Zo maak je pictogramgrafieken in Excel

Door: dirk-schoofs | 03 november 2021 11:07

How To

In plaats van een grafiek in staafjes, lijnen of taarten, kun je in Excel ook heel gemakkelijk pictogrammen gebruiken om gegevens grafisch weer te geven. Het gaat om een gratis invoegtoepassing die mooie resultaten oplevert.

Activeren

People Graph is een invoegtoepassing ontwikkeld door Microsoft zelf. De knop zit al in het Excel-lint, maar voordat je deze functie kunt gebruiken moet je aangeven dat je de invoegtoepassing vertrouwt. Zie je bij jou de knop niet, dan haal je die binnen via het tabblad Invoegen en vanaf daar ga je in de groep Invoegtoepassingen naar Invoegtoepassing downloaden. Zo kom je in de Store en typ je in het zoekvak People Graph. De juiste invoegtoepassing verschijnt bovenaan de resultatenlijst en daar klik je op knop Toepassen. Voortaan kun je dan de invoegtoepassing openen via de groene knop in de groep Invoegtoepassingen.

Eerst moet je de invoegtoepassing activeren.

Gegevens selecteren

De eerste keer dat je op deze knop klikt, verschijnt er een zogeheten mensengrafiek op basis van fictieve gegevens. Als je op deze voorbeeldgrafiek klikt, zie je in de rechterbovenhoek twee knoppen. De eerste gebruik je om data te selecteren, de tweede om het uiterlijk van deze grafiek aan te passen. Als je op de eerste knop klikt, kun je trouwens ook de titel van de grafiek wijzigen, daarna gebruik je de groene knop Selecteer uw gegevens. Sleep simpelweg over de cellen die je aan de grafiek wilt toevoegen.

Selecteer de gegevens voor de grafiek.

Vorm en thema

Met de tweede knop, het tandwieltje, wijzig je de looks van de grafiek. Je beschikt over drie tabbladen. In het tabblad Type kom je bij andere lay-outs die ieder hun eigen uitstraling hebben. Vind je het poppetje niet zo mooi dan gebruik je het tabblad Shape en daar staat een reeks nieuwe pictogrammen. Je kunt op die manier in plaats van poppetjes ook icoontjes van huizen, kleding, sterren, geld, enzovoort selecteren. Het tabblad Thema brengt je bij een combinatie van achtergronden met pictogrammen. Je kunt zo’n People Graph selecteren en slepen waar je maar wilt in de spreadsheet. Mooi is dat de grafiek automatisch wordt geüpdatet wanneer je de gegevens in de tabel wijzigt. Rechtsboven zie je trouwens ook een pijl in Windows of een info-pictogram in macOS. Daaronder vind je de functie Verwijderen voor het geval dat je de grafiek zou willen verwijderen.

Er staan verschillende thema’s ter beschikking.

0 Reactie(s) op: Zo maak je pictogramgrafieken in Excel

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.