Zo raak je nooit meer je contactpersonen kwijt

© PXimport

Zo raak je nooit meer je contactpersonen kwijt

Geplaatst: 6 juni 2020 - 05:36

Aangepast: 14 december 2022 - 11:01

Rens Blom

Je moet er niet aan denken: door een fout of hack ben je plots al je contactpersonen kwijt. Bedenk dan nog maar eens wie er in je contactenlijst staan, en wat hun mailadressen, telefoonnummers en meer zijn. Omdat voorkomen beter is dan genezen, leggen we uit hoe je je contacten zo veilig mogelijk opslaat.

Grote kans dat er tientallen of zelfs honderden mensen en bedrijven in je contactenlijst staan. Die lijst kan op papier staan, of – waarschijnlijker – digitaal. Bijvoorbeeld bij Apple (iCloud, Apple-apparatuur), Google Contacten (Android en ChromeOS) of Microsoft-contacten. Of misschien zijn je contacten wel verdeeld opgeslagen bij meerdere van deze diensten, mogelijk aangevuld met je simkaart of lokale telefoonopslag. Zoek dat als eerste uit, zodat je weet wat waar staat.

Contactenboek organiseren

Log in bij de online dienst(en) die je gebruikt en navigeer naar de contacten-sectie. Eerder schreven we al een artikel hoe je je contactpersonen organiseert. Dat is handig om voor eens en altijd een einde te maken aan dubbele of incomplete contacten. Grijp het moment ook meteen aan om – indien van toepassing – overbodige contactpersonen te verwijderen. Een zo compleet, actueel en nuttig contactenboek vormt immers de basis.

Contacten op je simkaart achterhalen en exporteren

Check ook de contacten-app op je smartphone en controleer hoe die je contacten opslaat. Ga naar ‘Instellingen’ en kies de optie voor meer informatie over je contacten. De naam van die optie verschilt per smartphonemerk. Op een OnePlus-toestel ga je bijvoorbeeld naar ‘Contactpersonen Account’, waarna je ziet hoeveel contacten er zijn opgeslagen op het geheugen van de smartphone. Klik op ‘Telefoon’ om de betreffende personen te achterhalen. Staan er mensen op, ga dan na of die ook bij een andere (online)dienst zijn opgeslagen. Nee? Dan kan het handig zijn om die contacten naar zo’n dienst te exporteren. Een simkaart is namelijk kwetsbaar. Als je van nummer wisselt of de simkaart stuk gaat of kwijtraakt, ben je die contacten ook kwijt. Wil je contacten exporteren van je simkaart? Die optie zit in de instellingen – de naam verschilt per smartphonemerk. Op een OnePlus-telefoon ga je naar ‘Importeren/exporteren’ en kies je ‘exporteren naar VCF-bestand’. Dit bestandsformaat staat ook bekend als de vCard.

Simkaart

© PXimport

Andere contacten exporteren en importeren

Je kan ook andere contacten, bijvoorbeeld van je Google-account, Microsoft Outlook-contactenboek of iCloud-lijst, exporteren naar een VCF-bestand. Doe dit als je gegevens verdeeld hebt opgeslagen en alles naar één dienst wil overhevelen. Voor deze tip kiezen wij Google Contacten, een goedwerkende en betrouwbare onlinedienst die beschikbaar is voor alle besturingssystemen en ook offline werkt. Gebruik de app of website en kies ‘Importeren’, en selecteer het vCard-bestand (aka VCF-bestand). Heb je je contacten opgeslagen in een CSV-bestand (bekend van Excel)? Geen nood, daar kan Google Contacten ook mee overweg. Druk nu op ‘Importeren’ en Google Contacten zet de geselecteerde contacten in je adresboek. Afhankelijk van hoeveel personen/bedrijven er in je contacten staan, duurt dit tien seconden tot een paar minuten.

 

© PXimport

Maak een back-up

Zo, je contactenlijst is up-to-date en staat netjes opgeslagen in Google Contacten. Je kunt er 24/7 bij, vanaf elk apparaat waarop je bent ingelogd met je Google-account. Vind je één dienst niet genoeg, bijvoorbeeld omdat je bang bent dat je de contactenlijst per ongeluk verwijdert of een hack en verwijdering vreest? Dan kun je je contactenboek eenvoudig kopiëren naar een tweede dienst. Dat kan een onlinedienst zijn als Apple’s iCloud (alleen voor Apple-apparaten) of Microsoft (alle besturingssystemen), maar ook een offlinedienst als Excel. Het voordeel van zo’n back-up in Excel is dat de dienst minder vatbaar is voor online hackers en storingen. Een nadeel van die offline-werking is dat wijzigingen in je Google-contactenlijst niet automatisch synchroniseren met Excel. Heeft één van je contacten een nieuw nummer, adres of mailadres? Dan moet je dan aanpassen in de Google-contactenlijst én in Excel. Dit nadeel geldt overigens ook voor een back-up in een papieren contactenboekje. Excel en een fysiek boekje hebben als voordeel dat je weet dat er niemand kan meekijken, en dan bedoelen we grote techbedrijven. Zij zeggen niet geïnteresseerd zijn in je contacten, maar dat kun je niet zeker weten. Houd daar rekening mee als je een dienst van bijvoorbeeld Google of Microsoft gebruikt.

thumbnail.jpg

© PXimport

Samengevat

Het moge duidelijke zijn: geen enkele oplossing is ideaal, maar met een combinatie van online en/of offline diensten hoef je je geen zorgen te maken over het kwijtraken van je belangrijke contactenlijst. Hoewel het controleren van je contacten en mogelijk exporteren en importeren inderdaad niet het leukste klusje van de dag is, duurt het korter dan je misschien denkt en is het te belangrijk om niet (regelmatig) te doen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000