Zo stop je automatische gifjes

Door: Martin Gijzemijter | 18 januari 2018 09:16

Punch animation
How To

Ze zijn soms hilarisch; die geanimeerde gifjes waarin een filmpje van een paar seconden wordt afgespeeld. Maar het probleem is dat je niet altijd tijd of zin hebt voor hilarisch, en soms vormen ze gewoon een veel te grote afleiding. Dan is het vervelend dat die gif-bestanden automatisch afspelen. Gelukkig kun je automatische gifjes voorkomen in je browser.

Stap 1: Firefox

De makers van Firefox hebben bij het maken van de browser er ook rekening mee gehouden dat niet iedereen zit te wachten op automatisch afspelende minifilmpjes. Je hoeft dan ook niets te installeren om daar een einde aan te maken, de optie is gewoon in de browser aanwezig. Start Firefox en typ in de adresbalk about:config en druk daarna op Enter. Je krijgt nu een of andere vage waarschuwing over garantievoorwaarden, die kun je negeren door te klikken op Ik aanvaard het risico! In het zoekveld bovenin zoek je nu op image.animation, je vindt dan een waarde genaamd image.animation_mode, dubbelklik daarop. Typ nu none in het tekstveld als je wilt dat de gif-bestanden helemaal niet meer worden afgespeeld of once als je wilt dat het na één keer ophoudt.

Firefox heeft een ingebouwde optie voor het uitschakelen van geanimeerde gifjes.

Stap 2: Chrome

Chrome is helaas iets minder flexibel op het gebied het uitschakelen van de gifjes, maar gelukkig zijn er altijd nog extensies om de klus voor je te klaren. De extensie Gif Jam is precies wat je nodig hebt. Wanneer je deze extensie installeert, zullen geanimeerde gif-bestanden worden onderschept en vervangen worden door een afbeelding die alleen het eerste frame van de animatie bevat. Zo kun je dus nog wel zien wat men je wilde tonen, maar word je niet meer afgeleid door de animatie. Je vindt Gif Jam gratis in de Chrome Web Store.

Stap 3: Opera

In Edge is geen optie ingebouwd voor het uitschakelen van de geanimeerde bestanden. In Opera ook niet, maar daarin kan het wel via een omweg. Je kunt gebruikmaken van dezelfde extensie als voor Chrome: Gif Jam. Je hebt daarbij ook nog de add-on Chrome Extension nodig. Je krijgt daarna in Opera simpelweg toegang tot de Chrome Web Store. De extensie zelf werkt daarna uiteraard op dezelfde manier als in Chrome.

In Opera kun je met een omweg de Chrome-extensie gebruiken.

0 Reactie(s) op: Zo stop je automatische gifjes

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.