Zo maak je van je usb-stick een reddingskit

Door: Martin Gijzemijter | 16 september 2018 09:00

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2

Een klusjesman heeft een gereedschapsgordel met daarin alle gereedschappen die hij nodig heeft om problemen snel te verhelpen. Zouden we zo’n gereedschapsgordel niet ook moeten hebben voor de pc? Wij vinden van wel en gelukkig is dat ook vrij eenvoudig te realiseren. We helpen je bij het samenstellen van een echte reddingskit.

Oké, een gereedschapsgordel is natuurlijk een beetje overdreven, maar een sleutelring met daaraan diverse usb-sticks die essentiële software bevatten om pc-problemen te herstellen, raden we iedereen aan. Maar wat heb je dan precies nodig en hoe prepareer je zo’n stick?

01 Usb-stick kiezen

Voordat je met software aan de slag gaat, is het wel belangrijk dat je ervoor zorgt dat je de juiste usb-sticks in je bezit hebt. Meer dan één inderdaad. Zelfs al zou je een stick hebben waar alles op zou passen, voor sommige oplossingen heb je ook een usb-stick nodig waar vanaf je kunt opstarten en die software heeft een eigen stick nodig. Je kunt dus prima ook wat kleinere sticks gebruiken, zodat je geen stick met heel veel opslagruimte hoeft te verspillen aan een programma dat vrij weinig ruimte vereist.

01 Je kunt een nieuwe usb-stick kopen, maar ook gewoon je oude gebruiken.

02 Usb-sticks formatteren

Wanneer je een nieuwe usb-stick in de winkel koopt, dan is deze hoogstwaarschijnlijk al geformatteerd en kun je er direct mee aan de slag. Gebruik je een oude usb-stick, dan is het wel verstandig om deze eerst opnieuw te formatteren. Gelukkig is dat heel eenvoudig.

Steek de usb-stick in een usb-poort en wacht tot Windows deze heeft gedetecteerd. Open vervolgens Windows Verkenner en klik met de rechtermuisknop op het betreffende station, waarna je klikt op Formatteren. Het venster Formatteren verschijnt nu, waarin je aangeeft op wat voor manier je de usb-stick wilt formatteren. De meeste opties kun je gewoon laten staan zoals ze zijn, maar zorg ervoor dat je bij Volumenaam een naam opgeeft waaraan je de functie van de stick kunt herkennen wanneer je deze in de pc steekt. Standaard is Snelformatteren ingeschakeld en daar is in principe niets mis mee. Echter, wanneer je dit vinkje uitzet, zal een usb-stick die niet helemaal in orde is door de mand vallen, dus in dat opzicht raden we het aan om wel de tijd te nemen voor volledig formatteren.

Labelen

Wanneer je een reddingskit als deze maakt, dan is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je eenvoudig kunt zien wat er op welke stick staat. Geef daarom niet alleen het station een herkenbare naam tijdens het formatteren, maar plak ook een labeltje op de usb-stick waarop staat welke functie de betreffende stick heeft. Als je nieuwe sticks gaat kopen, dan is het wellicht een goed idee om te kijken naar sticks die beschrijfbaar zijn, zodat je niet hoeft te rommelen met etiketten. Kleurcodering kan natuurlijk ook, door elke usb-stick z’n eigen kleur te geven, maar dan moet je uiteraard wel onthouden welke kleur waarvoor staat. Allemaal optionele tips, maar het is natuurlijk bloedirritant als je eerst alle usb-sticks in je pc moet steken voor je de juiste hebt (want de ervaring leert dat het altijd de laatste is).

Label je usb-sticks zodat je precies weet welke stick waarvoor bedoeld is.

03 De juiste stick

In dit artikel bespreken we een aantal basisprogramma’s die je kunt downloaden om ervoor te zorgen dat je een goede reddingskit kunt bouwen. Voor de programma’s die we in dit artikel bespreken heb je vier sticks nodig, drie sticks waarop we opstartbare programma’s installeren en één stick waarop we de rest van de programma’s plaatsen. Je kunt natuurlijk zelf ook nog programma’s (en desnoods extra usb-sticks) toevoegen, maar wat je ook doet, bekijk voordat je begint hoeveel opslagruimte elke afzonderlijke usb-stick heeft. Zo voorkom je dat je een stick met veel opslagcapaciteit gebruikt om een opstartbaar opslagmedium voor een klein programma te maken, om vervolgens tot de ontdekking te komen dat je andere sticks niet genoeg ruimte hebben.

Inventariseer de opslagcapaciteit van je usb-sticks, zodat je de juiste stick voor het juiste doel kunt gebruiken.

