Zo maak je opnames van je computerscherm

Door: Stefanie Katzenbauer | 25 september 2019 10:16

How To

Op je computerscherm gebeurt van alles en nog wat. Of je nu een game aan het spelen bent of een instructievideo van een softwareprogramma wil maken: het opnemen van de dingen die gebeuren op je computerscherm is een handige manier om allerlei informatie te delen. Je computerscherm opnemen kan op verschillende manieren. Zo zijn er verschillende softwareprogramma’s beschikbaar voor het maken van een opname van je computerscherm. Op deze manieren kun je je computerscherm opnemen.

Zoom

Met Zoom kun je eenvoudig en gratis je scherm delen. Zoom is een gratis programma waarin je videoconferenties kan houden, maar het leent zich ook perfect om opnames van je computerscherm te maken. In ons artikel lees je hoe je Zoom gebruikt en hoe je je ervoor aanmeldt. Om een opname van je scherm te maken, host je als eerste een conferentie voor jezelf. Start een meeting en kies voor ‘host a meeting’. Vervolgens kun je het scherm van je computer delen. Dit kun je doen door op ‘share’ te klikken wanneer je een videomeeting host. Als je deze meeting dus in je eentje host kun je ervoor kiezen om één specifiek scherm, dat op je computer openstaat, te delen met Zoom. Zet hierbij de videobeelden van je webcam uit, zodat jouw gezicht niet te zien is en het enige dat opgenomen wordt, het beeld dat je deelt is. Je kunt tijdens het opnemen ook gewoon praten, voor als je een bepaald programma wil uitleggen en hierbij instructies wil geven. Nadat je de meeting afsluit, wordt je opname automatisch door Zoom in een mp4 bestand geconverteerd en opgeslagen op je computer.

Computerscherm opnemen

OBS Studio

OBS Studio is gratis software en een tikkie ingewikkelder dan het opnemen van je scherm met Zoom. Nadat je de software gedownload en geïnstalleerd hebt, kun je kiezen voor automatische instellingen voor een snelle set-up. Vervolgens moet je het scherm selecteren dat je wil opnemen. Dit doe je door op het plusje te klikken in het vakje bronnen. Nu krijg je een aantal doelen te zien die je met OBS Studio kunt uitvoeren. Dit programma leent zich bijvoorbeeld ook voor het streamen van game sessies. Kies in dit geval voor vensteropname. Nu opent er een scherm waarin alle schermen opgenoemd worden die je op dat moment open hebt staan. Selecteer het scherm waarvan je een opname wil maken en kies rechts voor opname starten.

computerscherm opnemen

Flashback Express

Deze software is een stuk overzichtelijker dan die van de OBS Studio maar heeft in tegenstelling tot bovengenoemde software iets minder opties. De interface is echter ontzettend gebruiksvriendelijk en een opname van je computerscherm maken is binnen drie klikken geregeld. Je hoeft slechts op ‘record’ te drukken en de opname start automatisch. Je kunt de opname stopzetten waarna je je video eenvoudig kunt opslaan op een gewenste locatie. Dit bestand is in eerste instantie een fbr. Bestand. Je kunt dit echter in FlashBack Express zelf afspelen en linksboven onder ‘file’ exporteren als een .mp4 bestand.

computerscherm opnemen

2 Reactie(s) op: Zo maak je opnames van je computerscherm

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 26 september 2019 21:13 LeoKo
  Een softwareprogramma??? Wie zegt nou zoiets? Dat is net zoiets als vervoermiddelauto, of fruitappel. Een programma ìs software.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 september 2019 14:54 blablablablaap
  Windows 10 had een gratis ingebouwde applicatie om schermopnamen te maken, werkte prima. Is met een recente update nogal uitgekleed jammer. Werkt nog wel, start instellingen, gaming, dan opnemen aanzetten. Via win+g start opnameschermpje, klikken op uitzenden en opname en dan opname knop.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.