Zo vind je de beste audioboeken

Door: harry-hol | 03 juli 2017 15:20

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Luisterboeken zijn allang niet meer alleen voor blinden en slechtzienden. Voor wie vaak in de auto zit, aan het sporten is of op andere manieren de handen vol heeft, zijn deze gesproken boeken een ideale manier om van een mooi verhaal te genieten. Wij leggen uit hoe je de beste audioboeken vindt.

Tip 01: De Luisterbieb

Het is de meest voor de hand liggende plek om te beginnen: de bibliotheek biedt heel veel luisterboeken aan via de gratis Luisterbieb-app (iOS en Android). Als je lid bent van de digitale bibliotheek (of lid bent van je lokale bieb), dan heb je toegang tot alle luisterboeken in het assortiment, inclusief recente bestsellers. Maar zelfs als je dat niet bent, kun je na gratis registratie kosteloos audioboeken luisteren. Het aanbod is dan wel een stuk beperkter. Een digitaal lidmaatschap is overigens niet duur en voor die 42 euro per jaar heb je ook toegang tot e-booktitels. De app zelf is in eerste instantie wat onoverzichtelijk. Gelukkig is het mogelijk om een aantal boeken lokaal op te slaan zodat je vervolgens even vooruit kunt tijdens je reis of wandeling.

Je kunt de boeken van de Luisterbieb lokaal opslaan, zodat onderweg luisteren je geen data kost

Tip 02: 123Luisterboek

Hoewel 123Luisterboek.nl in eerste instantie indrukwekkend lijkt, is het aanbod van literaire titels erg beperkt. Wel zijn er veel hoorspelen en andere radioproducties te vinden, naast een niet onaardige selectie thrillers en vakantielectuur. Prijzen variëren van een paar euro tot een paar tientjes, naar gelang de titel en de lengte. Studieboeken zijn bijvoorbeeld zeer prijzig, maar voor ‘gewone’ leesboeken betaal je slechts een paar euro meer dan voor de papieren versie. De gratis selectie valt tegen. De app van 123luisterboek is heel basaal, maar doet wat je verwacht. Aankopen die je op de site doet, worden automatisch gesynchroniseerd zodat je op je mobiel kunt luisteren. Je kunt in de app geen boeken kopen. Luisterboek123 biedt overigens ook de optie om boeken als mp3-bestand te downloaden, zodat je ze op andere apparaten kunt afspelen.

De boeken die je koopt op de site, kun je vervolgens met de app van 123Luisterboek downloaden en afspelen.

Tip 03: Storytel

In tegenstelling tot de meeste audioboekverkopers verkoopt Storytel geen losse boeken. In plaats daarvan volgt het bedrijf het Netflix-model met een ‘all you can eat’-abonnement. Voor 9,99 euro per maand luister je zo veel boeken als je wilt, en er is een gigantisch aanbod van Nederlandse en Engelstalige producties. Hoewel het bedrijf zich presenteert als ‘streaming dienst’ is het gelukkig wel mogelijk om boeken te downloaden voor offline gebruik. Je kunt in de app boeken kiezen, die dan op je ‘boekenplank’ verschijnen. De app houdt uiteraard van al je boeken bij waar je was gebleven, en afspelen kan op meerdere snelheden. Luisteren kan alleen via de app; je kunt niet luisteren via de website en het is ook niet mogelijk om mp3 bestanden te downloaden voor andere apparaten. Dit is echter begrijpelijk gezien de aard van de dienst. Naast audioboeken luisteren kun je ook ebooks lezen, al werkte dit op moment van schrijven niet naar behoren.

Storytel volgt het Netflix-model met een ‘all you can eat’-abonnement

Boeken op CD

Een aantal jaar geleden probeerden uitgevers al om audioboeken populair te maken bij het grote publiek. Audioboeken stonden destijds nog op cd (waarbij per boek vaak meerdere cd’s nodig waren), dus echt handig voor onderweg was dit niet, en een doorbraak bleef dus uit. Toch zijn er flink wat aantrekkelijke boeken op cd beschikbaar. Mocht de boekwinkel ze niet meer op voorraad hebben, dan loont het wellicht de moeite om ze in de kringloopwinkel op te sporen. Het is namelijk relatief eenvoudig om deze cd’s te ‘rippen’ met je pc of Mac. Met iTunes (gratis) kun je cd’s importeren en meteen op je iPhone of iPod zetten. Dit rippen is volkomen legaal, zolang je de cd’s zelf bezit én je bestanden niet met anderen deelt.

Luistercd’s zijn makkelijk om te zetten naar digitale bestanden.

Tip 04: Audible

De grootste aanbieder van luisterboeken is Audible. Dit bedrijf is onderdeel van Amazon en verkoopt vele duizenden titels. Het overgrote deel daarvan is Engels, maar er zijn ook heel wat Duitse en Franse boeken te vinden. Nederlandse boeken zijn helaas nauwelijks te vinden. Audible verkoopt losse boeken, maar ook is er een abonnement, waarbij je voor ongeveer vijftien euro per maand een ‘credit’ krijgt. Per credit kun je een boek kopen, ongeacht de reguliere prijs. In de meeste gevallen is het dus goedkoper om het abonnement te nemen, als je zeker weet dat je meerdere titels wilt luisteren. Aankopen synchroniseer je met de Audible-app, en als je ook de e-bookversie van een titel bezit, synchroniseert Audible de plek waar je gebleven bent in alle versies. Je kunt dus beginnen met lezen in de e-bookversie en vervolgens in de auto verder luisteren naar het audioboek.

Audible heeft het grootste aanbod van Engelstalige audioboeken.
E-book of audioboek: welke versie je ook pakt, je bent altijd precies waar je gebleven was

0 Reactie(s) op: Zo vind je de beste audioboeken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.