Zo verzamel en deel je mediabestanden in Kodi

© PXimport

Zo verzamel en deel je mediabestanden in Kodi

Geplaatst: 25 augustus 2019 - 13:48

Aangepast: 16 november 2022 - 09:25

Maikel Dijkhuizen

Veel mensen bewaren mediabestanden nogal versnipperd, waardoor ze weinig weet hebben van welke films en muziek ze nou bezitten. Denk aan mp3’tjes op een verdwaalde draagbare muziekspeler en stiekem gedownloade films op een laptop. Bewaar met behulp van Kodi voortaan alles netjes bij elkaar, zodat je alle mediabestanden op het gewenste apparaat kunt afspelen.

Tip 01: Media verzamelen

Voordat je met Kodi aan de slag gaat, is het belangrijk dat de mediabestanden in elk geval ergens op een computer staan opgeslagen. Dat mag een willekeurig systeem zijn, zolang de pc of laptop maar is aangesloten op het thuisnetwerk. Kopieer muziekbestanden van een mp3-speler en kiekjes van de fotocamera dus naar de computer. Kodi is niet zomaar in staat om de inhoud van mobiele apparaten te indexeren, dus ook waardevolle data van een smartphone of tablet bewaar je het liefst op een computer. Voor een optimaal resultaat is het fijn als de map- en bestandsnaam de titel van de film of serie bevatten, waarbij series ook nog eens zijn voorzien van een seizoens- en afleveringsnummer. De vijfde aflevering van het derde seizoen van Breaking Bad noteer je bijvoorbeeld als Breaking Bad S03E05 (season 03, episode 05). Zet bij films verder het jaartal tussen haakjes. Belangrijk is om films en series in aparte (overkoepelende) mappen op te slaan. Kodi kan dan verderop in dit artikel namelijk aanvullende informatie over de titels ophalen, waardoor er beschrijvingen en afbeeldingen in de catalogus verschijnen.

Tip 01 Zorg ervoor dat de mediabestanden op een computer staan opgeslagen, zodat Kodi de bestanden later kan indexeren.

© PXimport

Tip 02: Map delen

Staan je mediabestanden op verschillende computers opgeslagen, terwijl je ze vanuit één gebruikersomgeving wilt afspelen? Geen probleem, al is het wel een voorwaarde dat je de mediamappen deelt met overige systemen in het thuisnetwerk. In Windows regel je dat eenvoudig. Klik in Windows Verkenner met de rechtermuisknop op de mediamap en kies voor Eigenschappen. Via het tabblad Delen klik je op de knop Delen. Klik nu op het pijltje en selecteer jouw naam of indien nodig het gebruikersaccount van een ander gezinslid. Belangrijk is dat je de systemen met het juiste gebruikersaccount aanmeldt om mapdeling mogelijk te maken. Voor het gemak kun je ook Iedereen selecteren, zodat elk systeem met elk gebruikersaccount binnen jouw thuisnetwerk de map kan openen. Bevestig met Toevoegen / Delen / Gereed / Sluiten.

Tip 02 Zorg ervoor dat je mediamappen ook met andere systemen binnen het thuisnetwerk kunt openen.

© PXimport

Deel mediamappen eenvoudig met overige systemen binnen het thuisnetwerk

-

Tip 03: Kodi installeren

Kodi is al jarenlang een populair programma onder medialiefhebbers. Deze software is gratis, gebruiksvriendelijk en ontzettend veelzijdig. Met Kodi transformeer je praktisch elke computer tot een mediaspeler die zo’n beetje elk mediaformaat zonder morren afspeelt. Installeer dit programma dan ook op een machine waarmee je films en series gaat kijken. Dat kan bijvoorbeeld een (oude) laptop of mini-pc zijn die je vervolgens op een televisie aansluit. Kodi installeer je probleemloos onder de besturingssystemen Windows, macOS en de bekendste Linux-distributies. Verder bestaat er ook een versie voor Android. Een welkome aanvulling, aangezien er nogal wat Android-gebaseerde mediaspelers in omloop zijn. De Nvidia Shield TV, Venz V10 en Cood-E TV 4K zijn daar bijvoorbeeld bekende voorbeelden van. Knutselaars kunnen tot slot ook een Raspberry Pi tot mediaspeler ombouwen. Installeer Kodi bij voorkeur op een systeem waarop je ook een (optioneel verkrijgbare) afstandsbediening kunt gebruiken.

Tip 03 Kodi is beschikbaar voor verschillende platformen.

© PXimport

LibreELEC

De Eminent EM7680 sluit je via hdmi rechtstreeks aan op een televisie of receiver, zodat je Kodi op de televisie kunt bedienen.

