Zo stel je een vervaldatum in voor je Gmail-berichten

Door: dirk-schoofs | 08 juni 2021 09:04

How To

Wist je dat er manieren zijn om chatberichten automatisch te laten verdwijnen? Je kunt voor Gmail-berichten ook een vervaldatum instellen. Na deze datum is de inhoud van dit bericht niet langer toegankelijk.

Stap 1: Vertrouwelijke modus

Uiteraard meld je je eerst aan bij Gmail en daarna gebruik je de knop Opstellen in de linkerbovenhoek. Vervolgens maak je een e-mailbericht zoals je dat altijd doet. Je vult het adres in van de ontvanger, je noteert een onderwerp en typt de inhoud van het bericht. Onder het compositievenster zit de vergrendelknop. Dat is het pictogram Vertrouwelijke modus. Je herkent hem aan het slotje met het klokje.

Eerst moet je de vertrouwelijke modus activeren

Stap 2: Vervaldag en toegangscode

In het pop-upvenster Vertrouwelijke modus lees je dat de ontvanger dit bericht nooit kan doorsturen, kopiëren, afdrukken of downloaden. Dat is de eerste veiligheidslaag. Bovendien kun je hier een vervaldag instellen. Je hebt de keuze tussen na één dag, een week, een maand, drie maanden en vijf jaar. Bovendien is het mogelijk een toegangscode te eisen. Zonder deze code krijgt niemand het bericht open. Wanneer je hier SMS-toegangscode aanduidt, ontvangt de persoon van wie je het telefoonnummer ingeeft het wachtwoord per sms. Klik op Opslaan als je klaar bent. Op dat moment verschijnt onderaan het bericht een melding in het blauw die aangeeft dat de inhoud zal verlopen op de aangeduide dag. Klik op Verzenden om de e-mail te versturen.

Je kunt de toegang tot de e-mail eventueel nog vóór de ingestelde vervaldatum opheffen. Hiervoor klik je op Verzonden in het linkerdeelvenster en selecteer je vervolgens het bericht met de vervaldatum in de lijst met e-mails. Klik onderaan de e-mail op Toegang intrekken.

Je selecteert een vervaldag en je kunt ook nog een toegangscode vragen.

Stap 3: Mobiel

Je kunt ook vervaldata instellen in de mobiele Gmail-app voor Android en iOS. Dat werkt ongeveer hetzelfde. Nadat de mail klaar is, tik je op de drie stippen in de rechterbovenhoek van het scherm. In dit menu gebruik je de opdracht Vertrouwelijke modus. Daarna stel je een vervaldatum in en vraag je desgewenst een toegangscode. Tik op Verzenden om de e-mail te versturen. Ook hier is het mogelijk de toegang tot het e-mailbericht vroegtijdig op te heffen: ga naar de lijst met verzonden mail, selecteer het bericht en kies Toegang intrekken.

0 Reactie(s) op: Zo stel je een vervaldatum in voor je Gmail-berichten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.