Zo vind je de beste audioboeken

Door: harry-hol | 03 juli 2017 15:20

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Tip 05: Audible Matchmaker

Voor bezitters van de Kindle e-reader heeft Amazon een extra service die het heel voordelig maakt om je collectie audioboeken uit te breiden. Deze diens, ‘Audible Matchmaker’, scant de e-books die je eerder al via Amazon.com hebt aangeschaft en checkt welke van deze titels in aanmerking komen voor een voordelige audioboek-versie. Vaak kun je voor twee of drie dollar de audioversie aan je account toevoegen, en naadloos tussen de twee versies schakelen. Dit werkt uiteraard alleen bij boeken die je al bij Amazon hebt gekocht en helaas ook alleen bij de Engelse versie van de site. De Nederlandse Amazon.nl verkoopt geen audioboeken en er valt dus ook niets te matchen. Heb je al wat Kindle-boeken, ga dan hiernaartoe om te kijken welke aanbiedingen er voor je klaarstaan.

Voor een paar dollar koop je de audioboekversie van e-books die je al bij Amazon had aangeschaft.

Tip 06: Project Gutenberg

Project Gutenberg is een organisatie die alle boeken waarvan het copyright is vervallen, beschikbaar wil maken voor zo veel mogelijk mensen. Copyright vervalt (afhankelijk van het land) 75 tot 95 jaar na het overlijden van de schrijver. Boeken worden dan ‘public domain’ en iedereen kan ze gratis lezen, verspreiden of zelfs verfilmen. Project Gutenberg biedt deze teksten (in talloze talen) aan op de website. Er is ook een afdeling met luisterboeken, vaak ingesproken door amateurs. Het niveau wisselt dus, maar het is een interessant project en de moeite van het bezoeken waard. Klassiekers uit de wereldliteratuur behoren inmiddels al lang tot het publieke domein, wat betekent dat werken als de verhalen van Sherlock Holmes, de toneelstukken van Shakespeare en het verzamelde werk van HP Lovecraft vrijelijk beschikbaar zijn.

Boeken in het publieke domein mogen gratis gelezen worden.

Tip 07: Bookchoice

Een interessante dienst is Bookchoice. Deze aanbieder adverteert nu eens niet met een gigantisch aanbod, maar in plaats daarvan krijg je als abonnee (3,49 euro per maand) maandelijks acht Nederlandstalige boeken die je als audioboek kunt luisteren of als e-book kunt lezen. Het is dus meer een soort boekenclub waarbij de redactie een aantal titels selecteert en je dus ook een beetje moet afwachten of er wel wat voor je bij zit. Doorgaans gaat het om thrillers en romantiek, wat natuurlijk niet iedereen altijd zal bekoren. Toch is het, zeker voor de vriendelijke prijs, een charmante dienst. Naast de abonnementsdienst heeft de website maandelijks een aantal e-books in de aanbieding, wat wellicht ook een leuk voordeel oplevert.

Elke maand acht nieuwe titels voor nog geen vier euro.
Wat betreft genre bestaat het aanbod van Bookchoice vaak uit thrillers en romantiek

Voorgelezen of gedramatiseerd?

De meeste audioboeken worden onverkort voorgelezen door een professionele voorlezer. In een aantal gevallen is het de auteur zelf die leest, wat vooral voorkomt bij autobiografieën. Regelmatig zijn de voorlezers ook beroemde acteurs, zoals Stephen Fry of Will Wheaton.

Naast deze integrale onverkorte edities, kom je ook regelmatige gedramatiseerde versies tegen. Deze zijn geproduceerd als hoorspel, met acteurs, muziek en geluidseffecten. Over het algemeen zijn deze hoorspelen wel ingekorte versies van de teksten waarop ze gebaseerd zijn. Toch zijn ze meer dan de moeite waard, en vaak minstens zo leuk als een film of tv-serie. Ideaal voor lange autoritten, of ’s avonds voor het slapen gaan.

Tip 08: Luisterboeken-kopen

En tenslotte heeft deze online winkel geen eigen app, maar wel een uitgebreid aanbod aan luisterboeken. Je kunt je aanschaf meteen als mp3-bestand downloaden en op het apparaat van je keuze afspelen. Met ruim 1.900 titels is er aardig wat te vinden, al verbleekt het aantal beschikbare titels bij Storytel en Amazon. Zoek vooral dezelfde titel eens op verschillende sites op: je betaalt soms niet overal hetzelfde, omdat voor audioboeken geen vaste boekenprijs geldt. Winkeliers en uitgevers kunnen dus stunten met leuke deals, met soms zelfs tijdelijk gratis boeken in de aanbiedingen.

Niet het grootste aanbod, maar misschien zitten er leuke aanbiedingen tussen.

0 Reactie(s) op: Zo vind je de beste audioboeken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.