Maak je eigen cloud met Tonido

Door: Maikel Dijkhuizen | 16 april 2019 06:39

How To

Geef je persoonlijke data liever niet weg aan partijen als Google en Microsoft, maar wil je wel profiteren van gecentraliseerde cloudopslag? Bouw gewoon je eigen cloud! Met hulp van Tonido installeer je op jouw computer een veelzijdige server, zodat je altijd en overal je eigen bestanden kunt raadplegen.

Tip 01: Tonido installeren

Google en Microsoft bieden met respectievelijk Drive en OneDrive weliswaar gebruiksvriendelijke online opslagdiensten aan, maar helaas nemen deze bedrijven het niet zo nauw met je privacy. Geef je persoonlijke gegevens liever niet in handen van een derde partij? Dankzij het gratis softwarepakket Tonido tuig je een eigen cloudomgeving op. Bijkomend voordeel is dat je geen rekening hoeft te houden met datalimieten, zodat je op afstand via de cloud voortaan ook moeiteloos video’s opvraagt. De serversoftware van Tonido is beschikbaar voor verschillende platformen, waaronder Windows, macOS, Linux en zelfs Raspberry Pi. In dit artikel gaan we aan de slag met de Windows-versie. Surf hiernaartoe en klik onder Tonido for Windows op FREE DOWNLOAD. Sla het exe-bestand op en start vervolgens de installatie. Doorloop alle stappen om de installatie in orde te maken.

Tonido is voor verschillende besturingssystemen beschikbaar, zoals macOS en natuurlijk Windows.

Tip 02: Account maken

Na de installatie opent er als het goed is automatisch een webpagina waar je een account kunt aanmaken. Is dat niet het geval? Klik dan rechtsonder in het Systeemvak met de rechtermuisknop op het Tonido-pictogram (het zonnetje) en kies voor Open. Bij het onderdeel Taal selecteer je dutch. De gebruikersomgeving van Tonido is overwegend Nederlandstalig, al kom je op sommige plekken ook Engelse termen tegen. Typ een accountnaam en klik op Controleren. Hiermee check je of een ander lid niet toevallig dezelfde accountnaam gebruikt. Vul in de resterende velden het wachtwoord (tweemaal) en een geldig e-mailadres in. Vergeet verder niet om Ik ga akkoord met de gebruiksvoorwaarden aan te vinken en bevestig met Maken. Tonido laat zien via welk webadres je persoonlijke bestanden in het vervolg op afstand kunt bereiken. Deze url ontvang je ook per e-mail.

Tip 03: Mappen selecteren

Je bepaalt zelf welke mappen op de computer je buitenshuis beschikbaar maakt. Klik onder je persoonlijke webadres op Volgende. Wens je op afstand toegang tot alle mappen? Selecteer dan de optie Allow remote access to all folders. Je kunt er ook voor kiezen om specifieke bestandslocaties voor Tonido open te stellen. Handig wanneer je bijvoorbeeld alleen overal ter wereld dierbare foto’s of eigen muziek wilt openen. Selecteer in dat geval Allow remote access to only specific folders en klik op Toegestane map toevoegen. Blader in de bestandsbrowser naar de gewenste map en bevestig met Selecteren. Je herhaalt deze stappen om meerdere locaties aan de Tonido-server toe te voegen. Zodra je klikt op Volgende vraagt Tonido om mediamappen aan te wijzen. De serversoftware brengt namelijk muziek, foto’s en video’s in kaart, zodat je op afstand gemakkelijk muziek van favoriete artiesten of specifieke films kunt terugvinden. Lijkt dat je wel wat? Zet een vinkje voor Indexeren inschakelen en selecteer via Map aan index toevoegen de juiste medialocaties. Standaard zijn de mediamappen van Windows 10 al toegevoegd, maar die kun je met het prullenbak-pictogram zo nodig weer verwijderen. Klik achtereenvolgens op Volgende en Sluiten om de instellingenwizard te beëindigen.

Bepaal welke mappen je aan de server van Tonido wilt toevoegen.
Bepaal zelf welke persoonlijke mappen je buitenshuis beschikbaar maakt

Tip 04: Eigen cloud openen

Nu heb je wereldwijd toegang tot je persoonlijke cloudomgeving. Je hebt hiervoor alleen een computer met toegang tot internet nodig. Open een willekeurige browser en surf naar het unieke webadres dat je van Tonido hebt gekregen (zie tip 02), bijvoorbeeld https://maikeldijkhuizen1986.tonidoid.com (gebruik altijd https). Nadat je het juiste wachtwoord hebt ingevuld, klik je op Aanmelden. Op deze manier log je in op de Tonido-server bij jou thuis. Alle mappen die je in de voorgaande tip hebt toegevoegd, verschijnen nu in de browser. Klik voor het terugvinden van bestanden in submappen telkens op de mapnaam. Standaard toont Tonido alle bestanden in een lijst, maar je kunt ze ook als miniaturen weergeven. Kies in dat geval bovenaan voor Gallery. Verder bevindt zich bovenaan een bestandspad. Hiermee navigeer je eenvoudig naar de voorgaande map. Onder dit bestandspad staan ook pictogrammen om de mapinhoud als kleine miniaturen, grote miniaturen of diavoorstelling te openen. Een diavoorstelling is handig voor wie meerdere foto’s op volledige grootte wil bekijken. Heeft een map nogal veel inhoud? Gebruik dan bovenaan de zoekfunctie om een specifiek bestand op te sporen. Klik op het Filter-veld en typ (een deel van) een trefwoord.