© PXimport

Tip 04: Eerste gebruik

Zodra je Kodi eenmaal op een geschikt apparaat hebt geïnstalleerd, zie je een Engelstalige gebruikersomgeving. Je kunt het programma echter ook in het Nederlands gebruiken. Kies linksboven voor het gereedschapspictogram om de instellingen te openen. Navigeer naar Interface / Regional en wijzig bij Language de taal naar Dutch. Binnen luttele seconden activeert Kodi nu de Nederlandse taal. Je keert terug naar het voorgaande scherm door op de rechtermuisknop of Escape te drukken. Heb je een afstandsbediening, dan druk je doorgaans op de knop Back.

Tip 04 Je wijzigt de taal eenvoudig naar het Nederlands.

© PXimport

Tip 05: Instellingen

Uit praktisch oogpunt is het verstandig om enkele instellingen bij voorbaat te wijzigen. Dat voorkomt onder meer dat je te maken krijgt met haperend beeld of dat je nieuw toegevoegde video’s niet kunt terugvinden. Ga binnen de instellingen naar Speler / Video’s en kies voor het onderdeel Aanpassen beeldscherm verversingsfrequentie. Bevestig met Altijd. Dat voorkomt dat Kodi een verkeerde verversingssnelheid gebruikt, waardoor de beelden gaan stotteren. Keer terug naar de instellingen en ga naar Media / Bibliotheek. Zowel bij Videobibliotheek als Muziekbibliotheek activeer je de schakelaar achter Bibliotheek bijwerken bij het opstarten. Nu zijn ook nieuwe films in Kodi zichtbaar zodra je het programma opstart. Heb je de machine rechtstreeks op een receiver of soundbar aangesloten? In dat geval is het slim om even naar de geluidsinstellingen te kijken. Ga vanuit de instellingen naar Systeem / Geluid en kies bij Apparaat voor geluidsuitvoer het juiste apparaat. Controleer daarnaast het aantal kanalen, voor het geval je films met surround-geluid over meer dan twee speakers wilt beluisteren. De meeste moderne receivers en soundbars kunnen eigenhandig surround-formaten decoderen, zoals dts en dolby digital. Activeer in dat geval de schakelaar achter Doorvoer toestaan. Kies aan de linkerkant voor Standaard en geef indien nodig per surround-formaat aan of je het decoderen aan de versterker wilt uitbesteden.

Tip 05 Zorg ervoor dat Kodi op eigen houtje de juiste verversingsfrequentie voor het scherm selecteert.

© PXimport

Tip 06: Films toevoegen

In het hoofdvenster zie je categorieën als Speelfilms, Series, Muziek, Afbeeldingen en Video’s staan. De inhoud hiervan is nog leeg. Kodi wil namelijk eerst weten op welke plek(ken) de bestanden staan opgeslagen. Het maakt hierbij niet uit of de bestanden zich op de huidige pc of een ander systeem in het netwerk bevinden, zolang je de map maar hebt gedeeld (zie tip 2). Ook de inhoud van een nas voeg je eenvoudig aan Kodi toe. Ga vanuit het hoofdvenster naar Speelfilms / Bestanden / Toevoegen video’s / Bladeren. Staan de mediabestanden op het huidige systeem? Klik dan op de schijfletter en blader naar de juiste mediamap. Als de films op een andere pc, laptop of nas staan opgeslagen, kies je voor Windowsnetwerk (SMB). Klik vervolgens op de systeemnaam en blader naar de map met de mediabestanden. Bevestig met OK en bedenk een naam voor deze medialocatie. Achter Deze map bevat wijs je de optie Speelfilms aan. Kies via Instellingen bij Voorkeurstaal voor nl en sluit het venster met OK. Zodra je bevestigt met OK / Ja, voegt Kodi de titels aan de bibliotheek toe.

Tip 06 Staan de films op de huidige computer of op een ander apparaat binnen het thuisnetwerk opgeslagen?

© PXimport

Series toevoegen

Geef aan dat de inhoud van de opgegeven map uit series bestaat.

© PXimport

Tip 07: Filminformatie

Nadat je films en series hebt toegevoegd, ziet het hoofdvenster van Kodi er ineens heel wat kleurrijker uit. Het programma laat namelijk de hoesjes van de titels zien. Wens je meer informatie over een bepaalde film? Selecteer een afbeelding, open het contextmenu (bijvoorbeeld met de rechtermuisknop) en kies voor Informatie. Bij gebruik van een afstandsbediening druk je doorgaans op i of info om aanvullende gegevens in te zien. Je leest onder meer een beknopte beschrijving en ziet hoe de film door het publiek is beoordeeld. Verder zie je welke acteurs en actrices er meedoen. Daarnaast kun je een trailer afspelen. Wil je filmgegevens liever direct in het menu weergeven? Ga dan terug naar het hoofdvenster en klik op Speelfilms. Zodra je met de muisaanwijzer op een titel gaat staan, verschijnt de informatie in beeld. Kies via Opties / Viewtype eventueel voor een andere weergave.

Tip 07 Kodi voegt automatisch informatie en afbeeldingen aan de mediabibliotheek toe.

