Zo voorkom je e-mailtracking in Gmail

Door: dirk-schoofs | 28 januari 2021 06:08

How To

De irritante mails die zich ongevraagd ophopen in je mailbox komen onder meer van bedrijven die controleren of je hun berichten hebt geopend. De methode die we hier bekijken, is het volgen via een trackingpixel. Werk je met Gmail en wil je niet op die manier gevolgd worden, dan kun je dit voorkomen via een eenvoudige instelling op je computer en je mobieltje.

Stap 1: Onzichtbare pixel

E-mailtracking waarschuwt de afzender wanneer de ontvanger een verzonden e-mail heeft geopend. De trackingsoftware plaatst een onzichtbare afbeeldingspixel in het bericht die de exacte tijd en datum kan registeren waarop de ontvanger het bericht heeft geopend. Deze manier van tracking werkt dus voornamelijk op basis van een ingesloten, maar onzichtbare mini-mini-afbeelding. Om je een idee te geven hoeveel software er beschikbaar is om aan e-mailtracking te doen, vind je hier een overzicht. De oplossing die we hier uit de doeken doen om je privacy te beschermen, voorkomt dat Gmail automatisch afbeeldingen uit je e-mail laadt.

Er bestaat een massa aan marketingsoftware die verborgen pixels plaatst.

Stap 2: Eerst vragen

Om deze vorm van tracking te voorkomen open je in Gmail de Instellingen door op het tandwiel te klikken. Dan kies je Alle instellingen bekijken. Daarna ga je naar het tabblad Algemeen en scrol je tot je aan de linkerkant bij de rubriek Afbeeldingen komt. Standaard staat de optie ingesteld: Externe afbeeldingen altijd weergeven. Hierdoor doen trackingpixels hun werk. Die instelling wijzig je in Weergeven van externe afbeeldingen eerst vragen. Bevestig deze wijziging en klik op Wijzigingen opslaan. Wanneer je vanaf nu mails met zulke onzichtbare afbeeldingen ontvangt, zal Gmail telkens vragen of je de afbeelding wilt downloaden. Houd er rekening mee dat hierdoor ook de dynamische e-mailfunctie van Gmail wordt uitgeschakeld. Door dynamische e-mail kun je bepaalde taken uitvoeren vanuit een bericht zonder Gmail te verlaten, zoals reageren op een uitnodiging of een vragenlijst of enquête invullen.

Gmail zal externe afbeeldingen niet meer automatisch inladen.

Stap 3: Mobiele Gmail

Je kunt hetzelfde doen op je smartphone of tablet door eerst de Gmail-app te openen en dan het hamburgerpictogram met de drie lijntjes in de linkerbovenhoek aan te tikken. Veeg naar boven tot je bij Instellingen komt. Selecteer het e-mailaccount dat je wilt vrijwaren van trackingpixels. Weer iets lager ga je naar Afbeeldingen en ten slotte zet je de optie aan: Vragen voordat externe afbeeldingen worden weergegeven.

3 Reactie(s) op: Zo voorkom je e-mailtracking in Gmail

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 28 januari 2021 07:40 japie12
  top dit zijn goede artikelen, zeer leerzaam
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 januari 2021 17:18 chrislaarman
  Mijn primaire e-adres is bij Gmail, al sinds 2007, en ik bezoek dagelijks wellicht honderd websites. Toch heb ik weinig last van de bedoelde ongevraagde berichten, eerder van het tegendeel: dat ik berichten (zeg maar: type nieuwsbrief) van organisaties en bedrijven in mijn Spam-bak vind.

  Oh, laatst kreeg ik plotseling van verschillende Amerikaanse afzenders phishing-achtige berichten. Stelselmatig de Spam-bak in gekiept, en de stroom lijkt op te drogen.

  Ik vermoed, dat het verschil (met degenen die de genoemde stortvloed aan ongewenste mail ontvangen) eerder te maken heeft met mijn afwezigheid op de meeste social media.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 januari 2021 03:21 Elenita
  🍓 N­е­­uk m­i­­j­n t­­i­е­­n­е­­r n­­at p­o­­еs­­jе - ---FOTO---
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.