Zo verwijder je automatisch dubbele foto's

Door: Martin Gijzemijter Martin | 22 september 2014 10:09

Apps & Software

De opluchting die je voelt wanneer het je eindelijk is gelukt om al je digitale foto's op één harde schijf te verzamelen, is snel verdwenen wanneer je je realiseert dat je door de jaren heen honderden dubbele foto's hebt bewaard. Daar is gelukkig een eenvoudige oplossing voor!

Er zijn heel veel programma's te vinden op internet die je helpen zoeken naar dubbele foto's. Dat zoeken is nog een interessant proces, want wanneer is een foto dubbel? Je zou denken: als de bestandsnaam hetzelfde is, maar dat is niet het geval. Een foto kan namelijk gemaakt zijn met een andere camera die dezelfde bestandsnamen gebruikt, waardoor ook duplicaten ontstaan. De bestandsnaam is dan wel hetzelfde, maar de foto zelf allerminst.

Er zijn ook veel programma's die daar rekening mee houden, en de pixels scannen in plaats van het bestand. Echter, lang niet al deze programma's hebben een efficiënte manier om die duplicaten ook daadwerkelijk te verwijderen. Fast Duplicate File Finder Professional heeft dat wel.

Lang niet alle programma's hebben een efficiënte interface voor het zoeken naar duplicaten.

Fast Duplicate File Finder Professional is een programma dat je gratis kunt downloaden, en dat naast het zoeken naar dubbele foto's, ook kan helpen bij, bijvoorbeeld, het zoeken naar dubbele audiobestanden. Er zijn functies in het programma waarvoor je moet upgraden naar een betaalde versie, maar waar wij het programma voor gebruiken, vereist dat niet.

De werking van het programma is heel eenvoudig. Rechtsboven zie je een deelvenster genaamd Folders. Klik in dit deelvenster op Add Folder om de map(pen) toe te voegen waarin je wilt scannen. Bij Method kies je voor 100% Equal files, hetgeen inhoudt dat de foto's qua inhoud écht identiek moeten zijn. Klik op Start Scan om het programma te laten zoeken naar duplicaten. Dit kan behoorlijk lang duren, afhankelijk van de hoeveelheid bestanden.

Fast Duplicate File Finder Professional vindt in no-time al je dubbele foto's.

Je krijgt nu een overzicht te zien van alles dat er is gevonden, waarbij de dubbelen voor het gemak al zijn aangevinkt. Voor je eigen gemoedsrust kun je de resultaten één voor één bekijken, maar je zult al snel merken dat het programma feilloos dubbelen selecteert. Je kunt er vervolgens voor kiezen om alles te verwijderen. Zo bespaar je jezelf letterlijk uren tijd en veel frustratie.