Zo verplaats je Office naar een andere schijf

Door: robbin-ooijevaar | 25 april 2016 14:37

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Als je een programma installeert, krijg je meestal de vraag op welke schijf je de installatie wilt uitvoeren. Bij nieuwe Office-producten is dit niet het geval. De installatie begint en voor je het weet staat alles op je C-schijf. Lees hoe je Office op een andere schijfletter krijgt.

01 Te eenvoudige installatie

Het idee achter de vereenvoudigde installatie van nieuwe Office-versies laat zich raden. Voor een grote groep mensen zijn de vragen die worden voorgeschoteld tijdens een installatieprocedure abracadabra. Je moet allerlei keuzes maken, vinkjes plaatsen en kunt vaak de installatie volledig aanpassen zodat je niets te veel of te weinig installeert. De overvloed aan keuzes resulteert in de praktijk vaak in klakkeloos doorklikken op Volgende of Next om de installatie zo snel mogelijk af te ronden. Dit doen we met het idee 'het komt toch wel goed' en meestal is dat ook zo. Microsoft heeft de installatieprocedure extreem vereenvoudigd zodat er geen keuzes meer zijn. Lees ook: Hoe installeer ik Microsoft Office 2016?

02 Kleine SSD

De meest essentiële stap die Microsoft heeft weggelaten, is de keuze voor de schijfletter waar je Office installeert. Als je een kleine SSD hebt is dit vervelend. Dit geldt ook voor iedereen met een grote harde schijf, maar kleine C-partitie (en grote D-partitie). Een partitie is het eenvoudigst te omschrijven als een verdeling van je schijfruimte op dezelfde fysieke harde schijf of SSD. Om Office te installeren, haal je een klein installatiebestand op door in te loggen met je Microsoft-account. Dit installatiebestand downloadt en installeert vervolgens direct het gehele Office-pakket op je systeem.

Eigen risico

Hoewel we deze methode uitgebreid getest hebben is er geen garantie dat het gaat lukken. We moeten helaas ook een waarschuwing geven omdat foutief gebruik van Steam Mover (of 'junction points') problemen kan veroorzaken. Voer de stappen dus zeer zorgvuldig uit en zorg voor een goede back-up vóórdat je aan de slag gaat. Steam Mover werkt overigens alleen op opslagmedia die is ingedeeld volgens het NTFS-bestandssysteem. Vraag met Windows Verkenner de eigenschappen op van je C:- en D:-schijf, en kijk bij Bestandssysteem of jouw computer voldoet aan deze voorwaarde.

03 Schijfruimte

Als je een programma installeert, worden er meerdere mappen aangemaakt, maar er is altijd één 'hoofdmap' met de belangrijkste bestanden. Voor Office is dit de map C:\Program Files (x86)\Microsoft Office. Een verse Office-installatie neemt tussen de 1 en 2 GB schijfruimte in beslag. Als je wilt weten hoeveel ruimte jouw installatie gebruikt, open je de map C:\Program Files (x86) in Windows Verkenner. Klik met de rechtermuisknop op de map Microsoft Office en klik daarna op Eigenschappen. Zo weet je nu alvast hoeveel schijfruimte je straks terugkrijgt op je C:-schijf als Office is verplaatst naar je D:-schijf.

04 NTFS junction points

We gaan de map C:\Program Files (x86)\Microsoft Office verplaatsen van de C-schijf naar de D-schijf. Dit kan niet via Windows Verkenner. Er zijn allerlei verwijzingen in de Windows-instellingen naar de map op je C-schijf. We gaan daarom het besturingssysteem 'foppen' via een omweggetje. Hierbij maken we gebruik van een zogenaamde 'NFS junction point'. Met deze truc verwijs je een map door naar een andere map, terwijl het besturingssysteem 'denkt' dat je in de oorspronkelijke map werkt. Door bijvoorbeeld een 'junction point' te maken tussen C:\Map1 en D:\Map2, kun je de submappen in C:\Map1 gebruiken, terwijl alle gegevens daadwerkelijk worden bewaard in submappen in D:\Map2.

Met zogenaamde junction points fop je je systeem.

05 Steam Mover

Als je je nog niet hebt laten afschrikken door de terminologie is er goed nieuws. We gaan op de meest eenvoudige manier aan de slag met 'junction points'. De techniek volledig kennen en handmatig instellen, is niet nodig dankzij Steam Mover. Steam Mover is ooit bedoeld om games van je C-schijf naar je D-schijf te krijgen. De oplossing wordt ook voor Office-installaties en andere programma's. Haal het programma Steam Mover alvast binnen.

Steam Mover is de perfecte tool om de klus te klaren.

06 Voorbereiding

We gaan ervoor zorgen dat het grootste deel van onze Office-installatie wordt verplaatst van C:\Program Files (x86)\Microsoft Office naar D:\Program Files (x86)\Microsoft Office. Om dit voor elkaar te krijgen, maak je eerst met Windows Verkenner de map Program Files (x86) aan op je D:-schijf. Open deze map en maak hier nu de map Microsoft Office aan. Je kunt de mappen op je D:-schijf andere naam geven, maar zo is het overzichtelijk. Herstart je computer en open nu géén Office-programma's.

Laat je pc denken dat hij gewoon in de C-schijf aan het werk is.

9 Reactie(s) op: Zo verplaats je Office naar een andere schijf

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 25 april 2016 18:37 Anoniem
  Wat ben ik blij dat we de keuze gemaakt hebben voor Libre Office, die betutteling en arrogantie van MS is er tegenwoordig ver over.

  Nooit meer van dat, zeker weten.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 april 2016 19:00 Anoniem
  Whahahahaha, Libre Office….
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 april 2016 23:11 Anoniem
  Whahaha, Office 365 met zn cloud onzin waar je niet van af mag. Maandelijls aftikken zul je!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 april 2016 12:55 Anoniem
  De Alternatieven winnen veld, heeft MS enkel aan zichzelf te danken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 april 2016 15:43 Anoniem
  Ik ben vooral geïntrigeerd door 'cloud onzin'… Dat is echt het grootste non-argument ever. En volgens mij is het vrij normaal om voor een product met relevante functionaliteit te betalen. Dat lijkt me vrij logisch. Of gaat u ook pro-bono werken?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 april 2016 18:36 Anoniem
  Libre Office, daar betaal je niet voor en het werkt uitstekend, u trapt in al die over commerciële valstrikken, kom op wordt eens wakker zeg.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 april 2016 20:38 Anoniem
  Libre Office werkt misschien uitstekend voor wat u er mee wilt, maar niet voor mij. Dat heeft helemaal niets met commerciële valstrikken te maken. Wat bedoelt u daar eigenlijk mee? Je kan een appel toch niet met een peer vergelijken? Daarbij vind ik het redelijk arrogant om te denken dat u de 'commerciëlen te slim af bent' met Libre Office. Het is een slap aftreksel van een prima product als MS Office. Niets meer en niets minder. In ieder geval niets om arrogant over te doen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 mei 2016 16:54 Anoniem
  Cloud en abonnementsmodel zijn alleen maar in het voordeel van de portemonnee van MS. Geen zin om maandelijks te betalen? Jammer joh, dan ben je alles kwijt!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 januari 2017 22:26 BTB
  Bij mij worden de directory's Office 16, PackgeManifests en Updates netjes verplaatst alleen de grootste directory root niet. Ik krijg de foutmelding: Error running "xcopy /E/V/I/F/Y "C:\Program Files (x86)\Microsoft Office\root " D:\Program Files (x86)\Microsoft Office\root " ErrorLevel=4.
  Wat gaat er mis?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.