Zo maak je een slimme inhoudsopgave in PowerPoint

Door: dirk-schoofs | 21 november 2021 07:47

How To

Je kunt in PowerPoint handmatig een inhoudsopgave maken vanwaar je naar de verschillende onderdelen van de presentatie schakelt. Maar daar ben je wel even mee bezig. Beter is het programma zelf de navigatie te laten samenstellen met de nieuwe functie Overzichtszoom.

Stap 1: Basispresentatie

PowerPoint heeft een mooie, nieuwe functie: Diazoom. We tonen hoe sterk die optie is die een overzicht genereert van de presentatie. Het beste begrijp je dit met een voorbeeld. We maken een presentatie over Scandinavië. Die is verdeeld in vijf onderdelen: Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden. En van elk land willen we een dia over de natuur, de cultuur en de bezienswaardigheden.

Eerst zorgen we dat de presentatie inhoudelijk klaar is. We hoeven die inhoud niet zelf in secties te verdelen, PowerPoint doet dat straks zelf wanneer het de slimme navigatie creëert.

Zorg dat je presentatie klaar is en je hoeft geen indeling te maken in secties.

Stap 2: Overzichtsdia

Wanneer alle dia’s klaar zijn, laten we PowerPoint zelf een dia samenstellen met een overzicht van de vijf landen. In de linkerkolom klikken we waar die overzichtsdia moet komen en daar plaatsen we een nieuwe lege dia. Daarna klikken we in het tabblad Invoegen op de knop Koppelingen en dan kiezen we Zoom.

Er zijn drie soorten Zoom-functies. We kiezen Overzichtszoom. Vervolgens krijgen we een overzicht van alle dia’s, maar we plaatsen een vinkje bij de vijf startdia’s van iedere sectie. In ons voorbeeld zetten we dus een vinkje bij de eerste dia van Denemarken, de eerste dia van Finland enzovoort … Daarna klikken we op de knop Invoegen.

Zet een vinkje bij de begindia’s van iedere sectie.

Stap 3: Zoomeffect

PowerPoint creëert zelf de secties en plaatst miniaturen van de begindia’s van iedere sectie op het overzicht. Het zijn echte miniatuurtjes, want als er bijvoorbeeld een animatie op zo’n begindia staat, dan zul je die beweging ook zien in het overzicht. En wijzig je straks iets op een begindia, dan zal het miniatuurtje ook geüpdatet worden.

Wanneer je de presentatie start en op het eerste miniatuurtje klikt, dan gaat dat met een zoomeffect open. Daarna volgen bij iedere muisklik de volgende slides van die sectie. Is die sectie afgelopen, dan verschijnt opnieuw de overzichtsdia. Je hoeft niet met de eerste sectie te beginnen. Afhankelijk van hoe de presentatie loopt, kun je vanaf de overzichtsdia steeds beslissen in welke volgorde je de secties afwerkt.

Op de overzichtsdia komen de miniaturen van de begindia’s.

0 Reactie(s) op: Zo maak je een slimme inhoudsopgave in PowerPoint

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.