Verban Metro volledig van je Windows 8.1 pc

Door: Redactie Computer!Totaal Redactie Computer!Totaal | 04 november 2013 10:32

Apps & Software

Windows 8.1 zit boordevol verfijningen en frisse nieuwe functies die Microsoft's vingervriendelijke besturingssysteem aantrekkelijker maken dan ooit tevoren. Maar hoe nuttig als die aanpassingen ook zijn, veel desktop diehards willen niets weten van de moderne interface met live tiles.

Windows 8.1 heeft een aantal nieuwe instellingen waarmee je in een handomdraai het grootste deel van je tijd op de traditionele desktop kunt doorbrengen. Met wat extra aanpassingen en een paar extra programma's kun je de moderne gebruikersinterface vrijwel helemaal omzeilen, terwijl je toch profiteert van de snellere opstarttijden, verbeterde Task Manager en andere vernieuwingen van Windows 8.1.

Je nieuwe favoriete menu

Laten we beginnen met de nieuwste toevoegingen. Microsoft wil natuurlijk dat je tijd doorbrengt in de aanraakvriendelijke omgeving, en daarom zitten de nieuwe desktop-centrische opties van Windows 8.1 goed verscholen in een submenu. Om deze schatkamer te vinden, klik met de rechtermuisknop op de desktop taakbalk, selecteer Properties, en open het tabblad Navigation in het venster dat verschijnt.

Als je de vinkjes weghaalt bij de opties in het Corner navigation gedeelte van het tabblad, wordt de 'hot corner'-functionaliteit voor de bovenkant van je scherm uitgeschakeld. Als je de Windows 8.1 App Switcher wilt gebruiken om snel tussen moderne apps te kunnen switchen, moet je de hot corner in de linkerbovenhoek ingeschakeld laten - maar als je dit leest neem ik aan dat je het sowieso op de desktopsoftware houdt.

Het belangrijkste onderdeel bevindt zich echter onder de Start screen opties. When I sign in or close all apps on a screen, go to the desktop instead of Start is de optie waar we allemaal om gevraagd hebben: de optie om direct naar de desktop te booten. En nu kan het!

Windows 8.1 opstarten

De in Windows 8 verbannen startknop keert terug in Windows 8.1, maar hij mist een cruciaal onderdeel: Het startmenu. In plaats daarvan kom je als je erop klik op het moderne startscherm terecht. Dat is niet wat je wilt in je zoektocht naar desktopzuiverheid.

Als je tot de desktopgebruikers behoort die geen compromissen willen, dan zal je een zogenaamd startknopvervangingsprogramma moeten installeren. Computer!Totaal heeft eerder al eens de vijf beste alternatieve startmenu's voor Windows 8 besproken, en met sommige programma's (zoals Stardock's Start8) kan je zelfs alle charms uitschakelen - iets wat met Windows 8.1 niet kan.

Maar dat is niet je enige optie. Als je de optie Show the apps view automatically when I go to Start aanvinkt in het nieuwe (en geweldige) Navigation tabblad van Taskbar Properties, krijg je in plaats van het moderne startscherm in volledig scherm een lijst te zien met alle apps die op je pc geïnstalleerd staan. En als je List desktop apps first in the Apps view when it's sorted by category aanvinkt, krijg je eerst alle desktop apps te zien.

Het werkt prima, maar in tegenstelling tot startknopvervangers kun je met de All Apps weergave niet naar individuele bestanden of mappen zoeken. Gelukkig heb je daarvoor nog altijd de betrouwbare F3-knop.

Vorm geven aan de desktop

Windows 8.1 bevat software die voldoet aan vrijwel alle dagelijkse behoeften van de gemiddelde gebruiker. Maar al die ingebakken dingen zijn moderne apps, en dus geen echte desktopsoftware. Als je de moderne interface helemaal niet wilt gebruiken, zal je een aantal desktopprogramma's moeten installeren om die apps te vervangen.

In plaats van een gigantische lijst met suggesties af te rammelen, kijk eens naar alle gratis software die wij de afgelopen jaren zoal hebben besproken. Vergeet niet: Windows 8.1 kan niet recht uit de doos dvd's afspelen, dus overweeg om de gratis maar uitstekende VLC media player te downloaden als dat belangrijk voor je is. Je wilt waarschijnlijk ook een desktop PDF-reader zoals Sumatra PDF oppikken.

Zodra dat gebeurd is, moet je alle desktopprogramma's configureren als de standaardprogramma's voor de bestandstypen die ze ondersteunen.

