Zo weinig mogelijk verliezen bij een Word-crash

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 19 juli 2011 16:58

Apps & Software

Zoals veel mensen bent u ongetwijfeld wel eens een document kwijtgeraakt doordat Word onverwacht crashte. Het gebeurt bij kleine documenten, maar helaas ook wel eens bij grote documenten waar u uren aan hebt gewerkt. Hoe kunt u nu voorkomen dat u veel werk verliest wanneer Word besluit om er onverwacht mee te stoppen?

De eerste gedachte die u te binnen schiet nadat Word crasht is doorgaans: "Had ik nou maar tussentijds opgeslagen" gevolgd door de vraag "Zou Word een reservekopie voor me hebben gemaakt?" Wanneer u veel werk kwijtraakt, wordt dat vaak gevolgd door een periode waarin u om de drie seconden bijna obsessief op Opslaan klikt. Na verloop van tijd zakt die gewoonte weer naar de achtergrond. Er is een gulden middenweg. Naast opslaan via het menu, kan opslaan veel sneller met behulp van de toetsencombinatie Ctrl+S. Het is een kleine moeite om elke vijf of tien minuten die toetsencombinatie een keertje in te drukken. Gewoontes leert u zichzelf echter niet zonder enige inspanning aan. Wanneer u veelvuldig in Word werkt, zet dan eens een alarm op, bijvoorbeeld, op uw telefoon, die u om de zoveel tijd eraan herinnert uw werk op te slaan. Dat lijkt kinderachtig, maar binnen de kortste keren is het een gewoonte die u niet snel meer afleert.

Opslaan kan niet alleen via het menu, maar ook veel sneller via de toetsencombinatie Ctrl+S.

AutoHerstel

Hebt u geen zin om deze gewoonte aan te leren, dan kunt u ook aangeven hoe vaak Word een reservekopie maakt van het bestand waaraan u werkt. Klik hiervoor op Bestand en vervolgens op Opties. In het menu dat verschijnt klikt u op Opslaan en zoekt u in het rechterdeelvenster naar het kopje Documenten opslaan. Standaard slaat Word elke tien minuten een tijdelijke versie op van uw document. Vindt u deze interval te lang, dan maakt u hier vijf minuten van (of minder). Ook kunt u aangeven op welke locatie Word de tijdelijke bestanden moet opslaan (het kan prettig zijn om deze aan te passen naar een map die wat minder diep in de systeemstructuur ligt). Let op, 'tijdelijk' betekent in dit geval ook écht tijdelijk, zodra u Word op de normale manier afsluit (dus zonder crash) worden de tijdelijke documenten gewist. Klik op OK en berust u in de gedachte dat een volgende crash u maximaal zoveel tijd aan verloren werk kost als u hebt ingesteld.

Door AutoHerstel vaker te laten opslaan, verkleint u het risico dat u veel werk verliest.

0 Reactie(s) op: Zo weinig mogelijk verliezen bij een Word-crash

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.