Zo stop je trackers met Disconnect

Door: evi-maquoi | 13 juli 2019 10:33

How To

Bezorgd over wat anderen met jouw gegevens doen? Terecht. Op internet surfen kan nagenoeg niet meer zonder dat Jan en alleman meekijkt. Cookies en andere trackers maken het jou zogezegd makkelijker … maar veelal draait het eigenlijk om targeting: de juiste reclameboodschappen versturen zodat je uiteindelijk zwicht en je portemonnee trekt. Liever wat meer privacy? Probeer dan Disconnect eens!

Installeer Disconnect

Disconnect is een applicatie van een oud-Google ingenieur. De tool giet alle trackers in een duidelijk overzicht en laat jou kiezen welke je wilt blokkeren. De browserextensie is beschikbaar voor Chrome, Firefox, Safari en Opera. De Basic-versie is volledig gratis. Om de extensie te installeren surf je naar https://disconnect.me en klik je onderaan op Get Basic. Ga verder met Get Disconnect. Je wordt automatisch doorverwezen naar de downloadpagina. Installeer de browserextensie. Je krijgt een aanvraag om over te schakelen naar de Premium-versie, dat venster kun je gewoon sluiten.

Disconnect is een gratis browserextensie.

Krijg inzicht

Na een succesvolle installatie verschijnt er een icoontje met zwarte letter D in je browser: dat staat voor Disconnect. Zodra je begint te surfen, merk je dat er regelmatig een cijfertje verschijnt op het icoon. Dat betekent dat er trackers op de website aanwezig zijn. Test het eens met een populaire webwinkel of nieuwssite. Klik op de zwarte D om het Disconnect-venster te tonen. De groene cijfers geven aan hoeveel aanvragen voor tracking (track requests) er geblokkeerd worden. Je kunt de blokkering ongedaan maken door er één keer op te klikken.

Per website zie je welke trackers er verstopt zitten.

Meer dan incognitomodus?

Elke browser heeft tegenwoordig een privacymodus. Die voorkomt dat je surfhistorie lokaal bewaard wordt. Disconnect gaat een stap verder en blokkeert andere diensten – zoals Google of Facebook – zodat zij niet weten welke sites je bezoekt. Disconnect zou volgens de makers meer dan 2.000 verschillende trackers blokkeren en hierdoor webpagina’s tot 27% sneller laden. Bovendien bespaar je op deze manier ook op het vlak van bandbreedte. De statistieken krijg je ook te zien in het venster. Via Whitelist site is het zelfs mogelijk om van bepaalde sites wél trackers toe te laten.

1 Reactie(s) op: Zo stop je trackers met Disconnect

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 13 juli 2019 16:23 Lex1
    Ik gebruik DuckDuckGo en Ublock origin deze houden alle ellende tegen.

    Je kunt ook onderdelen toevoegen en als suggestie delen met het platform.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.