Zo maak je een word cloud in Word

Door: dirk-schoofs | 20 februari 2021 12:37

How To

Overal zie je woordenwolken, word clouds of tagclouds: een visuele weergave van kernwoorden. Zo’n word cloud maak je met een generator die de woorden die vaak voorkomen groter in beeld brengt dan termen die slechts één of twee keer in de lijst staan. Je kunt ook heel eenvoudig een word cloud maken met Word.

Invoegtoepassing

Op het web vind je tal van online generatoren om zo’n word cloud samen te stellen. Als je Word gebruikt, kun je daarvoor de invoegtoepassing Pro Word Cloud aanspreken. Dat is een soort plug-in, een miniprogramma dat je eerst moet downloaden. Daarvoor ga je in Word naar het tabblad Invoegen en dan zie je in het midden van het lint de groep Invoegtoepassingen. Bovenaan in deze groep staat de link Invoegtoepassingen downloaden. Klik daarop en typ in het zoekvak van deze minibrowser Pro Word Cloud. Gebruik de blauwe knop Toevoegen. Hierdoor wordt de invoegtoepassing geïnstalleerd. Als je later deze invoegtoepassing zou willen verwijderen dan ga je eerst naar Mijn invoegtoepassingen. Dan krijg je een lijst van alle geïnstalleerde invoegtoepassingen die je eventueel kunt verwijderen via de rechtermuisknop.

Eerst installeer je de invoegtoepassing in Word.

Woordenlijst

Daarna plak of typ je in Word de woordenlijst die aan de basis zal liggen van de woordenwolk. Hoe vaker een woord daarin voorkomt, hoe groter het zal worden afgebeeld. Het maakt niet uit of de woorden in kleine letters of in hoofdletters staan, in Pro Word Cloud kun je er allemaal kapitalen van maken. Vervolgens open je de de plug-in. Hiervoor selecteer je Mijn invoegtoepassingen en daar klik je op Pro Word Cloud. Word zal de toepassing in de rechterbalk openen. Vervolgens selecteer je de lijst met woorden die je daarnet hebt klaargezet.

Pro Word Cloud verschijnt in de rechterbalk.

Kleur, lettertype, grootte

In de balk selecteer je het maximum aan woorden dat Pro Word Cloud moet gebruiken. En je geeft aan hoe breed en hoog de woordenwolk moet worden. Het gaat daarbij om pixelwaarden. De optie Remove common words is standaard aangevinkt, maar die werkt niet in het Nederlands. Toch herkent de toepassing wel de taal. Bovenaan kun je het lettertype selecteren en het gewenste kleurenschema. Bovendien kun je aangeven of de woorden meestal horizontaal, meestal verticaal, half en half of kriskras door elkaar moeten komen. Wanneer je op de word cloud klikt, wordt die automatisch gekopieerd en kun je die plakken in het Word-document.

Je kunt de afgewerkte word cloud in het document plakken.

0 Reactie(s) op: Zo maak je een word cloud in Word

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.