© PXimport

Kodi voegt automatisch extra gegevens aan de filmbibliotheek toe

-

Tip 08: Film afspelen

Afhankelijk van de plek binnen Kodi kies je het juiste fillmhoesje of selecteer je Afspelen om de weergave te starten. In het geval van een serie kies je daarnaast de gewenste aflevering. Soms is het noodzakelijk om het audiospoor te wijzigen, bijvoorbeeld als je geen surround-geluid hoort of de gesproken taal naar jouw smaak niet klopt. Kies via het tandwielpictogram Instellingen rechtsonder voor Geluidsinstellingen. Bij Geluidskanaal wijs je vervolgens het gewenste audiospoor aan. Lopen beeld en geluid niet synchroon, dan verhelp je dat euvel met Geluid synchroniseren. Ga terug naar het instellingenscherm en kies Ondertitelinstellingen om ondertiteling aan of juist uit te schakelen. Ten slotte selecteer je achter Ondertitel de juiste taal.

Tip 08 Tijdens het afspelen van een film zet je diverse afspeelinstellingen naar je hand.

© PXimport

Ondertitels downloaden

Vanuit Kodi download je vliegensvlug ontbrekende ondertitels.

© PXimport

Tip 09: Muziek toevoegen

Naast films en series wil je misschien ook muziek aan de mediabibliotheek toevoegen. Je navigeert in het hoofdvenster naar Muziek / Bestanden / Toevoegen muziek en selecteert met Bladeren de map met audiobestanden. Bevestig met OK en geef deze medialocatie eventueel een naam. Kies voor OK / Ja om de bestanden binnen Kodi te integreren. In het hoofdvenster zijn er nu albumcovers zichtbaar. Kodi organiseert de muziekbibliotheek op basis van de metadata (tags) van de aanwezige muziekbestanden. Als deze gegevens niet kloppen, herkent Kodi de muziek mogelijk niet correct. Met een gespecialiseerd programma als MusicBrainz Picard of Mp3tag pas je indien nodig de metadata van audiobestanden aan.

Tip 09 Je voegt je voltallige muziekcollectie toe en speelt de albums direct af.

© PXimport

Tip 10: Audio-cd’s rippen

Als je nog veel audio-cd’s hebt liggen, bewaar je ze eenvoudig digitaal in Kodi. Het voordeel hiervan is dat je de muziekbestanden op verschillende apparaten kunt afspelen, zoals een computer, audiostreamer of smart-tv (zie tip 11). Doe de schijf in het cd/dvd-station van de computer en kies in het hoofdvenster voor Schijf / Cd kopiëren. Je bladert nu naar de map waarin je het album wilt opslaan en bevestigt met OK. Vervolgens start Kodi direct het ripproces, waarbij je rechtsboven de voortgang volgt. Fijn is dat het mediaprogramma automatisch de juiste metadata aan de liedjes koppelt.

Standaard bewaart het programma geripte cd’s als m4a-bestand. Wil je liever een ander formaat, bijvoorbeeld de gangbare indeling mp3 of het kwalitatief betere flac? Ga vanuit het hoofdvenster naar Instellingen (tandwielpictogram) / Add-ons / Installeer van repository / Audio-encoders. In dit voorbeeld open je Flac Audio Encoder en Lame MP3 Audio Encoder, waarbij je kiest voor Installeren. Keer terug naar het instellingenscherm en ga naar Speler / Schijven. Zorg er met de schakelfunctie linksonder voor dat de expertinstellingen zijn geopend. Je wijst nu via Encoder een ander audioformaat aan. Je wijzigt als laatste via Instellingen naar behoefte de kwaliteit van de opgeslagen liedjes.

Tip 10 Bepaal zelf in welk audioformaat je geripte cd’s bewaart.

© PXimport

Foto’s en video’s

Vraag met de toets O extra informatie over een afbeelding op.

© PXimport

Met een mediaserver maak je films, series en muziek beschikbaar voor andere apparaten

-

Tip 11: Mediaserver

In plaats van mediaspeler gebruik je Kodi net zo gemakkelijk als mediaserver. Je maakt de complete mediabibliotheek daarmee beschikbaar voor andere afspeelapparaten binnen je thuisnetwerk. Denk bijvoorbeeld aan een smart-tv, audiostreamer of andere computer. Ga naar Instellingen (tandwielpictogram) / Diensten / UPnP/DLNA en activeer de optie UPnP-ondersteuning inschakelen. Daarnaast schakel je ook de opties Deel mijn bibliotheken en Toestaan op afstand bedienen via UPnP in. Bekijk nu of je de Kodi-mediaserver vanaf een ander afspeelapparaat binnen het thuisnetwerk kunt benaderen. Bij een smart-tv doe je dat doorgaans door met de afstandsbediening de invoerbronnen te openen, terwijl je op een mediaspeler naar netwerkbronnen zoekt.

Tip 11 Dankzij de ingebouwde mediaserver van Kodi deel je eenvoudig mediabibliotheken, zoals in dit voorbeeld een systeem met Windows Media Player.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000