Klik bovenaan op Gallery om bestanden als miniaturen weer te geven.

Tip 05: Bestanden openen

Binnen de webomgeving van Tonido download je bestanden desgewenst rechtstreeks naar een computer. Zodra je een bestand aanklikt, verschijnt er een compact kader met extra opties. Klik op Download en bewaar het item op de harde schijf. Foto’s, video’s en muziek kun je wellicht ook rechtstreeks in de browser openen. Klik in dat geval op Openen. Het voordeel hiervan is dat je geen bestanden hoeft te downloaden. Zeker bij omvangrijke video’s scheelt dat veel tijd. Tonido ondersteunt diverse bekende mediaformaten, zoals mp3, flac, flv, mov, mpg, mkv, avi, wmv en jpg. Wanneer je in tip 03 hebt gekozen om mediabestanden te indexeren, creëert Tonido op eigen houtje mediabibliotheken. Klik hiervoor in het menu aan de linkerkant op Muziek, Foto’s of Video’s. Prettig is dat je de muziekcollectie op albums, nummers, artiesten en genres kunt sorteren. Hoor je geen muziek? Waarschijnlijk blokkeert je browser dan de flash-plug-in. Afhankelijk van welke browser je gebruikt, geef je in de instellingen aan dat Tonido flash mag gebruiken.

Speel in een willekeurige browser je eigen mediabestanden af.
Tonido speelt allerlei mediaformaten rechtstreeks af in je browser, zoals mp3, avi en mkv

Tip 06: Bestanden toevoegen

Op afstand voeg je ook nieuwe bestanden aan de thuismachine toe. Klik in het linkermenu op Bestanden en open de map waarin je het verse bestand wilt opslaan. Je klikt daarna bovenaan op Upload, waarna je bijvoorbeeld een lokaal filmpje of tekstdocument selecteert. Bevestig met Openen om het item definitief toe te voegen. Als alternatief kun je ook vanuit Windows Verkenner bestanden en mappen (alleen Chrome) naar de webomgeving van Tonido slepen. Overigens creëer je binnen de webomgeving gemakkelijk nieuwe bestandslocaties, zodat je de boel netjes kunt ordenen. Klik hiervoor bovenaan op de gereedschapssleutel en kies voor Nieuwe map. Bedenk vervolgens een logische naam en sluit het venster met Maken.

Tip 07: Delen

Tonido is ook een handig hulpmiddel wanneer je bestanden met anderen wilt delen. Zo verspreid je bijvoorbeeld een mooie vakantiefoto onder familie of stuur je een belangrijk document naar je boekhouder. Bedenk wel dat je slechts één bestand per keer kunt delen. Navigeer naar de juiste map en klik een bestand aan. In het compacte kader klik je vervolgens op Deel. Tonido genereert van het bestand een unieke url die je naar bekenden kunt sturen, bijvoorbeeld via e-mail of sociale media. Via de knop Geavanceerde opties zijn er nog meer mogelijkheden. Zo stel je onder meer een verloopdatum in en geef je alleen specifieke personen toegang tot het bestand. In het laatste geval creëer je via de knop Nieuwe gast een gastaccount. Tot slot deel je de url eventueel rechtstreeks via Facebook, Twitter of e-mail door rechtsboven op de overeenkomstige pictogrammen te klikken. Sla met Bijwerken en Close de wijzigingen op.

Stel naar eigen inzicht een verloopdatum in en geef alleen een select gezelschap toegang tot een gedeeld bestand.
Gebruik Tonido om dierbare foto’s en video’s met familie te delen

Tip 08: Veiligheid

Eerder (in tip 04) gaven we al aan dat je het unieke webadres bij voorkeur begint met https. Hiermee wissel je op een veiligere manier gegevens uit met de Tonido-server. Om de kans op gegevensdiefstal te beperken, stel je daarnaast een extra beveiligingsvraag in. Naast je wachtwoord dien je dan antwoord op een zelfverzonnen vraag te geven. Navigeer binnen de webomgeving van Tonido achtereenvolgens naar Instellingen en Account. Via de optie Externe aanmelding/antwoord instellen bedenk je een vraag met bijbehorend antwoord. Klik op Verzenden om de extra beveiligingsvraag te activeren. Hackers maken zo minder kans om op je Tonido-server in te breken.

Maak je account veiliger en stel een beveiligingsvraag in.

Tip 09: Mobiele apps

Ook vanaf een smartphone of tablet maak je contact met je eigen Tonido-server. Je kunt hiervoor natuurlijk een browser gebruiken, maar er bestaat ook een mobiele app. Hiermee is de gebruikersomgeving netjes afgestemd op de schermafmetingen van jouw toestel. Je gebruikt de app op een iPhone, iPad of een Android-toestel. Open de App of Play Store en zoek de Tonido-app op. Na de installatie vul je het unieke webadres, de accountnaam en het wachtwoord in. Heb je in de voorgaande tip een extra beveiligingsvraag ingesteld, dan typ je hiervan het antwoord. Bevestig met Aanmelden. De mogelijkheden zijn vergelijkbaar met die van de Tonido-webomgeving. Handig is dat je foto’s en video’s van de mobiele camera direct aan de Tonido-server toevoegt.

Via de overzichtelijke Android-app zijn de bestanden van je thuis-pc altijd binnen handbereik.

0 Reactie(s) op: Maak je eigen cloud met Tonido

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.