Zo maak je van je usb-stick een reddingskit

Door: Martin Gijzemijter | 16 september 2018 09:00

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2

07 MBRtool

Ook dit programma heeft een eigen usb-stick nodig, maar dat is het dan ook meer dan waard. Wanneer Windows niet meer wil starten, lijkt het vaak alsof er niets meer te reden is, maar meestal is de Master Boot Record (MBR) gewoon beschadigd. De MBR is de informatie in de eerste sector van een harde schijf, die aangeeft waar het besturingssysteem zich bevindt. Als die MBR beschadigd raakt, kan Windows niet meer starten. Gelukkig kan zo’n MBR met de juiste tool eenvoudig hersteld worden, kortom, de MBRtool. In tegenstelling tot Rufus, bevat MBRtool een ingebouwde installer. Installeer het programma, start het en je kunt direct een opstartbare usb-stick maken met de software. Het programma noemt het overigens een diskette, maar dat mag je negeren.

Een beschadigde MBR is eenvoudig verholpen met behulp van deze draagbare MBRtool.

08 Revo Uninstaller

Of je je computer net nieuw gekocht hebt of hij draait al een tijdje, we kunnen met zekerheid zeggen dat er allerlei programma’s op draaien waar je niet om gevraagd hebt. Zet daarom Revo Uninstaller op één van je usb-sticks. Dit programma helpt je razendsnel allerlei programma’s te de-installeren die je niet op je systeem wilt hebben (ideaal dus ook om even met zo’n usb-stick langs te gaan bij iemand die een zooitje van z’n systeem heeft gemaakt). Interessant aan dit programma is dat het ook een Hunter-modus heeft, waarmee je simpelweg een venster aanwijst van een ongewenst programma, waarna het wordt verwijderd. Superhandig als je een programma irritant vindt, maar het om de een of andere reden niet opduikt in de lijst met geïnstalleerde programma’s.

Je kunt Revo Uninstaller gratis downloaden via www.revouninstaller.com en als portabel programma op je usb-stick installeren. Betaal je 35 dollar, dan krijg je extra functies zoals het in één keer de-installeren van alle ongewenste programma’s.

Last van bloat- en/of crapware? Met Revo Uninstaller op je usb-stick de-installeer je alles zo.

09 PortableApps

Dit is geen programma, maar een compleet platform met draagbare programma’s. Om deze programma’s te draaien, moet je eerst het gratis PortableApps-platform downloaden via www.portableapps.com. Dit platform zorgt ervoor dat je alle draagbare programma’s die je installeert eenvoudig kunt benaderen via een menu. Je kunt een gigantische hoeveelheid apps downloaden op de site, maar de categorie Utilities is waar we voor dit artikel het meest geïnteresseerd in zijn. Zo vind je in deze categorie programma’s voor het controleren van de gezondheid van je harde schijf (en manieren om eventuele kleine problemen daarmee te verhelpen), en ook het eerderbesproken programma Rufus vind je hier.

10 AdwCleaner

Soms gebeuren er dingen op je computer die niet lijken te kloppen, maar meldt je virusscanner dat er geen virus aanwezig is. Toch is ineens je homepage veranderd, verspringt je browser soms naar een site waar je niet om gevraagd hebt en heb je last van vervelende pop-ups. In dit geval kan het zijn dat er adware op je computer is geïnstalleerd. Het valt niet echt onder de categorie virus of malware, maar het is wel bloedirritant en het kan de prestaties van je computers aanzienlijk verslechteren. AdwCleaner is een programma dat niet geïnstalleerd hoeft te worden en waarvan je het exe-bestand dus rechtstreeks op je usb-stick kunt plaatsen. Je downloadt het programma gratis (wel even opletten dat je niet per ongeluk het programma MalwareBytes downloadt). Eenmaal gestart kun je direct een scan uitvoeren, die voor de verandering nu eens geen half uur duurt. Wanneer er iets gevonden wordt, kun je de problemen met één druk op de knop verhelpen. Actieve bescherming biedt AdwCleaner niet, het programma is alleen bedoeld om eens in de zoveel tijd te scannen.

Snel even een Adware scan uitvoeren doe je met behulp van AdwCleaner.

11 NirSoft Password Recovery

Een wachtwoord kwijtraken is niet handig, zeker niet als het gaat om een wachtwoord voor iets belangrijks, zoals een router of Outlook. De ontwikkelaar van NirSoft, genaamd Nir Sofer, heeft zich onder meer gespecialiseerd in het maken van programma’s voor het achterhalen van wachtwoorden. Hier vind je een zeer groot overzicht van allerlei programma’s die ieder voor een andere functie geschreven zijn. Het is dus niet één pakket waarmee je allerlei wachtwoorden in één keer kunt achterhalen, je zult echt voor elk onderdeel een afzonderlijk tooltje moeten downloaden. Problematisch is dat niet, want al deze programma’s zijn draagbaar én klein, wat betekent dat je ze gewoon allemaal op je usb-stick kunt plaatsen en kunt gebruiken wanneer je ze nodig hebt. Deze site draait echt al heel erg lang mee en bevat oplossingen voor zowel oude als nieuwe programma’s.

Wachtwoord kwijt? NirSoft kan je helpen op de meest uiteenlopende gebieden.

12 Opstarten van usb

We hebben je in deze Masterclass uitgelegd hoe je op verschillende manieren een opstartbare usb-stick maakt, maar hoe start je nu daadwerkelijk op van zo’n stick? Het is heel goed mogelijk dat je daar niets voor hoeft te doen en dat je computer automatisch detecteert dat er een opstartbare usb-stick in de computer zit. Het is ook goed mogelijk dat je hiervoor een kleine aanpassing in het bios van je systeem zult moeten maken. Om toegang te krijgen tot het bios, moet je een functietoets indrukken tijdens het opstarten (vaak wordt op je beeldscherm tijdens het starten aangegeven welke functietoets dit is, maar is dat niet zo, probeer dan F1, F2, F8 of F10 of Esc. Wanneer je in het bios bent, moet je op zoek gaan naar een optie die te maken heeft met het opstarten van je pc (het woord Boot zal er sowieso in voorkomen). Vervolgens dien je de Boot sequence aan te passen oftewel de opstartvolgorde. Hiermee vertel je de computer vanaf welke stations al eerste moet worden opgestart, indien aanwezig. Zorg ervoor dat Removable devices bovenaan staan en dan pas de harde schijf. Op die manier dwing je de computer om eerst te proberen te starten vanaf de usb-stick, indien zich daar een opstartbaar programma op bevindt. Hierna sluit je het bios en start je de pc opnieuw op.

Het kan zijn dat je je bios aan moet passen om te kunnen starten van een usb-stick.

4 Reactie(s) op: Zo maak je van je usb-stick een reddingskit

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 22 september 2018 16:26 PieterWHo
  Leuk en nuttig verhaal. Jammer alleen dat Avira Rescue System niet meer te vinden is bij die firma, alleen allerlei pakketten met antivirus (.exe)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 september 2018 00:38 HermanKa
  @PieterWHo
  Ook ik had dat probleem, maar door zoeken op de site heb ik de iso gevonden.
  https://www.avira.com/en/support-for-home-knowledgebase-detail/kbid/267
  Succes.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 oktober 2018 11:20 ArthurV
  @PieterWHo is wel nog te vinden als je even op Google opzoekt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 oktober 2018 11:18 ArthurV
  Is er iemand die me kan zeggen hoeveel GB de usb-sticks moeten zijn voor Avira Rescue System en MBRtool?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.