Zo maak je je eigen jaaroverzicht

Door: Martin Gijzemijter | 27 januari 2018 09:51

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

8 Numbers Sjabloon

Ook Apple heeft natuurlijk een spreadsheetprogramma, Numbers en daarin vind je eveneens een sjabloon voor een jaarkalender. Die werkt echter net iets anders. Klik op Nieuw en kies onder het kopje Persoonlijk voor Jaarkalender. Je krijgt nu een kalender uit 2014 te zien met slechts één maand. Wanneer je klikt op het jaartal kun je dit echter aanpassen, en alle dagen veranderen netjes mee. Zo kun je per maand een kalenderblad maken en opslaan of uitprinten.

Ook Numbers heeft sjablonen, die zijn een stuk minder flexiblel.

9 Todoist

Todoist is een app die bedoeld is voor mensen die graag een lijst maken met zaken die ze moeten doen op een dag, maar de app leent zich stiekem ook uitstekend voor het maken van een jaaragenda. De app is slim, dus als je ‘naar de tandarts op 14 maart’ intypt, dan wordt 14 maart automatisch als datum geregistreerd. Zaken als ‘herhaal elke maand’ begrijpt de app ook. Beschikbaar als app voor je smartphone als website én als browserextensie, zodat je ook eenvoudig afspraken uit je mail kunt plukken. We zijn erg blij met de zeven-dagen weergave, zodat je direct ziet wanneer je een paar dagen niets hoeft te doen.

Todoist is best slim wat betreft het invoeren van afspraken.

10 Evernote

We gebruiken Evernote tegenwoordig lang niet meer zo vaak als vroeger, om de simpele reden dat Evernote vroeger een van de weinige echte cross-platform-diensten was, en dat is tegenwoordig wel anders. Toch kun je in Evernote, net als in Excel en Numbers, eenvoudig een kalender maken, die je ook nog eens kunt delen. Surf hiernaartoe, kies het sjabloon dat je handig vindt en vervolgens op Save to Evernote. Je hebt nu een uitgebreide kalender die je kunt bewerken. Handig om snel een jaaroverzicht te maken voor bijvoorbeeld een vereniging, inclusief gekoppelde bestanden, andere notities en meer.

Evernote fungeert ook prima als jaarkalender.

11 Facebook-integratie

Een jaarkalender maken is veel werk, helemaal als je ook nog alle verjaardagen van je vrienden en familie daarin wilt opnemen. Als je gebruikmaakt van Facebook, dan kun je jezelf heel wat werk besparen. Klik in Facebook in het linkerdeelvenster op Evenementen en rechtsklik vervolgens helemaal rechtsonder onder Geplande evenementen op Verjaardagen en kies voor Linkadres kopiëren. Ga nu naar de kalenderdienst of -app die je gebruikt en zoek de optie waarmee je een kalender kunt toevoegen. Kies daarbij voor het toevoegen van een kalender via internet (of via een webadres). Plak de gekopieerde link en alle verjaardagen worden toegevoegd.

Je kunt de verjaardagen van Facebook eenvoudig importeren.

12 Spraakbesturing

Het maken van een jaaragenda wordt (terecht) vaak gezien als een hels karwei. Niet zo vreemd, de kans dat je meer dan honderd afspraken moet invoeren in een jaar is groot. Als extra tip willen we je meegeven dat je dat niet per se met de hand hoeft te doen. Spraakbesturing is tegenwoordig behoorlijk geavanceerd en afspraken toevoegen kan prima terwijl je bijvoorbeeld in de file staat. We hebben het dan over stemcommando’s en file, niet over handmatige invoer en snelweg. Je probeert immers je jaar te plannen, niet je begrafenis.

13 Kalender delen

Het grote voordeel van een digitale kalender is dat je die kunt delen met bijvoorbeeld gezinsleden, huisgenoten, vrienden, leden van een vereniging enzovoort, zodat ze zelf ook data kunnen invullen en iedereen altijd op de hoogte is. Dat kan voor een jaaroverzicht ideaal zijn, want iedereen weet waar hij/zij aan toe is.

Deel je kalender, zodat iedere betrokkene op de hoogte is.

14 Werklast delen

Een groot voordeel van een gezamenlijke agenda, is ook dat iedereen afspraken kan invoeren. Dat scheelt jou een hoop tijd. Als je een agenda deelt met je gehele vereniging, dan kun je eenvoudig (via een kalender-item, ha!) een oproepje doen of iedereen zijn/haar belangrijke data even in wil voeren. Zo benut je de kracht van de cloud ten volle.

Een kalender delen betekent ook samen invullen!

15 Klassieke kalender

Tot slot willen we nog benadrukken dat een jaarkalender niet altijd digitaal hoeft te zijn. Ook een klassieke kalender (die je koopt of zelf uitprint met behulp van een Excel-sjabloon) heeft specifieke voordelen. Zo heb je niets aan een digitale kalender als je zelden je smartphone gebruikt, of als je niet dagelijks je mail/agenda opent. Een ouderwetse jaarkalender die je naast je computer zet of aan de muur hangt, kan zélfs in dit digitale tijdperk nog altijd de beste oplossing zijn. En wil je niet al te veel tijd erin steken? Vergeet dan niet dat een kalender er niet uit hoeft te zien als een klassieke kalender, je kunt in Word of Excel ook gewoon een lijst maken met al je afspraken onder elkaar.

0 Reactie(s) op: Zo maak je je eigen jaaroverzicht

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.