, via sociale media of via ingebedde html-code. Bevestig je keuze en kijk alvast uit naar de reacties op je online enquête!

Google kan alle reacties netjes opvangen in een overzichtelijke spreadsheet.
Met Google Formulieren kun je ook online quizzen met scores opstellen

Doodle

Je zou zo'n webformulier in principe ook kunnen gebruiken om na te gaan welke datum het best geschikt is om bijvoorbeeld een evenement met enkele vrienden te plannen. Dat gaat echter een stuk makkelijker met een (gratis) dienst als Doodle. Je geeft het evenement een naam mee en je duidt alle mogelijke datums (en tijdstippen) aan. Dat levert een unieke url op en die hoef je maar aan je vrienden door te geven. Via die link kunnen ze dan hun naam invullen en aangeven welke data hen schikken.

Een datum voor een evenement prikken? Makkelijk met Doodle!

Tip 11: Vragen

Heb je (liever) geen Google-account, dan zijn er zoals gezegd nog voldoende alternatieven. Houd er wel rekening mee dat vrijwel alle diensten allerlei beperkingen opleggen aan de gratis versie. Dat is bij de populaire service SurveyMonkey niet anders. Surf hiernaartoe en klik op GRATIS registreren. Vul de gevraagde gegevens in (of meld je aan met je Google- of Facebook-account). Meteen erna kan je al aan de slag.

Voorzie een titel voor je enquête en klik op Vragen toevoegen / Een nieuwe vraag toevoegen. Via een uitklapmenu kun je uit diverse soorten vragen putten, waaronder Meerkeuzevragen, Vervolgkeuzemenu, Sterrenwaardering en Enkel tekstvak. Bewaar je vraag met de knop Opslaan. Op het tabblad Opties kun je onder meer het antwoord op deze vraag verplicht maken. Op het tabblad Logica is het mogelijk op basis van het gegeven antwoord aan te geven waar je de respondent naartoe wilt sturen (bijvoorbeeld naar een andere pagina in je enquête – pagina's toevoegen doe je via de link +Nieuwe pagina, helemaal onderaan). Op het tabblad Verplaatsen pas je de volgorde van de vragen aan.

Ook SurveyMonkey heeft verschillende vraagtypes in het aanbod.

Tip 12: Test en verwerking

Er zijn heel wat extra opties (die echter niet allemaal functioneren in de gratis versie).

Vanuit het linkerpaneel kun je eenvoudig een kant-en-klaar thema voor je enquête selecteren in de rubriek Thema's. Net zoals bij Google Formulieren kun je ook hier een online quiz opstellen en de antwoorden op je vragen dus van punten voorzien. Daartoe open je de rubriek Opties in het linkerpaneel, klik je het pijltje aan bij Quiz en zet je de schakelaar Quizmodus inschakelen op Aan. Bevestig met Gereed.

Om je enquête in actie te zien, klik je bovenaan op Voorbeeld en test. Als alles er goed uitziet, is het tijd om je enquête te verzenden. Daartoe druk je rechtsboven op de knop Volgende, waarna je aangeeft hoe dat moet gebeuren: Verzenden per e-mail, Webkoppeling ophalen, Op sociale media plaatsen, Op website insluiten, enz.

De verzamelde resultaten kun je bekijken door je opnieuw aan te melden bij SurveyMonkey, Mijn enquêtes te selecteren en het grafiekpictogram aan te klikken in de kolom Analyseren, bij de gewenste enquête. Veel succes!

0 Reactie(s) op: Zo maak je een online quiz of enquête

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.