Zo voorzie je je video’s van ondertitels

Door: Martin Gijzemijter | 07 januari 2020 06:00

Film
How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2: YouTube

Tip 05: Uploaden

Het principe van het uploaden van ondertitels is op YouTube redelijk gelijk aan dat op Facebook, maar de plek waarop je het doet is anders. In tegenstelling tot op Facebook, upload je de ondertitel op YouTube niet direct bij het uploaden van je video zelf. Eerst moet je de video uploaden, waarna je deze al dan niet kunt publiceren. Vervolgens ga je naar je kanaal (dit doe je door op je profielfoto te klikken en vervolgens op Je kanaal), en daarna klik je op Video’s. Open de video die je wilt bewerken en klik daarna op Video bewerken, en op Geavanceerd in het venster dat verschijnt (inderdaad, dit zou een stuk efficiënter kunnen). Klik nu op Ondertiteling uploaden en selecteer het bestand met daarin je ondertiteling en tijdcodes. YouTube zal er nu voor zorgen dat de juiste tekst op het juiste moment in de video wordt getoond. Overigens biedt YouTube je hier de mogelijkheid om een bestand mét en zonder tijdcodes te uploaden. Dat laatste klinkt niet nuttig, maar stel dat je een transcript van de video hebt, zonder tijdcodes, dan kun je die hele lap tekst uploaden, en YouTube de tekst op het juiste moment laten tonen. Ook dat kan je enorm veel werk schelen.

Dichtgedachten
Tip 05 Het zit wat verstopt, maar ondertitelbestanden uploaden via YouTube is niet heel ingewikkeld.

Tip 06: Automatisch

YouTube heeft een interessante functie waarbij je de ondertiteling bij je video automatisch kunt laten genereren. Facebook heeft die functie overigens ook, maar die is helaas nog niet beschikbaar in de Nederlandse taal. We zeggen er direct bij: die automatische ondertiteling slaat met regelmaat de plank mis. Wat er echter interessant aan is, is dat de tijdcodes vaak wél uitstekend zijn ingevuld en daar kun jij dan weer van profiteren. En het allermooiste is, daar hoef je dus helemaal niets voor te doen. Wanneer je je video net gepubliceerd hebt, zal de automatische ondertiteling niet zichtbaar zijn, er is namelijk even voor nodig om die te genereren. Zodra deze beschikbaar is kun je die vinden door weer naar de optie Video bewerken te gaan en daarna in het linkerdeelvenster te klikken op Transcripties. Je ziet dan (bij een Nederlandstalige video) Nederlands staan met daarachter (Automatisch). Klik op het pictogram naast de tekst Gepubliceerd om de ondertiteling te bewerken. Op die manier hoef je alleen maar de dingen te bewerken die YouTube niet goed heeft gedaan, en dat scheelt je heel wat tijd en energie.

Gepubliceerde ondertitels bekijken
Tip 06 YouTube heeft de interessante mogelijkheid om ondertitels automatisch te laten genereren.
Je kunt de player laten stoppen met afspelen tijdens het ondertitelen, heel handig

Tip 07: Zelf schrijven

Natuurlijk is het ook gewoon mogelijk om je ondertiteling helemaal zelf te schrijven op YouTube. In dit geval navigeer je ook weer naar de pagina met je video’s en klik je vervolgens op Video bewerken bij de betreffende video. In het linkerdeelvenster klik je op Transcripties zoals we je in de vorige tip hebben laten zien, en vervolgens klik je op Taal toevoegen. Dit kan een beetje verwarrend zijn als je gewoon Nederlandstalige ondertiteling probeert te maken, maar in dat geval kies je uiteraard gewoon voor Nederlands. Er wordt nu een nieuwe regel aan de beschikbare transcripties toegevoegd, waarna je klikt op de knop Toevoegen aan het einde van die regel. Het ondertitelingbeheer van YouTube wordt nu geopend. Je kunt nu kiezen voor het uploaden van een bestand, het maken van een transcript of het zelf maken van een nieuwe ondertiteling. Bij een transcript typ je gewoon alles dat je hoort, en zal YouTube proberen om dit op het juiste moment te tonen. Je kunt nu direct beginnen met typen, waarbij deze editor de mooie eigenschap heeft dat de video stopt wanneer je typt. Op die manier voeg je dus heel eenvoudig je ondertiteling toe.

Vertaling en timing instellen
Tip 07 De editor van YouTube is superhandig en stopt met spelen zodra jij begint met typen.

Tip 08: Aanpassen

Net als Facebook verwacht YouTube echt niet van je dat je de ondertiteling in één keer helemaal goed maakt. Als je een video hebt geüpload en de ondertiteling klopt nog niet helemaal, dan kun je dit eenvoudig corrigeren. Navigeer naar het gedeelte waar je de video bewerkt en klik op Transcripties in het linkerdeelvenster. Je ziet daar nu de ondertiteling staan die je hebt toegevoegd (en zoals gezegd inmiddels wellicht de ondertiteling die automatisch is gegenereerd). Het irritante is dat het lijkt alsof je die niet kunt bewerken, omdat er geen pictogram bewerken is op de juiste plek. Maar wanneer je je muis beweegt over de tekst Gepubliceerd dan verschijnt er een pictogram met een vierkantje en een pijl die naar buiten wijst. Als je daarop klikt, dan kun je je ondertiteling bewerken. Dat werkt net als op Facebook met een tijdbalk en blokken die je kunt verschuiven. Op die manier kun je fouten eenvoudig herstellen, zonder dat je alles opnieuw hoeft te doen.

Aanpassen
Tip 08 Ook YouTube is zeer vergevingsgezind qua fouten, de editor helpt je daar goed bij.

0 Reactie(s) op: Zo voorzie je je video’s van ondertitels

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.