Zo maakt u een mooie bladwijzer

Door: Evi Maquoi | 21 december 2010 13:01

Apps & Software

Wat gebruikt u als bladwijzer? Een knipseltje uit één of ander tijdschrift? Een treinkaartje of ouwe envelop? Nog erger, een potlood? U vouwt toch geen hoekje om? Een goed boek of agenda verdient een mooie bladwijzer, liefst zelfs een gepersonaliseerd exemplaar. We leggen u uit hoe u er zelf eentje maakt met behulp van Photoshop Elements (of een ander programma).

Deze snelstart is gemaakt aan de hand van Photoshop Elements 8, maar werkt ook probleemloos in een eerdere of nieuwe versie. U kunt natuurlijk ook een ander programma gebruiken, al moet u dan wellicht even zoeken naar de vergelijkbare namen van functies.

1. Nieuw bestand

Open Photoshop Elements en kies Bewerken in het startscherm. Kies nu Bestand / Nieuw / Leeg bestand of gebruik de toetsencombinatie Ctrl+N. Geef uw bestand in het dialoogvenster allereerst een naam, bijvoorbeeld Mijn bladwijzer. Wijzig vervolgens de meeteenheid bij Breedte naar cm. Automatisch wordt ook de meeteenheid van de lengte aangepast. Geef daarna de gewenste maten in, bijvoorbeeld 5 cm breed en 18 cm hoog. Aangezien u de bladwijzer waarschijnlijk zelf gaat printen, volstaat een resolutie van 250 pixels/inch. De kleurmodus mag voor thuisprints blijven staan op RGB-kleur. Standaard krijgt u een nieuw bestand met een witte achtergrond. Indien gewenst kunt u dit wijzigen naar Transparant of een andere Achtergrondkleur. Klik op OK om het nieuwe bestand aan te maken met de opgegeven instellingen. Wilt u liever een bladwijzer met afgeronde hoeken? Selecteer dan in de balk het gereedschap Vorm en selecteer Afgeronde rechthoek. U kunt ook sneltoets U gebruiken om tussen de vormen te switchen. Kies bovenaan nog een achtergrondkleur en teken een groot rechthoek met ronde vormen dat precies in uw document past.

Het aantal pixels bij Straal bepaalt de afronding van de hoeken.

2. Ontwerpen

U kunt uw inspiratie de vrije loop laten. Open bijvoorbeeld een mooie foto en sleep deze vervolgens naar de bladwijzer. Schaal de afbeelding door de hoeken te verslepen en gebruik eventueel het cirkeltje onderaan in het midden om de afbeelding te roteren. Klik op de knop met letter T in de gereedschapsbalk om tekst toe te voegen. Selecteer bovenaan in de balk lettertype, lettergrootte en tekstkleur en voer uw tekst in. Vergeet tussendoor uw creatie niet op te slaan via Bestand / Opslaan.

Eventueel kunt u nog wat standaardvormen toevoegen om de bladwijzer op te leuken. Gebruik sneltoets U totdat u in de gereedschapsbalk een blauw hartje ziet verschijnen. Klik vervolgens in de balk bovenaan in beeld op het kleine driehoekje naast het zwart-wit hartje om alle standaardvormen op te roepen. Kies bijvoorbeeld een pijl, muzieknoot of ster en selecteer vervolgens ook nog een kleur. Teken nu zoveel vormen als u wilt. U kunt de grootte op elk ogenblik nog aanpassen en ook roteren behoort tot de mogelijkheden.

Met de standaardvormen van Photoshop kunt u hier en daar nog wat versieringen aanbrengen.

3. Afdrukken

Klaar met het ontwerp? Dan is het tijd om uw bladwijzer af te drukken. Sla het bestand eerst nog een keertje op met de toetsencombinatie Ctrl+S en kies vervolgens Bestand / Afdrukken. In het afdrukvenster moet u vijf stappen overlopen voordat de bladwijzer uit de printer rolt. Selecteer eerst uw printer. Kijk vervolgens de printerinstellingen na en klik op Instellingen wijzigen als u een ander papiersoort of andere printerlade wenst te gebruiken. Wijzig vervolgens uw papierformaat naar A4. Bij Selecteer type afdruk mag u Individuele afdrukken laten staan en bij stap 5, Selecteer afdrukformaat, kiest u Feitelijke grootte. We hebben ons document in stap 1 namelijk als 5 x 18 cm ingesteld. Kies tenslotte nog het aantal afdrukken dat je nodig hebt en klik op Afdrukken.

Indien u een dubbelzijdige bladwijzer wilt, zult u stap 1 en 2 nog een keertje moeten herhalen. Of u drukt de bladwijzer simpelweg twee keer af. Netjes uitknippen, op elkaar plakken en klaar! Voor het allermooiste resultaat plastificeert u de bladwijzer.

Kies het juiste papierformaat en bestandsgrootte.

0 Reactie(s) op: Zo maakt u een mooie bladwijzer

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.