Zo stop je kruisverwijzingen in je Word-document

Door: dirk-schoofs | 26 maart 2020 17:32

How To

Vooral in lijvige Word-documenten kan het lastig zijn om snel bij de relevante inhoud te komen. Kruisverwijzingen zorgen ervoor dat de lezer met een enkele muisklik bij de juiste bladzijde, bepaalde kop, tabel of afbeelding terechtkomt. Bovendien passen deze koppelingen zich automatisch aan wanneer je er later een pagina aan toevoegt of wanneer je een kopje of een bijschrift aanpast.

Stap 1: Panel openen

We nemen in dit artikel als voorbeeld een grote tekst over paardenrassen. Het zou handig zijn als er op de eerste pagina een lijst staat van alle rassen die we bespreken, waarbij elk item naar de juiste paragraaf linkt. Om het onszelf gemakkelijk te maken, werken we met stijlen. Ieder ras wat besproken wordt, heeft de stijl Kop gekregen. Om vervolgens op de eerste pagina een kruisverwijzing naar het juiste deel binnen de tekst toe te voegen, plaats je de cursor daar waar de verwijzing moet komen en klik je op Kruisverwijzingen. Dat kan op twee manieren. Ofwel je gaat via het tabblad Invoegen naar de groep Koppelingen en je klikt daar op Kruisverwijzing. Ofwel je gebruikt het tabblad Verwijzingen waar je in de groep Bijschriften op de knop Kruisverwijzing klikt.

Voeg een kruisverwijzing in op de plaats waar je wilt verwijzen naar een gedeelte van de lijvige tekst.

Stap 2: Instellen

Omdat je met stijlen werkt, hoef je de link naar de kop niet meer zelf in te voegen. In het vak Verwijzingstype selecteer je Kop en in het vak Verwijzen naar selecteer je Koptekst. Daaronder zie je vervolgens de lijst van alle items die je de stijl Kop hebt meegegeven. Selecteer de juiste kop en klik op de knop Invoegen. De tekst van de geselecteerde kop verschijnt in het overzicht op pagina 1. Op dezelfde manier kun je bij Verwijzingen ook een koppeling toevoegen naar een Kopnummer, bijvoorbeeld ‘3.5 Beiers warmbloedpaard’. Afhankelijk van het Verwijzingstype verschijnen onderaan in het venster de verwijzingsmogelijkheden. Kies je als Verwijzingstype voor Figuur, dan kun je een link plaatsen naar een afbeelding, tabel of grafiek als je deze voorzien hebt van een bijschrift.

Stap 3: Wijzigen

Zo’n kruisverwijzing werkt in beide richtingen. Oftewel: wanneer je later een kop wijzigt – je verandert bijvoorbeeld het kopje ‘Arabier’ in ‘Arabische volbloed’ – verandert ook de tekst van de koppeling op pagina 1 mee. Maar voordat je zo’n tekstuele wijziging ook in de inhoud of index ziet, moet je nog even de volledige tekst selecteren en met de rechtermuisknop op de selectie klikken waarna je voor Veld bijwerken kiest.

Je moet wel even via de rechtermuisknop Veld bijwerken selecteren om de hyperlink aan te passen.

Basiscursus Word

Voor wie zich verder wil verdiepen in de mogelijkheden van Word biedt Tech Academy de basiscursus Word aan.

0 Reactie(s) op: Zo stop je kruisverwijzingen in je Word-document

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.