Zo maak je een voorblad in Word

Door: dirk-schoofs | 02 november 2021 13:35

How To

Een verzorgd werkstuk of een dossier begint meestal met een stijlvol voorblad. Maar je eigen werk begint natuurlijk niet bij het ontwerpen van zo’n voorpagina. Het is in Word zelfs makkelijker als je de voorpagina pas invoegt wanneer alles klaar is. Zo maak je een voorblad in Word.

Stap 1: Voorblad invoegen

Laten we ervan uitgaan dat je document helemaal klaar is. Bovenaan in het document ga je naar het tabblad Invoegen. Helemaal links bovenaan in het onderdeel Pagina’s kun je de optie Voorblad selecteren. Microsoft Word toont hier zestien sjablonen van voorpagina’s.

Je moet hier een beetje door de voorgestelde opmaak van de voorbeelden heen kijken. Laat je niet leiden door het kleurgebruik, het lettertype of grafische elementen, want die kun je heel gemakkelijk aanpassen. Kijk vooral naar de structuur. Wil je een afbeelding gebruiken? Wil je de titel in het midden? Moet alles centraal of links uitgelijnd zijn? Klik op een voorbeeld met een interessante opbouw.

Word toont een reeks voorbladen die je kunt invoegen.

Stap 2: Onderdelen invullen

In dit voorbeeld kiezen we een ontwerp met een zijbalk, een foto en een blokje om informatie over de auteur te plaatsen. Het sjabloon nodigt je uit om in de verschillende onderdelen je eigen gegevens in te vullen. Je hoeft de tekst niet te selecteren en te wissen. Klik gewoon op een tekstblokje en typ je eigen gegevens.

Vind je dat er een onderdeel te veel op staat, bijvoorbeeld de ondertitel, dan kun je dit weghalen door erop te klikken en de Delete-toets in te drukken. Als je bent ingelogd met je eigen naam, zul je zien dat jouw naam al ingevuld is als auteur, maar uiteraard kun je ook dat wijzigen.

Vul je eigen gegevens in de verschillende onderdelen in.

Stap 3: Personaliseren

Natuurlijk is het niet de bedoeling dat men van een kilometer afstand ziet dat je een Word-sjabloon hebt gebruikt. Wijzig om te beginnen het kleurschema. In het tabblad Ontwerpen kies je met de knop Kleuren een fris kleurenschema.

We hebben hier gekozen voor een ontwerp met een foto. Om die afbeelding te vervangen met een eigen plaatje, klik je met de rechtermuisknop op de afbeelding en kies je de opdracht Afbeelding wijzigen / Uit bestand zodat je een afbeelding op de harde schijf kunt invoegen.

De titel staat hier in een vorm. Als je daarop klikt, verschijnt het tabblad Vormindeling waar je de kleur van de Vormopvulling en de Vormcontour aanpast.

Ook de titel kun je van een leuke kleur voorzien.

0 Reactie(s) op: Zo maak je een voorblad in Word

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.