04 Windows-stick

Een usb-stick is een perfect medium om Windows mee te installeren en gelukkig is zo’n stick ook heel eenvoudig om te maken. Het installeren van Windows via een zelfgemaakte usb-stick is niet verboden. Sterker nog, Microsoft heeft zelfs een programma gemaakt waarmee je zo’n stick heel eenvoudig in elkaar draait, genaamd de Media Creation Tool. Om dit programma te downloaden, klik je op Hulpprogramma nu downloaden. Het bestand MediaCreationTool.exe wordt geopend en zodra je dit start, moet je eerst de voorwaarden accepteren. Klik vervolgens op Installatiemedia voor een andere pc maken en daarna op twee keer op Volgende. Kies voor USB-flashstation en zorg ervoor dat je een usb-stick van tenminste 8 GB hebt. Klik op Volgende. Selecteer de gewenste usb-stick en klik op Volgende. De meest recente versie van Windows 10 wordt nu gedownload, waarna de stick wordt geformatteerd en het installatiebestand van Windows op de stick wordt geplaatst. Je kunt deze usb-stick nu gebruiken om Windows te installeren op een pc, zelfs als Windows volledig gecrasht is en niet meer wil opstarten.

Met behulp van de Windows Media Creation tool maak je eenvoudig een Windows-installatiestick.

05 Avira Rescue System

Uiteraard is het belangrijk om altijd goede antivirussoftware geïnstalleerd te hebben. Is er onverhoopt toch een virus op de computer gekomen, dan is het zaak om daar zo snel mogelijk iets aan te doen. Het gratis programma Avira Rescue System kan je daarbij helpen. Dit programma kan vanaf een usb-stick worden geladen (het heeft dus wel een eigen stick nodig) en vervolgens het systeem volledig scannen op virussen zonder dat Windows zelf gestart is. Je kunt Avira Rescue System op twee manieren downloaden, als .exe-bestand (dat je gewoon in Windows draait) of als .iso-bestand (dat je op een usb-stick plaatst). Klik op die pagina op het groene pijltje naast het iso-bestand. Let op: het heeft geen zin om dat iso-bestand zo naar je usb-stick te kopiëren, dat moet met behulp van de methode die we uitleggen in de volgende stap.

Avira Rescue System kan helpen wanneer je pc getroffen is door een virus.

06 Van iso naar bootable

Wanneer je van een iso-bestand een opstartbare usb-stick wilt maken, dan moet je dat bestand op een speciale manier naar de usb-stick schrijven, zoals je dat vroeger ook met een cd of dvd deed. Het (gratis) programma dat we daarvoor gebruiken heet Rufus . Eenmaal gestart verschijnt er een klein venster, waarin je de instellingen grotendeels hetzelfde kunt laten. Pas wederom het volumelabel aan, zodat je snel kunt herkennen waar de usb-stick voor is. Kies naast Creëer een opstartbare disk met voor ISO image en klik op het pictogram daarnaast om het iso-bestand van Avira Rescue System te selecteren. Klik op Start en geef in het volgende scherm aan dat je wilt wegschrijven in ISO image-modus. Hierna zullen alle gegevens van de stick verwijderd worden en is je stick gereed voor gebruik.

Ordenen

We gaven het al eerder even aan: wanneer je een verzameling programma’s maakt voor het oplossen van problemen, is het wel zo verstandig om ervoor te zorgen dat je snel kunt vinden wat je zoekt. Programma’s die een eigen usb-stick nodig hebben kun je labelen, maar wanneer je heel veel programma’s op een stick gaat zetten, is het belangrijk dat je ook die indeling goed ordent. Kortom: maak duidelijke mapnamen die aangeven waar je welk type programma kunt vinden op de usb-stick. Dat is even een gedoe, maar je zult jezelf dankbaar zijn op het moment dat je een programma nodig hebt.

Houd de indeling op je sticks geordend, daar zul je later van profiteren.

4 Reactie(s) op: Zo maak je van je usb-stick een reddingskit

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 22 september 2018 16:26 PieterWHo
  Leuk en nuttig verhaal. Jammer alleen dat Avira Rescue System niet meer te vinden is bij die firma, alleen allerlei pakketten met antivirus (.exe)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 september 2018 00:38 HermanKa
  @PieterWHo
  Ook ik had dat probleem, maar door zoeken op de site heb ik de iso gevonden.
  https://www.avira.com/en/support-for-home-knowledgebase-detail/kbid/267
  Succes.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 oktober 2018 11:20 ArthurV
  @PieterWHo is wel nog te vinden als je even op Google opzoekt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 oktober 2018 11:18 ArthurV
  Is er iemand die me kan zeggen hoeveel GB de usb-sticks moeten zijn voor Avira Rescue System en MBRtool?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.