Zo werken de nieuwe gebaren van Android 10

Door: Wesley Akkerman | 10 oktober 2019 17:36

Google Pixel 3A
How To

Android 10 introduceert nieuwe gestures (gebaren) voor de bediening van je Android-toestel. Het gaat in dit geval om de navigatie onderaan je toestel. De drie traditionele knoppen zijn al langere tijd niet meer de standaard maar met de nieuwe manier van navigeren zijn ze helemaal verdwenen. Zo ga je ermee om; vind je het niets, dan kun je ze ook terughalen.

Wanneer je een nieuw toestel met Android 10 in huis haalt (op moment van schrijven zijn dat er nog niet heel veel) dan kom je direct in aanraking met de nieuwe manier van navigeren. Tijdens de installatie kan het zijn dat het toestel in kwestie vraagt op wat voor manier je wil navigeren. Android biedt momenteel drie opties aan: de drie traditionele knoppen (terug, thuis en recente apps), twee knoppen (terug, thuis en een gesture voor recent) of de nieuwe indeling: drie verschillende gestures voor terug, thuis en recent. Wanneer je kiest voor de laatste optie, dan kun je binnen apps en instellingen teruggaan naar het vorige scherm door vanaf de zijkanten naar links of rechts te vegen. Je bereikt het thuisscherm door van beneden naar boven te vegen en het scherm voor recente apps door ook van beneden naar boven te vegen, maar dan je duim halverwege even vast te houden.

Zelf gebaren instellen met Android 10

Maar wat nu als je een telefoon hebt die geüpdatet wordt van Android 9 naar Android 10? Dan krijg je helaas hetzelfde installatiescherm niet te zien. Ook is de kans groot dat het systeem dan automatisch overschakelt naar de nieuwe navigatiemethode. Mocht je dat nou niets vinden, of doet je telefoon dat niet automatisch en wil je toch de nieuwe gebaren uitproberen, dan kun je gelukkig via de instellingen van je Android-smartphone zelf bepalen welke navigatiemanier je gebruiken wil. Ga daarvoor naar Instellingen > Knoppen & gebaren. Wij hebben dit getest op een OnePlus-smartphone, dus het kan zijn dat de termen anders zijn. Meestal tref je boven het instellingenscherm een zoekbalk aan. Als je daar ‘navigatiebalk’ of ‘gebaren’ intikt, dan kom je er ook snel genoeg.

In dit menu heb je de keuze uit de manieren van navigeren. De opties kunnen per toestel verschillen. Op het toestel van OnePlus krijgen twee opties: Terug, Start, Recent en Navigatiegebaren. Helaas mist hier de optie die geïntroduceerd werd met Android 9 (terug, thuis en een gesture voor recent). Kies je voor Navigatiegebaren, dan kun je er voor kiezen om de zichtbare balk onderin weg te halen. Zo houd je een schone Android-interface over, die voor veel mensen misschien even wennen is.

android 10 gebaren
android 10 gebaren
android 10 gebaren

0 Reactie(s) op: Zo werken de nieuwe gebaren van Android 10

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.