Zo maak je een screenshot op Windows 10 zonder toetsenbord

Door: Wesley Akkerman | 26 mei 2021 09:07

How To

Op vrijwel elk toetsenbord zit de knop Printscreen (of Prtscn). Met die knop maak je een schermafbeelding van hetgeen je aan het doen bent op je computer met Windows 10. Maar wat nou als de knop afwezig is, niet meer goed werkt of je toetsenbord kapot is, en je wil per se een schermafbeelding maken? Dan is er gelukkig nog een optie beschikbaar.

Heel vaak komt de situatie waarschijnlijk niet voor. Maar wanneer je even geen toetsenbord tot je beschikking hebt of bepaalde knoppen niet goed werken, dan kan Windows 10 gebruiken knap lastig worden. Helemaal als je voor je werk bijvoorbeeld snel een schermafbeelding of screenshot moet maken van je werkomgeving om iets te illustreren. Het is een specifiek voorbeeld van een probleem waar weinig mensen last van kunnen hebben. Mocht je je in die situatie begeven, weet dan dat er een optie is binnen Windows 10 waarmee je een printscreen maakt, zonder knoppen.

Screenshots maken op Windows 10

Je kunt daarvoor namelijk de app Knippen en aantekenen gebruiken. Dit is een gratis app die aanwezig is op vrijwel alle moderne Windows 10-computers en -laptops. Het is een standaardapplicatie waarvan je waarschijnlijk niet eens wist dat je hem op je pc hebt staan. Wanneer je je Startmenu ingedeeld hebt op alfabetische volgorde, dan vind je de app bij de letter K staan. Je moet dan even naar beneden scrollen, totdat je hem gevonden hebt met je muis.

Wanneer je Knippen en aantekenen gevonden hebt, dan kun je het programma openen met een enkele klik op de linkermuisknop. Links bovenin zie je de knop Nieuw staan. Daarmee maak je een nieuw knipsel, zoals het programma dat noemt. Je legt daarmee een deel van het scherm vast of kunt een bestaande afbeelding openen. Wij willen natuurlijk een deel van het scherm vastleggen. Nadat je op de knop gedrukt hebt, wordt er een schermafbeelding gemaakt.

Je kunt nu kiezen hoe groot het oppervlakte van het knipsel wordt. Je hebt de keuze uit drie verschillende formaten en anders kies je gewoon voor het volledige scherm. De drie opties zijn: een rechthoekig knipsel, een vrije vorm-knipsel of een vensterknipsel. Met de vrije vorm kun je zelf de vorm bepalen van het knipsel. Wanneer je je keuze gemaakt hebt, dan krijg je in het programma een voorbeeld van je werk te zien. Vervolgens kun je rechts in de taakbalk de knop vinden voor het opslaan van de screenshot, wanneer je natuurlijk tevreden bent met het resultaat.

Het mooie is dat het programma het bestand automatisch een naam meegeeft, zodat je die niet zelf hoeft in te typen. Daar hoef je dus ook niet over na te denken. Mocht je wel een toetsenbord hebben en de extra opties fijn vinden, dan kun je Knippen en aantekenen ook altijd gebruiken natuurlijk.

0 Reactie(s) op: Zo maak je een screenshot op Windows 10 zonder toetsenbord

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.