Zo maak je van je PowerPoint-presentatie een video

Door: dirk-schoofs | 21 mei 2020 16:58

How To

PowerPoint is een geweldige tool om presentaties te maken, maar als je bijvoorbeeld voor een tentoonstelling een diashow in een loop wilt laten draaien op een computer die geen Microsoft Office heeft, kun je de presentatie beter omzetten naar een videobestand.

Basiscursus PowerPoint

Wil je nog dieper in de mogelijkheden van PowerPoint duiken? Tech Academy biedt je een uitgebreide basiscursus aan.

Tijd dubbelchecken

Laten we ervan uitgaan dat je klaar bent met de presentatie waarvan je een filmpje wilt maken. Alles ziet er netjes uit, de overgangen zijn perfect en er zijn geen te lange sequenties. Eerst controleer je of de tijd juist is ingesteld voor elke dia. Een dia met een titel of slechts één foto moet minder lang in beeld zijn dan een dia waar meer tekst op staat. Een goede manier om dit te testen, is de tekst hardop voorlezen. Als de dia verdwijnt voordat je de tekst hebt uitgesproken, weet je dat je meer tijd moet instellen voor deze slide. In het tabblad Overgang bij Tijdinstelling zie je de functie Volgende dia. Daar heb je twee opties Bij muisklik en Na. Je gebruikt de optie Na en daar geef je op hoeveel seconden de dia in beeld moet komen. Zo doorloop je de volledige presentatie.

Geef in het Na-vak aan hoeveel seconden iedere dia in beeld moet zijn.

Conversie

Ben je klaar, dan kun je de presentatie omzetten naar een video-indeling. Ga na Bestand en kies Exporteren. Selecteer de optie Een video maken. In het volgende scherm beslis je over de videokwaliteit. Je hebt de keuze tussen Full HD (1080p), Ultra HD (4K), HD (720p) en Standaard (480p). Deze kwaliteitsselectie bepaalt ook de breedte en hoogte van de video die direct onder het menu Kwaliteit wordt weergegeven. Een hogere schermresolutie zorgt altijd voor een grotere bestandsgrootte. In het vak daaronder beslis je of je de opgenomen timing en eventueel gesproken tekst in de video wilt opnemen. Deze gesproken tekst kan zelfs een miniatuurafbeelding van jezelf bevatten, opgenomen met de webcam. Als alle dia’s even lang in beeld moeten komen, dan kun je hier de weergavetijd instellen.

Als je de handmatige tijdsinstellingen van stap 1 wilt gebruiken, selecteer je deze optie bij het exporteren.

Bestandsindeling

Daarna selecteer je het mpeg-4 videoformaat (.mp4) of het Windows Media-formaat (.wmv). Onze voorkeur gaat naar .mp4, zodat je het videobestand geen problemen geeft op een ander besturingssysteem, zoals macOS. Vervolgens wordt de video opgeslagen, dat merk je onderaan op het scherm. De conversie kan enkele minuten in beslag nemen, soms zelfs enkele uren, afhankelijk van de grootte en de complexiteit van de presentatie.

Sla het filmpje op in het .mp4-formaat.

1 Reactie(s) op: Zo maak je van je PowerPoint-presentatie een video

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 22 mei 2020 10:06 Hrkporter
    Wow. Thank you. Might as well play that video from your PC to TV. Try ApowerMirror for cable-free mirroring.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.