Zo probeer je Chrome OS uit in Windows

Door: ian-paul | 10 november 2014 12:00

How To

Als laptop-koper heb je tegenwoordig een heleboel mogelijkheden: hybrids, convertibles, Windows tablets, en ook Chromebooks. Hoewel ze al enkele jaren bestaan, zijn Chrome OS-laptops onlangs een stuk populairder geworden nadat ze de 'online only' reputatie achter zich hebben gelaten.

De offline mogelijkheden van Chromebooks zijn tegenwoordig behoorlijk solide en de laptops zelf beschikken over steeds meer processorkracht. Als je overweegt om een Chromebook aan te schaffen voor school of werk, is er veel leuks te ontdekken; waaronder een relatief lage prijs en een snelle opstarttijd.

Maar kun je in 2014 wel overleven zonder een traditioneel Windows-systeem? Als je een Windows 8 of 8.1 machine hebt, is daar eenvoudig achter te komen. Eind 2013 introduceerde Google namelijk de Windows 8 modus voor Chrome, voor pc's die op de nieuwste versies van Windows draaien. De Windows 8 modus voor Chrome is vrijwel gelijk aan de Chrome OS ervaring, en het geeft je een goed idee van hoe het is om fulltime Chrome OS te draaien.

Om te beginnen moet Chrome je standaard browser zijn in Windows 8 of 8.1. De eenvoudigste manier om dit te doen is door op het menu icoon met de drie horizontale streepjes te klikken in Chrome op de desktop, en Relaunch Chrome in Windows 8 mode te selecteren.

Als Chrome niet je standaard browser is, zal Windows een venster weergeven waarin gevraagd wordt hoe je http-links wilt openen. Kies Google Chrome in de lijst en je zult terechtkomen in de moderne gebruikersinterface van Windows.

Chrome OS in Windows

Nu we hier zijn beland, zie je als het goed is een grijze desktopachtergrond, een Chrome venster, en een set iconen in de linkeronderhoek. Welkom bij wat in wezen Chrome OS is.

Deze interface lijkt erg op Windows, maar er zijn een aantal belangrijke verschillen. Ten eerste kun je de desktopachtergrond niet wijzigen. Ten tweede kun je geen app-iconen, kopieën van bestanden, of links naar bestanden op de desktop zetten.

Het enige desktop-achtige wat je kunt doen is Chrome app-iconen vastpinnen aan het gebied onderaan het scherm, wat ook wel de 'shelf' heet. Dit is in principe Chrome OS' versie van de taakbalk.

Om Chrome apps aan de shelf vast te pinnen voor snelle toegang, klik op het raster in de linkerhoek (de app launcher voor Chrome OS). Klik met de rechtermuisknop op een geïnstalleerde Chrome app en kies Pin to shelf. Je kunt apps ook naar de shelf slepen als je het liever op die manier doet.

Nu je een snelle manier hebt om Chrome apps te openen, kun je eens rechts onderaan de shelf kijken. Als je een Android-gebruiker bent, zou je daar een teller moeten zien staan. Dat is een beperkte weergave van de Google Now alerts die je op je telefoon te zien krijgt.

Naast de Google Now teller staat een klok die je huidige systeemtijd weergeeft. Klik erop en je krijgt een volumeregelaar te zien, evenals een vraagteken dat je naar Google's Chrome ondersteuningspagina leidt.

Wat de browser zelf betreft, hij werkt net als op de desktop. Je kunt apps en extensies van de Chrome Web Store installeren, meerdere tabbladen in één venster openen, of tabbladen naar een gescheiden venster slepen.

En dat is het wel zo'n beetje.

Of je je afvraagt of je in Chrome OS kunt leven, probeer Chrome's Windows 8 modus dan eens een weekje uit. Zorg dat je de drang om naar de desktop of het Windows 8 startscherm te gaan weerstaat, en probeer alles binnen de Windows 8 modus gedaan te krijgen.

Als je Chrome weer terug op de desktop wilt hebben, ga dan terug naar het menu icoon met de drie streepjes, selecteer Relaunch Chrome on the desktop en alles is weer zoals het was.

2 Reactie(s) op: Zo probeer je Chrome OS uit in Windows

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 10 november 2014 12:53 Anoniem
  Ik heb zelf ook een chromebook, maar sindsdien gebruik ik zowel mijn i7 windows 8 laptop en iPad nauwelijks. Het is eerst even verwennen, maar alles is mogelijk en het blijft snel doorontwikkelen!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 november 2014 15:29 Anoniem
  Kan het ook met Windows 7?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.