Zo voorkom je dat je gevolgd wordt in je mailbox

Door: Justin Doornekamp | 25 juli 2021 09:35

Foto’s van thuiswerken, een verplichting voor social media-verslaafden maar hier geldt meer dan ooit: bezint eer ge begint.
How To

Ongewenste mailtjes gaan vaak direct naar je spamfolder, maar je kunt nog steeds reclamemailtjes ontvangen. Misschien wil je die mails ook wel ontvangen om op de hoogte te blijven van de laatste collectie van je favoriete kledingmerk. Toch moet je je ervan bewust zijn dat ook ‘gewenste’ reclamemails ongewenste gevolgen kunnen hebben.

Zo is de zogenoemde tracking pixel een veelgebruikte techniek om te achterhalen of je een mail hebt geopend, wanneer je dat hebt gedaan en waar je de mail hebt geopend. Een tracking pixel is een beeldbestandje dat onzichtbaar wordt ingebed in de HTML-code van een e-mail en meet wanneer een ontvanger de e-mail opent. Deze informatie kan de afzender terugvinden in het systeem dat gebruikt wordt voor het verzenden van bulkmails.

Automatisch laden van afbeeldingen

Er zijn diverse browserextensies die tracking proberen te blokkeren en ook Google heeft wat stappen ondernomen voor Gmail, maar deze manieren zijn niet waterdicht. Gelukkig is het niet enorm ingewikkeld om te voorkomen dat je gevolgd wordt in je mailbox. De oplossing ligt namelijk in het automatisch laden van afbeeldingen. Als je ervoor zorgt dat afbeeldingen in mails niet automatisch worden geladen, dan hebben tracking pixels ook geen schijn van kans. Uiteraard is het alsnog mogelijk dat afzenders bepaalde informatie kunnen achterhalen, maar de meeste trackers worden op deze manier een halt toegeroepen.

Wij leggen uit hoe je het automatisch laden van afbeeldingen uitzet in enkele populaire mailproviders. 

Gmail

Druk in Gmail op het tandwielicoontje en vervolgens op Alle instellingen bekijken. Onder het tabje Algemeen scrol je naar onder tot je bij Afbeeldingen komt. Kies hier voor de optie Weergeven van externe afbeeldingen eerst vragen en sla de wijzigingen op. Als je Gmail gebruikt op je telefoon, dan zijn de stappen om afbeeldingen uit te schakelen vrijwel hetzelfde. 

In de instellingen van Gmail kun je voorkomen dat afbeeldingen in mails automatisch worden geladen.

Outlook  

In de browserversie van Outlook kun je het automatisch laden van afbeeldingen niet uitschakelen, maar je kunt de afbeeldingen wel laden via de eigen servers van het mailprogramma. Dit is vanuit privacy-oogpunt een stuk verstandiger.

Klik binnen Outlook op het tandwielicoontje en vervolgens op Alle Outlook-instellingen weergeven. Links in het menu kies je voor Algemeen en daarna voor Privacy en gegevens. Onder Externe afbeeldingen selecteer je de optie Altijd de Outlook-service gebruiken om afbeeldingen te laden

Apple Mail

Gebruik je de maildienst van Apple op je smartphone, ga dan naar de Instellingen-app en tik op Mail. Onder Berichten schakel je de optie Laad afbeeldingen uit. Op je Mac ga je in de Mail-app naar Voorkeuren en vervolgens naar Weergave. Schakel hier Laad extern materiaal in berichten uit. 

6 Reactie(s) op: Zo voorkom je dat je gevolgd wordt in je mailbox

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 26 juli 2021 19:33 jp.kent
  Vergeet Mozilla Thunderbird niet! Al mijn kennissen gebruiken het. Hier gaat het ook via de privacy-opties.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 juli 2021 09:15 J.Loonen
  Ik heb Outlook 2013, daarin zit geen tandwieltje. Hoe dan nu?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 augustus 2021 21:24 Azron
  @J.Loonen
  Je stelt in Outlook om alleen de onderwerp regel te zien en niets meer.
  (via Bestand > opties> lint anpassen > Uit - moet aangevinkt zijn).
  Dus naast Bestand, Start zet ik een extra tab erbij Opties met daarin
  Uit, Berichtopties, E-mail, Offline werken, Account toevoegen, Account, Accountinstellingen, Traceren, Verzoeken die niet zijn beantwoord, Opties voor Outlook, Opties, Privacyopties en IMAP-mappen.

  Als iets niet klopt, dan heb je pech. Dit is overgenomen uit recentere versie, maar als ik me goed herinner in-te-stellen methode is hetzelfde.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 augustus 2021 21:31 Azron
  Man, Man, Man dit is voor me oud verhaal en ik download nooit afbeeldingen, al meer dan 15 jaar niet.
  Destijds betaalde ik voor de ene dienst Did They Read It, juist dat een onzichtbaar pixeltje wordt in mail geplaatst zodat ik van luie ontvangers, die denken mij slim af te zijn: "nee, ik vink af dat ik mail heb ontvangen" en doen alsof ik niet heb gesolliciteerd en niets van zich laten horen. Ik besef me te weinig dat het hier vaak oude 'nieuws' her-publiceerd wordt en hoop ik dat men daarvoor wordt niet betaald.
  Tegenwoordig maak ik opzettelijk in eerste mail een mini foutje. Dan verstuur ik de tweede mail zonder foutje (schrijf ik geen excuus voor) en vervolgens nog een na 2-3 minuten. En dan kan andere partij nooit (met of zonder mail serverbevestiging) schrijven: we hebben uw mail niet ontvangen. Heb 3tal bewijzen dat ik mail heb verstuurd en geen rechter op deze wereld kan nooit zeggen: bewijs het dat het niet ontvangen is. Mijn boodschap is toch duidelijk met of zonder 'eerste foutje', zoals mijn elke post.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 augustus 2021 15:31 Alex3
  @Azron Ze kunnen best alle drie in de spambox terechtkomen. De meeste mensen kijken daar niet of zelden in.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 augustus 2021 15:33 Alex3
  Als je op een "lees verder"-link klikt, zoals in de mailtjes van Computertotaal, word je ook gevolgd.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.