Zo voorzie je je video’s van ondertitels

Door: Martin Gijzemijter | 07 januari 2020 06:00

Film
How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2: YouTube

Of je nou veel op YouTube of Facebook zit, op alle platformen heb je wel eens een video voorbij zien komen met ondertiteling. We staan er eigenlijk nooit bij stil dat die ondertitels natuurlijk wel door iemand gemaakt moeten zijn. Hoe gaat dat precies in z’n werk? Wij leggen het per platform uit.

Tip 01: Wat zijn ondertitels?

Voordat we het over de twee grote platformen gaan hebben, eerst even een klein stukje uitleg over wat ondertiteling precies is. Het lijkt allemaal heel ingewikkeld, maar in werkelijkheid is het niets anders dan een bestand met daarin tijdcodes en tekst. Oftewel, het bestand geeft aan wanneer een bepaald stuk tekst moet beginnen, en wanneer het weer moet verdwijnen. Zo wordt precies de juiste tekst op het juiste moment in je video getoond. Zo’n document helemaal zelf vanaf de grond opbouwen is mogelijk, maar is eigenlijk onbegonnen werk. Gelukkig is dat ook helemaal niet nodig, want de diensten waar je video’s kunt uploaden hebben daar zelf prima oplossingen voor.

Tip 02: Uploaden

We gaan er in het intro van uit dat je je ondertitel nog helemaal zelf moet schrijven, maar het kan natuurlijk zo zijn dat je dit bestand allang hebt voorbereid (bijvoorbeeld omdat je de video al op een ander platform hebt gezet). Om ondertiteling toe te voegen aan een video op Facebook, zul je eerst de video zelf moeten uploaden. Dit doe je bijvoorbeeld op je pagina te klikken in het veld waar je een statusupdate geeft en vervolgens te kiezen voor Foto/video toevoegen. Zodra je je video hebt geselecteerd en geüpload, zal Facebook je om meer informatie vragen. Klik in het rechterdeelvenster op Subtitles & Captions (CC) en vervolgens op Upload. Selecteer het ondertitelbestand en zorg ervoor dat de naam eindigt met de taalcode. Dus ondertiteling_EN.srt als het gaat om de Engelstalige ondertiteling. Wanneer je nu op Volgende klikt, wordt je video geplaatst, en zal de ondertiteling direct zichtbaar zijn.

Voeg een titel toe
Tip 02 Je kunt bij Facebook eenvoudig je ondertiteling uploaden bij je video.
Ondertiteling maken is eenvoudig met de editor van Facebook

Tip 03: Aanmaken

Heb je nog geen ondertiteling, dan kun je deze per direct maken met behulp van de tools die Facebook ter beschikking stelt. Volg dezelfde stappen als in tip 2, maar kies nu voor Schrijven in plaats van Uploaden. Selecteer in het rechterdeelvenster in welke taal je deze ondertiteling gaat schrijven. Vervolgens druk je op de knop afspelen om je video te laten spelen. Op het moment dat je ergens tekst wilt invoegen, klik je op pauzeren en typ je de gewenste tekst in het rechterdeelvenster bij het kopje Type in or paste your text here. Op die manier kun je je hele video van ondertitels voorzien.

Bijschriften
Tip 03 De editor van Facebook maakt het invoeren van ondertitels heel eenvoudig.

Tip 04: Aanpassen

In een ideale wereld maak of upload je een ondertitel en is het resultaat in één keer perfect. In de realiteit gaat het natuurlijk niet altijd van een leien dakje, en zul je je ondertitel moeten aanpassen. Dit is heel eenvoudig. Zoek de video die je wilt aanpassen op, klik op de drie stipjes onder de video en vervolgens op Video bewerken. Je komt nu in hetzelfde menu als toen je de video uploadde. Klik wederom op Subtitles & Captions (CC) en vervolgens op het pictogram naast de ondertitel van je keuze (je kunt immers meer dan één ondertitel hebben) om de betreffende ondertiteling aan te passen. De tijdblokken die Facebook heeft toegevoegd kun je eenvoudig verslepen, langer en korter maken, zodat je de tekst heel eenvoudig alsnog op de juiste plek kunt zetten. Overigens zeggen we hier direct bij dat de interface van Facebook nog wel eens wil haperen op dit gebied, en dan weigert de tekst selecteerbaar te maken. Dat ligt dus niet aan jou, je kunt in dat geval het beste even je browser sluiten en de pagina opnieuw openen.

Bijschriften aanpassen
Tip 04 Het hoeft niet in één keer goed, je kunt na afloop alles nog aanpassen.

0 Reactie(s) op: Zo voorzie je je video’s van ondertitels

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.