Klik met de rechtermuisknop op de startknop en selecteer Control Panel als je de Windows 8.1-versie bent blijven gebruiken, of open het startmenu en selecteer Control Panel als je een startknopvervanger zoals Classic Shell geïnstalleerd hebt. Selecteer vervolgens Programs > Default programs > Set your default programs selecteer je nieuwe desktopprogramma's als standaard. Vergeet Windows Media Player niet als je VLC overgeslagen hebt!

Een modern blok in de desktop

Als je het niet ziet zitten om alle Windows 8.1-apps door desktopalternatieven te vervangen - alleen moderne apps krijgen systeemnotificaties, bijvoorbeeld - kun je een compromis sluiten door Stardock's sublieme ModernMix programma (5 dollar) te installeren, waarmee je Metro-apps in desktopvensters kunt draaien. Het is niet hetzelfde als het totaal verbannen van de moderne gebruikersinterface, maar Microsoft's moderne apps zijn met een toetsenbord en muis heel goed te bedienen, mits je alle verspilde ruimte niet erg vindt.

Maar er is nog één knagend probleem: De desktop heeft geen duidelijke manier om je pc af te sluiten, tenzij je een startmenu vervangend programma geïnstalleerd hebt dat deze optie bevat. Je zult nog altijd de moderne charms bar moeten openvegen, en Settings > Power > Shutdown moeten selecteren - althans, op het eerste gezicht.

Maar er is goed nieuws! In tegenstelling tot Windows 8 heeft Windows 8.1 een desktop afsluitoptie. Maar net als met de boot-to-desktop optie moet je ernaar op zoek gaan.

Klik met de rechtermuisknop op de startknop. Er verschijnt een menu met allerlei snelkoppelingen naar geavanceerde systeemopties. Helemaal onderaan staat de optie Shut down or sign out met verschillende afsluitopties. Je kunt ook een lijst met afsluitopties tevoorschijn halen door op de desktop op Alt-F4 te drukken.

We hebben de live tiles vermeden

Boem! We zijn al klaar, en zonder gecompliceerde taakplanning, het aanmaken van snelkoppelingen of anderzijds ingewikkelde aanpassingen die nodig waren om de interface uit Windows 8 te verbannen. Al met al is Windows 8.1 echt beter dan zijn voorganger, vooral vanwege de compromissen die Microsoft gesloten heeft, zowel op de desktop als in de moderne omgeving - niet dat dat laatste ertoe doet als je deze handleiding gevolgd hebt.

Geniet van die snelle opstarttijden en de vernieuwde File Explorer zonder het moderne interface gedoe. Het zou helemaal mooi zijn als het mogelijk was om de netwerk charm die verschijnt wanneer je op het internet-pictogram in de systeembalk van je desktop klikt te elimineren...

Dit is een vrij vertaald artikel van onze zustersite PCWorld.com, geschreven door Brad Chacos (@BradChacos). De mening van de auteur komt niet per definitie overeen met die van ComputerTotaal.nl.

19 Reactie(s) op: Verban Metro volledig van je Windows 8.1 pc

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 5 november 2013 19:46 Anoniem
  kanker windows 8.1
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 november 2013 20:48 Anoniem
  bedankt
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 november 2013 08:52 Anoniem
  Wat een kul.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 november 2013 08:52 Anoniem
  Heb een aspire z3751 all in one computer 2 jaar oud
  En het touchscreen werkt niet onder 8.1 en
  Tweemasl contact met acer gehad en bevstigen dat
  Ze niet van plan zijn om hier iets aan te doem
  Schandalid
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 november 2013 09:50 Anoniem
  hé gast, wat een stomme praat van je.
  Ik werk nu met w 8.1 en bevalt me prima.
  dus, als je er geen verstand van hebt, kun je je beter stil houden.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 november 2013 10:17 Anoniem
  Foei, foei wat een heisa wat een gedoe. En dat mag van Microsoft allemaal onder de noemer van gebruikersvriendelijkheid vallen? Wanneer Microsoft Win 8 niet zo pousserend en eigengereid in de markt had gezet, was al die onzin niet nodijg geweest. Bovendien, een nieuw Os om die paar seceonden minder opstarttijd aanschaffen of positief waarderen LOL ….Kulargumenten natuurlijk.
  Dat wordt Win 7 of nog beter ….. Android .. en Microsoft moet eens leren luisteren…..
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 november 2013 12:46 Sunnyboy
  "Heerlijk" al die onderbuikse reacties!!!!!!

