Zo stream je zonder haperingen

Door: Maikel Dijkhuizen | 03 december 2015 08:24

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Mediabestanden downloaden

Je weet nu welke apparatuur je nodig hebt om zonder kwaliteitsverlies audio- en videobestanden te streamen. Wanneer je als afspeelapparaat een mediaspeler gebruikt, kun je praktisch ieder bestandsformaat afspelen. Kies daarom voor de beste audio- en beeldkwaliteit! Op downloadnetwerken als usenet en bittorrent zijn er genoeg volwaardige blu-ray-rips te vinden. Na het downloaden van 25 of misschien wel 50 GB, staat er een mappenstructuur met m2ts-bestanden of een iso-image op je systeem. Iedere DLNA-mediaserver kan de data naar een geschikte mediaspeler streamen. Populair zijn tegenwoordig mov-bestanden.

Spotnet 2.0 bevat een eigen categorie met volwaardige blu-rays, maar deze bestanden mag je niet zomaar downloaden.

Dit zijn gecomprimeerde blu-rays die evengoed een resolutie van 1080p en meervoudig audiospoor bevatten. Ideaal als je schijfruimte wilt besparen en het netwerk wilt ontlasten. Belangrijk is om te beseffen dat veruit de meeste mediabestanden op usenet en bittorrent illegaal zijn. Die mag je officieel niet downloaden. Het aantal legale downloadplaatsen is helaas beperkt. Wie high-res muziek wil opslaan, kan hiervoor ook terecht bij gespecialiseerde webwinkels als HDtracks, Qobuz en HIGHRESAUDIO.

Netwerk

Internetverbinding

Een snelle internetverbinding is geen overbodige luxe wanneer je online streaming-filmdiensten gebruikt of regelmatig mediabestanden downloadt. Wie aangesloten is bij een aanbieder van kabelinternet, beschikt over voldoende bandbreedte om films in de beste kwaliteit vanaf Netflix of Pathé Thuis te streamen. Het goedkoopste abonnement bij Ziggo biedt bijvoorbeeld een snelheid van 40 Mbit/s, terwijl er voor Netflix maximaal 25 Mbit/s vereist is voor Ultra HD-kwaliteit. Houd wel rekening met het internetgebruik van andere gebruikers. Wie een ADSL-abonnement heeft, doet er goed aan om de werkelijke snelheid te controleren bij een website als www.speedtest.net. ADSL-aanbieders bieden namelijk lang niet altijd de bandbreedte die ze beloven. De afstand tot de wijkcentrale is bepalend voor welke snelheid er maximaal mogelijk is.

Het duurste internetabonnement bij Ziggo biedt een snelheid van maar liefst 200 Mbit/s.

Bekabeld netwerk

Veel mediaspelers, smart-tv's, netwerkreceivers en anders streamers hebben tegenwoordig een draadloze netwerkadapter. Laat je niet verleiden om die te gebruiken. Een bekabelde netwerkverbinding is nog altijd de beste oplossing. Zeker wanneer je volwaardige blu-rays wilt streamen, ontkom je er niet aan om kabels te trekken. Wifi heeft namelijk te weinig bandbreedte om de films zonder haperingen te streamen. Om die reden is een Google Chromecast niet zo geschikt voor het streamen van mediabestanden in een hoge beeldkwaliteit.

Een Mede8er MED600X3D mediaspeler heeft weliswaar een optionele wifi-antenne, maar voor het streamen van Full HD-films laat je die het beste links liggen.

Bovendien is een draadloze verbinding gevoelig voor naburige netwerken en voor apparatuur die op dezelfde radiofrequentie uitzendt. Normaliter is een 100Mbit-netwerk snel genoeg om blu-ray-rips van een computer of NAS naar een DLNA-client te streamen. Een dergelijk bestand eist namelijk ongeveer 50 Mbit/s bandbreedte op. Zijn er meerdere gebruikers in het netwerk actief die regelmatig films streamen, dan kun je de aanleg van een gigabit-netwerk overwegen. Alle netwerkapparaten dienen dan gigabit te ondersteunen, zoals een router, switch, streamer en NAS. Verder heb je ethernetkabels met de cat5e-standaard of hoger nodig.

2 Reactie(s) op: Zo stream je zonder haperingen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 4 december 2015 08:36 boudeman
  De ervaring met mediaspelers is heel wisselend. Kijk gebruikersreviews er maar op na. Altijd van maximaal positief tot maximaal negatief. Mijn Western Digital lag na twee weken al in de vuilnisbak (wat een etterding), mijn Apple TV heb ik weggegeven, en ik ben uiteindelijk heel tevreden met de Raspberry Pi / Kodi. Een ander zal daar wel anders over denken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 december 2015 21:36 Anoniem
  gewoon goede kwaliteit film, serie downloaden via nieuwsgroepen of torrentz en dan even op een USB zetten en gewoon afspelen met de videorecorder die USB aan boord heeft. Kostprijs: alleen aanschaf videorecorder en die heb je al voor ene prikkie. Geen gezeik met aansluitingen, …
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.