Audioapparatuur kiezen
Vergeleken met video zijn er voor het streamen van audiobestanden meer geschikte apparaten in de handel verkrijgbaar. Wie weinig eisen stelt aan de muziekkwaliteit, gebruikt hiervoor dezelfde apparatuur als bij videobestanden. De nadruk bij de ontwikkeling van smart-tv's, gameconsoles en mediaspelers ligt echter op de weergave van films en daarom beschikken ze doorgaans over minder muzikaliteit. Beter is om voor een gespecialiseerde muziekstreamer te kiezen met een goede digitaal/analoog-converter.
Op een doorsnee hifi-set is dat verschil namelijk duidelijk hoorbaar. Wanneer je van plan bent om high-res audiobestanden af te spelen, let dan goed op dat de apparatuur audiobestanden in een resolutie van 24bit/192KHz kan afspelen. Veel moderne netwerkreceivers van bekende merken als Marantz en Denon bieden hiervoor ondersteuning. Let bij multiroom-systemen op dat ze lang niet allemaal geschikt zijn voor het afspelen van 24bit/192KHz-audiobestanden. De streamers van het Canadese merk Bluesound zijn een uitzondering. In plaats van het streamen van eigen audiobestanden kun je ook liedjes via online muziekdiensten afspelen. Wie kwaliteit hoog in het vaandel heeft staan, laat de bekende dienst Spotify links liggen. TIDAL en Qobuz bieden nummers in cd-kwaliteit aan. Let op dat de beoogde muziekstreamer één van deze muziekdiensten ondersteunt.
Streams optimaliseren
Streamingmethode
Het streamen van mediabestanden kan grofweg op twee manieren. De eenvoudigste methode is om een gedeelde map op je pc of NAS aan te maken. Afspeelapparaten die compatibel zijn met Samba en/of NFS, zijn in staat om de inhoud van de map te benaderen. Fijn is dat deze netwerkprotocollen geen beperkingen aan de streams opleggen. Het doel is om het originele bestand in de oorspronkelijke kwaliteit van punt a naar b te krijgen.
De tweede methode is het opzetten van een mediaserver. Je verzamelt alle mediabestanden dan in een programma op een pc of NAS. Via het netwerkprotocol DLNA (UPnP) lukt het om audio- en videobestanden in de oorspronkelijke kwaliteit naar een DLNA-client te streamen. Dat kan bijvoorbeeld een blu-ray-speler, receiver, mediaspeler, smart-tv of gameconsole zijn. Aangezien bijna alle netwerkapparaten DLNA of het verwante netwerkprotocol UPnP ondersteunen, heeft het opzetten van een mediaserver de meeste kans van slagen wanneer je bestanden op zo veel mogelijk apparaten wilt afspelen. Nog een voordeel is dat DLNA in de praktijk beter zware videobestanden met een hoge bitrate over het netwerk doorvoert. Programma's die je als een DLNA-mediaserver kunt gebruiken, zijn onder andere Windows Media Player, Plex, Kodi en PS3 Media Server. Afhankelijk van het merk NAS, installeer je op dit apparaat een speciale app als mediaserver.
AirPlay
Apple heeft als tegenhanger van DLNA ook een eigen netwerkprotocol ontwikkeld. Naast iPhones, iPads en Macs is er een groeiend aantal apparaten van andere fabrikanten die AirPlay ondersteunen. In verhouding met DLNA zijn dat er wel een stuk minder. Een groot nadeel is dat je niet alle audio- en videocodecs via AirPlay kunt streamen. Het streamen van een dvd- of blu-ray-mappenstructuur kun je bijvoorbeeld wel vergeten. Ook voor iso-images en het populaire mkv-formaat is er geen ondersteuning.
AirPlay is daarom niet geschikt voor wie graag een eigen mediaserver optuigt met gedownloade mediabestanden in de beste kwaliteit. Wie regelmatig aankopen doet in de iTunes Store kan via Apples netwerkprotocol daarentegen wel kinderlijk eenvoudig muziek en video streamen naar andere geschikte apparaten.
Transcoderen
Heb je een mediabestand opgeslagen waarvoor jouw mediaspeler, smart-tv of gameconsole geen ondersteuning biedt? Geen nood, er is nog geen man overboord. Veel DLNA-servers bieden de mogelijkheid om het mediabestand tijdelijk om te zetten naar een ander formaat waarvoor wel ondersteuning is. De mediaserver van een recente Synology-NAS is bijvoorbeeld in staat om video's naar het ts-formaat te transcoderen. Afhankelijk van welk type je gebruikt, bedraagt de maximale resolutie 1080p of 480p. Ook de programma's PS3 Media Server en Plex kunnen mediabestanden naar een ander formaat omzetten wanneer de DLNA-client geen ondersteuning biedt aan het oorspronkelijke bestandstype.
Kodi ondersteunt deze functie niet. Houd er rekening mee dat het transcoderen extra rekenkracht vergt voor het apparaat waarop de mediaserver is geïnstalleerd. De processor moet dus snel genoeg zijn om het mediabestand naar een afspeelbaar formaat te converteren. De makers van Plex raden aan om voor het transcoderen van een Full HD-film minimaal een dualcore-processor met een kloksnelheid van 2,4 GHz te gebruiken.
2 Reactie(s) op: Zo stream je zonder haperingen