  Wat een ieder ook mag vinden van 8.0 of 8.1, ik heb het eens geprobeerd op een wat oudere P.C. (2006) en wat, het werkt prima en snel. Natuurlijk zijn er wat programma's of hardware die problemen geven met 8 of 8.1, maar toch.
  Ik vermoed dat dit komt omdat het programma klein is gehouden omdat het ook op "pad" moet kunnen draaien!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 november 2013 12:49 Anoniem
  Microsoft maakt een hele grote fout denk ik. Ze hebben win 8 en 8.1 gemaakt zoal zij het willen. Niet wat de gebruiker wil. Resultaat minder win 8.1 PC's
  Opstarten suppersnel, afsluiten ho maar. Gevolg er blijven duizenden PC onnodig te lang aanstaan. Wat een verspilling van elektra
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 november 2013 13:00 balouke46
  Ik werk ook al een tijdje met win 8 (en nu met win 8.1) op mijn laptop met touchscreen en het bevalt me uitstekend.
  Er was wel wat gewenning nodig maar dat is dikwijls zo met nieuwe zaken, maar als je eenmaal de veranderingen in je vingers hebt, is er weinig verschil met Win 7. Soms is het één klik anders of soms helemaal niet.
  (Je aanpassen aan Linux vind ik bvb véél moeilijker)
  Ik werk zoals ik ook deed onder win7 en maak mappen op mijn bureuablad met mijn meest gebruikte soft (zoals bvb "Bureel" met links naar alle officeonderdelen, scanner, OCR, link naar een woordenboek op internet,… of "Grafisch" met coreldraw, paintshop, Picasa, en andere tekenprog's..)
  Alle files zoek ik op met Total Commander dat ik nog altijd veel beter vind dan Windows Explorer….
  Ik vind dit gezeur kinderachtig: win 8.1 werkt prima en de "beperkingen" zijn enkel voor personen die zich niet willen aanpassen of te lui zijn om de nieuwe omgeving te leren kennen! Zelfs mijn kleinkinderen heb ik praktisch niets moeten uitleggen (en ze zijn zeer enthousiast over het gebruik van het touchscreen onder win 8, zoals ik zelf trouwens)….
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 november 2013 13:05 Anoniem
  Kon hem wel installeren.
  Maar op het laatst vraagt hij om een wachtwoord.kon met eigen wachtwoord niet inloggen.

  Niek
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 november 2013 13:22 Anoniem
  Windows 8.1 ,jammer dat Microsoft ,Vista helelmaal heeft los gelaten ,gelukkkig is Wndows 8 toch weer een verbetering ten opzichtige van Windows 7 en bij Windows 8.1 kan je ook zonder wachtwoord inloggen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 november 2013 13:43 Anoniem
  Hoe kan je in 8.1 inloggen zonder wachtwoord? Ik heb het niet kunnen vinden.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 november 2013 14:24 balouke46
  Kijk even hier:
  http://computerworld.nl/cloud/79836-aan-de-slag-met-windows-8-1-zonder-microsoft-account
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 november 2013 14:59 Anoniem
  Onder energiebeheer kun je de aan/uit-knop programmeren om je PC in de sluimerstand te zetten. Ideaal toch?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 november 2013 15:12 Anoniem
  Wat een gezeur over een startknop.
  Je moet een computer aan zetten door op de knop te drukken,met dezelfde knop kun je hem ook uitzetten.Zolang je de stekker maar laat zitten gebeurt er niets ernstigs.Ik draai al meer als een jaar op W8 en nu een aantal maanden op W8.1.
  Een geweldig program.En ja. ik ben ook tevreden met Android en ik hou van vernieuwing.De VLC player is ook een goed programma maar ik hou het toch bij Daum pot player.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 november 2013 20:52 Anoniem
  windows 8.1 is nie zoals gewonen windows 8 in de nieuwste windows 8.1 kan je veel dingen nie meer eens gebruiken wat eerst wel was in de windows 8 ik blijft dus bij de oude geen gedoe wat je wel met de nieuwste hebt als je nie mee eens bent dat is jouw zaak nie de mijne
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 november 2013 01:58 Anoniem
  Heb Windows 8.1 geïnstalleerd, nu kan ik veel websites niet meer laden zelfs Microsoft.com niet met geen enkele browser. Sommige sites laden wel maar erg langzaam. Google en Facebook doen het zonder problemen. En mij WD My Book Live (Netwerk Harddisk) word ook niet meer erkend. Heb alles al geprobeerd maar het werkt gewoon niet. Iemand een oplossing ?? Ander ga ik maar weer terug naar windows 7. Dat werkte goed.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 december 2013 19:23 Anoniem
  Windows heeft het warm water opnieuw willen uitvinden, het voelt nogal lauw aan …
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 december 2013 15:40 Anoniem
  Je kunt Windows 8.1 zonder microsoft account gebruiken. Dus zonder wacht woord.

  Makkelijkste manier is voordat je begint met installeren eerst even de kabel van je netwerk/internet uit je pc halen. Dan pas de pc opstarten met de install-DVD/USB. Tadaa
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.