Zo maak je je eigen jaaroverzicht

Door: Martin Gijzemijter | 27 januari 2018 09:51

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Het is een feit dat we met z’n allen een drukker en gehaaster leven leiden dan pakweg twintig jaar geleden. Goed vooruitplannen kan dan enorm helpen om rust in de tent te krijgen. Maar hoe doe je dat? Wij geven je vijftien tips/apps voor het maken van een eigen jaaroverzicht.

Geniet, en plan met mate

Mensen hebben de neiging om te proberen het leven zoveel mogelijk te beteugelen, de controle (of in elk geval de illusie daarvan) naar ons toe te trekken. Het risico is dan ook dat als je je jaar vooruit gaat plannen, je het te vol plant. Vergeet niet dat het leven doet waar het zin in heeft, bouw ook ruimte in voor onverwachte dingen of voor gewoon een paar dagen helemaal niks doen. Plannen geeft rust, maar té strak inplannen zorgt juist voor extra stress.

1 Google Agenda

We beginnen bij de basis: je online agenda. Eén van de beste platformen voor het bijhouden van je agenda is Google Agenda. De dienst is rechtstreeks gekoppeld aan je Gmail-adres (handig als je Gmail gebruikt) en is ook dikke vriendjes met je Android-toestel. Een jaarplanning maken is zo eenvoudig als inloggen en al je afspraken inplannen. Sinds enige tijd is de nieuwe weergave beschikbaar. Daarin klik je rechtsboven in het uitklapmenu op Jaar om de jaarweergave te zien. Je kunt eenvoudig alle feestdagen importeren door in het linkerdeel (onder de maandweergave) te klikken op het plusje en te kiezen voor Door interessante agenda’s browsen.

In Google Agenda kun je heel eenvoudig alle feestdagen importeren.

2 Apple Agenda

Hoewel je de Agenda van Apple prima kunt bereiken via de website van iCloud, zullen de meeste mensen de dienst toch gebruiken als app op hun iPhone, iPad of Mac. Wil je in de Apple-agenda een jaarkalender maken, dan raden we aan dit (waar mogelijk) vanuit de app op de Mac te doen, simpelweg omdat grote hoeveelheden data invoeren nu eenmaal beter werkt op een computer dan op een smartphone. Handig is dat je diverse agenda’s aan kunt maken (voor verschillende onderdelen van je leven), zodat je goed kunt filteren.

Apple Agenda biedt een prima jaarplanning, al raden we invoeren op de Mac aan.

3 Outlook Agenda

Werk je veel op een pc en gebruik je Outlook als e-mailclient dan raden we de Outlook Agenda aan, simpelweg omdat het handig is om dezelfde client te gebruiken voor mail én agendazaken. Interessant aan Outlook Agenda is dat je, net als in Google en Apple Agenda, verschillende agenda’s tegelijkertijd kunt bijhouden, maar dat je ze ook tegelijk naast elkaar kunt tonen. Zo heb je in één klap een goed overzicht van alles dat er speelt.

Outlook toont je agenda’s naast elkaar, wat een prima overzicht geeft.

4 Fantastical 2

Een app waar wij zelf graag een jaaroverzicht in maken, is Fantastiscal 2. De app is niet gratis (5,49 euro voor je smartphone, 54,99 euro voor Mac, helaas niet voor pc beschikbaar) maar als je écht heel veel te plannen hebt, is dat z’n geld dubbel en dwars waard. Naast een uitgebreide jaarweergave, kun je in de dag-, week- en maandweergave heel eenvoudig zien welke afspraken elkaar overlappen of dicht bij elkaar in de buurt komen. Zo kun je stress makkelijker voor komen door even rust te bouwen tussen alle kleurtjes.

Je ziet duidelijk of er geen (bijna) overlap is, daardoor kun je rust inbouwen.

5 CloudCal

Een app waar we ook erg enthousiast over zijn, is CloudCal. Deze app werkt niet met vlakken, maar met cirkels. Een volle cirkel om een dag betekent dat een activiteit de hele dag duurt, een kwart-cirkel een kwart-dag enzovoort. Zo kun je dus in het jaaroverzicht niet alleen zien op welke dag je iets te doen hebt, maar ook hoeveel die afspraak van je zal vergen. CloudCal is momenteel helaas alleen beschikbaar voor Android, de basisversie is volledig gratis.

Cirkels om aan te geven hoe vol een dag is gepland, we houden ervan!

6 TinyCal

De kalender-diensten en apps die we tot nu toe hebben genoemd zijn allemaal redelijk druk qua interface, zelfs de agenda van Apple. Soms heb je echter behoefte aan iets dat lekker compact is, zodat je er niet een compleet programma voor hoeft te openen. TinyCal is zo’n programma, helaas alleen voor macOS. De kalender verschuilt zich in de menubalk van je besturingssysteem en heeft Google-integratie. Vul dus je gehele jaarplanning op de site van Google in, en bekijk die vervolgens simpel via TinyCal.

Je jaarkalender in je menubalk, mét Google-integratie.

7 Excel Sjabloon

We zijn eraan gewend dat digitale kalenders ons altijd op de hoogte stellen van onze afspraken, maar noodzakelijk is dat natuurlijk niet. Als je wel wilt profiteren van het digitale aspect, maar niet voortdurend herinnerd wilt worden, dan kun je ook gewoon een kalender maken in Excel. Start Excel, maak een nieuw document en typ jaarkalender in het veld Onlinesjablonen zoeken. Er worden nu allerlei sjablonen getoond die je gratis kunt gebruiken. Je vult ze eenvoudig in, bepaalt zélf het uiterlijk (groot voordeel) én kunt de kalender opslaan of uitprinten.

In Excel vind je meer dan genoeg sjablonen voor je jaarkalender.

0 Reactie(s) op: Zo maak je je eigen jaaroverzicht

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.